Παγκόσμια Ημέρα "κατά των ναρκωτικών" Πού οδηγούν οι εφαρμοζόμενες αντιδραστικές πολιτικές

Πριν λίγες μέρες παρουσιάστηκε η ετήσια Ευρωπαϊκή Έκθεση για τα ναρκωτικά, από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (EMCDDA). Η χρήση της κάνναβης αρχίζει να παίρνει χαρακτήρα επιδημίας, και κάθε χρόνο αυξάνεται ο αριθμός των χρηστών που ζητούν απεξάρτηση από αυτήν, ενώ αυξήθηκε το ποσοστό των χρηστών οπιοειδών που ζητούν απεξάρτηση από μεθαδόνη και άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα υποκατάστασης. Όπως αναφέρει η Έκθεση, το συχνότερα συνταγογραφούμενο υποκατάστατο που χρησιμοποιείται στα προγράμματα υποκατάστασης είναι η μεθαδόνη (79%) και ακολουθεί η βουπρενορφίνη (28%). Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, στις ΗΠΑ οι θάνατοι από συνταγογραφούμενα ναρκωτικά (μεθαδόνη και βουπρενορφίνη) είναι περισσότεροι από τους θανάτους από τροχαία ατυχήματα! Τα προγράμματα υποκατάστασης (που η ΕΕ προτιμά να ονομάζει Θεραπεία Φαρμακευτικής Αντιμετώπισης της Εξάρτησης) αποδεικνύονται όλο και περισσότερο ακατάλληλα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, παρ' όλα αυτά έχουν τη μερίδα του λέοντος από πλευράς χρηματοδότησης. Τα στεγνά προγράμματα, ενώ έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα, υποχρηματοδοτούνται, καθώς αυτά δεν αυξάνουν τον τζίρο των φαρμακοβιομηχανιών!

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Έκθεση αυξήθηκε η καθαρότητα της ηρωίνης που κυκλοφορεί στην Ευρώπη, με συνεπακόλουθο την αύξηση των θανάτων από υπερβολική δόση σε χώρες που παρατηρήθηκε αύξηση της καθαρότητάς της. Μετά τον εντοπισμό δύο εργαστηρίων μετατροπής μορφίνης σε ηρωίνη στην Ισπανία, θεωρείται ότι μεταφέρθηκε πια στη Δυτική Ευρώπη η τελική επεξεργασία της, και η ραγδαία αύξηση της παραγωγής οπίου στο Αφγανιστάν (80% της παγκόσμιας παραγωγής) αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη διαθεσιμότητα ηρωίνης. Μετά την εγκατάσταση των αμερικανονατοϊκών δυνάμεων στη χώρα στα πλαίσια του "πολέμου κατά της τρομοκρατίας", όλο και και μεγαλύτερα τμήματα του αγροτικού πληθυσμού καλλιεργούν όπιο και κάνναβη για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη φτωχοποίησή τους.

Σχεδόν ένας στους τέσσερις ενήλικες στην ΕΕ (κάπου 80 εκατ.) έχει κάνει χρήση κάποιας παράνομης ουσίας, τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του, συνήθως κάνναβη. Τον τελευταίο χρόνο σχεδόν 15 εκατ. Ευρωπαίοι ηλικίας 15-34 ετών έκαναν χρήση κάνναβης, από τους οποίους 9 εκατ. περίπου ήταν ηλικίας 15-24 ετών! Επίσης την τελευταία πενταετία, αυξήθηκαν τα επείγοντα περιστατικά που συνδέονται με χρήση κάνναβης, με συχνότερα νευροσυμπεριφορικά προβλήματα (επιθετικότητα, ψυχωσικά συμπτώματα κλπ). Πρόσφατα εμφανίστηκαν και συνθετικά κανναβινοειδή, πάνω από 130 διαφορετικά είδη. Τα περισσότερα είναι ...κινέζικα, εισάγονται στην Ευρώπη σε μορφή σκόνης, όπου συσκευάζονται και πωλούνται νόμιμα σαν "διεγερτικά"!

Τον Απρίλιο παρουσιάστηκε και η ετήσια έκθεση για το 2014 (στοιχεία του 2013), "Η Κατάσταση του Προβλήματος των Ναρκωτικών και των Οινοπνευματωδών στην Ελλάδα", από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ).

Μελετώντας τα στοιχεία της έκθεσης, βλέπουμε αρχικά ότι μειώθηκαν οι συνολικές δαπάνες (ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ και του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης) από 81.604.981 ευρώ το 2009 σε 54.738.360 ευρώ, δηλαδή κατά 33%! Αυτό εννοούσαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις και οι λακέδες τους σαν μείωση των δημόσιων δαπανών, σύμφωνα με τις εντολές της Τρόικας. Παρεμπιπτόντως, τα έξοδα στέγασης και λειτουργίας της Κεντρικής διοίκησης του ΟΚΑΝΑ αυξήθηκαν από 1.936.318 σε 3.791.527, ενώ οι δαπάνες Διοικητικής Υποστήριξης του ΚΕΘΕΑ μειώθηκαν από 1.875.087 σε 999.314!

