Πανεκπαιδευτικό μέτωπο αντίστασης στη διάλυση της δημόσιας εκπαίδευσης!

Κατηγορία: 

Εφτά χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ο ελληνικός λαός ζει ακόμα την πιο απροκάλυπτη κατεδάφιση κάθε εργασιακού και κοινωνικού δικαιώματος, ενώ στο βωμό των μνημονίων, που θα «έσωζαν» -τάχα- την Ελλάδα, έρχεται σήμερα η «αριστερή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, να υπογράψει μέτρα που θα ισχύουν για μια εκατονταετία, ακόμα και μέτρα που θα εφαρμοσθούν μετά το 2019! Αυτά τα μέτρα, παρά τα όσα ισχυρίζονται τα κυβερνητικά παπαγαλάκια, θα αποτελούν τις γνωστές περικοπές σε συντάξεις, το ολοκληρωτικό ξεπούλημα δημόσιων αγαθών όπως το ρεύμα και το νερό, το κλείσιμο νοσοκομείων, σχολείων, πανεπιστημιακών τμημάτων και σχολών.

Για τον τομέα της εκπαίδευσης ειδικότερα, τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε το εξωφρενικό κλείσιμο του 12% των σχολικών μονάδων, τη συγχώνευση ή κατάργηση πάνω από 135 τμημάτων ΑΕΙ-ΤΕΙ, ενώ η κρατική χρηματοδότηση για την παιδεία έχει μειωθεί κατά τουλάχιστον 70%, την ίδια στιγμή που εκατομμύρια και δισεκατομμύρια ευρώ του ελληνικού λαού δίνονται στις τράπεζες, τους πολεμικούς εξοπλισμούς και τις βάσεις του ΝΑΤΟ! Ταυτόχρονα, στα ελληνικά σχολεία δεν έχει γίνει ούτε μία πρόσληψη καθηγητών ή δασκάλων την τελευταία 5ετία, ενώ μάλιστα έχουν μειωθεί κατά 30% περίπου. Βιώσαμε ακόμα και στιγμές όπου στα ταμεία των σχολείων δεν είχε μείνει ούτε 1 ευρώ για πετρέλαιο. Η πιο άμεση, βέβαια, συνέπεια της μνημονιακής πολιτικής στη δευτεροβάθμια είναι η μείωση του αριθμού των μαθητών τα τελευταία χρόνια κατά 25%!

Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα διάλυσης της δημόσιας-δωρεάν παιδείας, όπου οι μαθητές θα στοιβάζονται κατά δεκάδες στις παγωμένες αίθουσες, πληρώνοντας τα φροντιστήρια με λεφτά που δεν έχουν, ώσπου να έρθει η σειρά τους για να γευτούν την πίεση και το άγχος των πανελληνίων. Στη συνέχεια θα έρχονται αντιμέτωποι με μια ανάλογη κατάσταση και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καμία αυταπάτη δεν πρέπει να έχουμε για τις αλλαγές που προωθεί τώρα το Υπουργείο Παιδείας! Η εξετασιομανία, το συνεχές διάβασμα, τα φροντιστήρια αποτελούν συστατικό κομμάτι του εκπαιδευτικού συστήματος για το ταξικό «φιλτράρισμα» των μαθητών και των φοιτητών και καμία κυβέρνηση που ορκίζεται στην εκπαίδευση της αγοράς δεν πρόκειται να το αλλάξει!

Ο ανταγωνισμός για την πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πρόκειται να ενταθεί, αφού σύμφωνα με δηλώσεις των πρυτάνεων διαφόρων ιδρυμάτων, για να μπορέσουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους προς τους φοιτητές, θα πρέπει να υπάρξει μείωση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά 50%! Σαν να μην έφτανε που τα ποσοστά ανεργίας στη νεολαία φτάνουν έως και 60%, σα να μην έφτανε που ένα μεγάλο τμήμα των πτυχιούχων αναγκάζεται να φύγει στο εξωτερικό προκειμένου να βρει εργασία αντίστοιχη του πεδίου σπουδών της, τώρα μας λένε πως η μόρφωση δεν είναι για όλους! Πρόσβαση στη δωρεάν εκπαίδευση πλέον θα έχουν μόνο οι «καλύτεροι», μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα ακριβότερα φροντιστήρια (τόσο «δωρεάν» δηλαδή...). Τα παιδιά των εργατών, αγροτών, μικροϊδιοκτητών θεωρούνται από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας «παιδιά ενός κατώτερου θεού», τι να την κάνουν την μόρφωση έτσι κι αλλιώς…

Η κυβέρνηση, με στόχο να περάσει ανενόχλητη τις βάρβαρες πολιτικές της, προσπαθεί να ποινικοποιήσει τους αγώνες μας. Επιχειρεί να τρομοκρατήσει το μαθητικό και φοιτητικό κίνημα είτε με εισαγγελικές διώξεις όπως στους 3 μαθητές της Λαμίας, είτε με καθηγητικές μηνύσεις όπως στους 9 φοιτητές στην Ξάνθη, είτε με παρουσία αστυνομίας στις σχολές όπως πρόσφατα συνέβη στο Πάντειο, και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Στο σχολείο και το πανεπιστήμιο των μνημονίων, στο σχολείο και στο πανεπιστήμιο των ταξικών φραγμών, που σχεδιάζουν κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ, να βρουν απέναντί τους ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα ενωμένο, αποφασισμένο να παλέψει για δημοκρατικά δικαιώματα, για δημόσια-δωρεάν παιδεία!       

Διαβάστε επίσης