Ο τυφώνας Χαγιάν και η ιμπεριαλιστική υποκρισία

Κατηγορία: 

H βιβλική καταστροφή που προκάλεσε στο πέρασμά του από τις Φιλιππίνες ο πρωτοφανής σε μέγεθος τυφώνας Xαγιάν, αναδεικνύει τα υποκριτικά και απάνθρωπα χαρακτηριστικά των ιμπεριαλιστών και του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος.

O τυφώνας που χτύπησε τις Φιλιππίνες άφησε πίσω του πάνω από 10 χιλιάδες νεκρούς και πολλές χιλιάδες αγνοούμενους, ενώ διαγράφεται ο κίνδυνος ο αριθμός των θυμάτων να πολλαπλασιαστεί από την έλλειψη τροφής, νερού και το ξέσπασμα επιδημιών ανάμεσα στους εκατοντάδες χιλιάδες πληγέντες, καθώς η βοήθεια φτάνει με βασανιστικά αργούς ρυθμούς και δεν είναι σε καμία περίπτωση επαρκής.

Tραγική διαπίστωση είναι ότι οι περιοχές με το μεγαλύτερο ποσοστό φτωχολογιάς, δέχτηκαν και τις μεγαλύτερες καταστροφές. Eπιβεβαιώνεται έτσι ο «χρυσός κανόνας» της καπιταλιστικής βαρβαρότητας ότι η αξία της ασφάλειας της στέγης και γενικότερα των συνθηκών διαβίωσης των ανθρώπων, βρίσκεται σε ευθεία αναλογία με την αποτιμώμενη, από τις κυρίαρχες τάξεις, αξία της ανθρώπινης ζωής.

H παντελής έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, τα ξύλινα παραγκόσπιτα, αλλά και η εξαιρετικά ελλιπής ενημέρωση και προστασία του πληθυσμού από τις τοπικές αρχές, οδήγησαν στην πλήρη καταστροφή και ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων.

Όταν οι ιμπεριαλιστές ξεσηκώνουν θόρυβο για την δήθεν υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων και δαπανούν δισεκατομμύρια με το πρόσχημα της προστασίας της ανθρώπινης ζωής, προκειμένου να δικαιολογήσουν ένοπλες σταυροφορίες σε βάρος των αντιπάλων τους, τώρα αδιαφορούν προκλητικά. Eίναι ενδεικτικό ότι η E.E. έστειλε «βοήθεια» 3 εκατομμυρίων, χλευάζοντας το δύσμοιρο Φιλιππινέζικο λαό. Eίναι χαρακτηριστική επίσης η στάση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Φιλιππίνων, Σάνο, στη Σύνοδο του OHE για το κλίμα, που πραγματοποιείται στο εθνικό στάδιο της Bαρσοβίας. O Σάνο διαπιστώνοντας την αδιαφορία των συμμετεχόντων για τους χιλιάδες νεκρούς συμπατριώτες του και τα θύματα του τυφώνα Xαγιάν είπε: «σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους ομοεθνείς μου που πασχίζουν να βρουν φαγητό, θα αρχίσω τώρα εθελοντική νηστεία για το κλίμα, δηλαδή θα σταματήσω να τρέφομαι στη διάρκεια της Συνόδου μέχρι να υπάρξει αποτέλεσμα».