Σύμφωνα με έρευνα του ΕΠΙΨΥ σε 245 σχολεία της χώρας μας, ένας στους 10 εφήβους ηλικίας 15 ετών (9,6%) ανέφερε το 2014 ότι έχει κάνει χρήση κάνναβης έστω και μία φορά στη ζωή του. Η κάνναβη ήταν η συχνότερα αναφερθείσα ουσία, ενώ ακολουθούν με χαμηλότερα ποσοστά, η χρήση φαρμάκων εκτός ηρεμιστικών / υπνωτικών για την αλλαγή της διάθεσης-"φτιάξιμο" (5,1%), οι εισπνεόμενες ουσίες (κόλλα, βενζίνη, διαλύτες κτλ. 4,2%), η χρήση άλλων παράνομων ουσιών (εκτός κάνναβης, έκστασης ή κάποιας άλλης συνθετικής ουσίας, 2,9%), τα ηρεμιστικά ή υπνωτικά (χωρίς σύσταση γιατρού, 2,4%) και η έκσταση ή κάποια άλλη συνθετική ουσία (1,5%).

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των εκθέσεων που προαναφέρθηκαν, οι παρεμβάσεις πρόληψης χρήσης ουσιών που πραγματοποιούν τα κέντρα/φορείς πρόληψης είναι περιορισμένης έκτασης. Χωρίς να υποτιμάται η προσωπική εργασία και ο κόπος, συχνά απλήρωτος, των ανθρώπων που εργάζονται στους σχετικούς φορείς, το σύνολο των δράσεων της πολιτείας υπολείπεται των πραγματικών αναγκών της κοινωνίας. Ειδικά τα πέντε τελευταία χρόνια και σε αυτό τον τομέα έχουν γίνει μεγάλες περικοπές στις δαπάνες της πολιτείας.

Το ίδιο διάστημα η ανεργία και η κοινωνική ανασφάλεια που έχει επηρεάσει τόσο τους νέους, όσο και τους γονείς τους, δημιουργούν πρόσθετα, μεγαλύτερης έντασης κοινωνικά προβλήματα, που ειδικά οι νέοι δυσκολεύονται να διαχειριστούν, και πέφτουν εύκολα στην παγίδα των ναρκωτικών. Με λειψή πληροφόρηση από τους αρμόδιους φορείς, άφθονη παραπληροφόρηση από "φίλους" και λανθασμένη χρήση του διαδικτύου προσπαθούν να βρουν λύσεις και διεξόδους σε λάθος κατευθύνσεις. Όταν μάλιστα τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι φωνές τύπου ΓΑΠ με τα "γλαστράκια κάνναβης για προσωπική χρήση" ή "γιορτές κάνναβης" με τη συνδιοργάνωση του Τομέα Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, όταν με την ούγια των "υπεύθυνων" και "αριστερών" πολιτικών εγκρίνονται και προπαγανδίζονται οι λάθος κατευθύνσεις, και ταυτόχρονα τα όποια προγράμματα πρόληψης είναι αποσπασματικά, λειψά και περιορισμένου βεληνεκούς, δικαιούμαστε να λέμε ότι η εξάπλωση των ναρκωτικών πατρονάρεται από το κράτος. Είναι το μέσο που χρησιμοποιεί το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα για να στρέψει την αμφισβήτηση των νέων στην παθητική αποδοχή της μπόχας που αυτό αποπνέει, οδηγώντας τους νέους στο κοινωνικό περιθώριο και το θάνατο, για να μη στραφεί αυτή η αμφισβήτηση στην οργάνωση και το γκρέμισμά του.

Με την εξάπλωση των ναρκωτικών οι Αμερικάνοι κατάφεραν τη δεκαετία του '60 να διαλύσουν ένα ογκώδες κίνημα αμφισβήτησης στα πανεπιστήμια, τα γκέτο των μαύρων, το στρατό και την κοινωνία. Οι ντόπιοι υποτακτικοί τους που δεν αμφισβητούν τις "διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας" είναι συμμέτοχοι στην εφαρμογή αυτής της ύπουλης πολιτικής και στην πατρίδα μας, κι ας χύνουν τόννους κροκοδείλια δάκρυα για τη νεολαία που αφανίζεται! Προτιμούν τη νεολαία σκυφτή και υποταγμένη και όχι όρθια, περήφανη να αγωνίζεται για μια καλύτερη ζωή σε μια καλύτερη κοινωνία.

Η νεολαία και όλος ο λαός στο πλευρό της, πρέπει να ακολουθήσουν το δρόμο του αγώνα ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Απαιτώντας την άμεση υλοποίηση προγράμματος για την πρωτογενή πρόληψη, αντιμετωπίζοντας πρώτα τα αίτια και μετά τα αποτελέσματα της εξάπλωσης των ναρκωτικών.

Με εφαρμογή προγραμμάτων πρόληψης και αγωγής υγείας σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης και όχι αποσπασματικά. Με παροχή θεραπευτικής φροντίδας στους εξαρτημένους, και δυνατότητα δωρεάν θεραπευτικής φροντίδας από κρατικές δομές, ιδιαίτερη βαρύτητα στα στεγνά θεραπευτικά προγράμματα με αποφασιστική χρηματοδότηση. Επέκταση των προγραμμάτων στις φυλακές, και ειδικά προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης - απασχόλησης για να βρίσκουν δουλειά οι πρώην χρήστες.