Περί Φιλανθρωπίας

Η κυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει το αντιλαϊκό καταστροφικό της έργο, βυθίζοντας τον ελληνικό λαό ακόμα πιο βαθιά στη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση. Πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, 6.000 αυτοκτονίες, 300.000 πτυχιούχοι έχουν μεταναστεύσει στο εξωτερικό. Σε ημερίδα που διοργάνωσε το Γραφείο Προϋπολογισμού του κράτους στη Βουλή με τίτλο «Δημοσιονομική προσαρμογή. Πόσο δίκαιη είναι η κατανομή των βαρών;», στοιχεία της οποίας δημοσιεύτηκαν στην Ελευθεροτυπία (20/11/2013) αλλά και στην Εφημερίδα των Συντακτών (20/11/2013), τα νούμερα που παρουσιάστηκαν ήταν αποκαλυπτικά.

Η κρίση έκανε τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους αφού το 2009 το 20% των πλουσιότερων πολιτών είχαν εισοδήματα πέντε φορές μεγαλύτερα από το 20% των φτωχότερων πολιτών, και σήμερα είναι 7,5 φορές μεγαλύτερα. Το 2009 κάτω από το όριο της φτώχειας ήταν το 19% του πληθυσμού και σήμερα είναι το 28,9%. Ακόμα, το 42% του πληθυσμού έχει σήμερα χαμηλότερο εισόδημα από το όριο φτώχειας του 2009. Όσον αφορά τη μείωση των μισθών, σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, γιατί η πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη, όσοι αμοίβονται σήμερα με 1000€ είναι κατά 600.000 λιγότεροι από την αρχή της κρίσης το 2009. Σύμφωνα τώρα με στοιχεία της UNICEF τα οποία δημοσιεύτηκαν επίσης στην Ελευθεροτυπία (20/11/2013), η παιδική φτώχεια στην Ελλάδα διπλασιάστηκε τη χρονιά 2010-2011. 322.000 παιδιά στερούνται βασικά υλικά αγαθά. Το 44,3% των νοικοκυριών στη χώρα μας δηλώνει αδυναμία να ταΐσει επαρκώς τα παιδιά του.
Ακριβώς πάνω σε αυτό το έδαφος της φτώχειας και της απόγνωσης, κάθε λογής «φιλάνθρωποι» διαφημίζουν την «ανθρωπιά» τους και την «ευαισθησία» τους για τον συνάνθρωπό τους.
ΜΚΟ, Εκκλησία, μεγαλοκαναλάρχες, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλοαστοί, βιομήχανοι, παράσιτα που πλουτίζουν πάνω στις πλάτες εκατομμυρίων εργαζομένων, αυτοί που ξεζουμίζουν και λεηλατούν το έτσι και αλλιώς πενιχρό εισόδημα εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών. Οργανώνονται τηλεμαραθώνιοι, φιλανθρωπικά γκαλά, εθελοντικές καμπάνιες. Εθνική Τράπεζα και ΣΚΑΪ διοργανώνουν εθελοντικές καμπάνιες «όλοι μαζί για το παιδί» για να συγκεντρωθούν σχολικά είδη για παιδιά φτωχών πολύτεκνων οικογενειών. «Δράση» του ΣΚΑΪ «όλοι μαζί μπορούμε» για τη συγκέντρωση τροφίμων για την ενίσχυση των συσσιτίων τής Εκκλησίας σε όλη την Ελλάδα. «Δράση» του ΣΚΑΪ σε συνεργασία με την Εθνική Τράπεζα «όλοι μαζί για το παιδί - γίνε και εσύ νονός» για την συγκέντρωση πασχαλινών δώρων. Χωρίς να ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ από τα παχιά τους πορτοφόλια, και πατώντας επάνω στην ευαισθησία των Ελλήνων πολιτών, συγκεντρώνουν διάφορα είδη από φτωχές και μεσαίες οικογένειες, για να τα δώσουν σε ακόμα φτωχότερες. Τραπεζίτες που καταληστεύουν τα ελληνικά νοικοκυριά, που στέκονται όρθιοι από τα πακέτα ενίσχυσης και την ανακεφαλαιοποίηση που πληρώνει ο ελληνικός λαός, που δεν κόβουν ούτε μισό ευρώ στα παραφουσκωμένα από τους υπέρογκους, ληστρικούς τόκους, χρέη χιλιάδων φτωχομεσαίων οικογενειών, που δεν διστάζουν να κατασχέσουν ακόμα και τα σπίτια τους, δείχνουν μπροστά στις κάμερες το δήθεν ανθρώπινό τους πρόσωπο. Η Coca cola Τρία Εψιλον υποστηρίζει το φιλανθρωπικό έργο της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης και τα προηγούμενα Χριστούγεννα έκανε το τραπέζι σε 300 φτωχές οικογένειες της πόλης. Η Coca cola, που απολύει εργαζομένους και τους πετάει στον δρόμο, ενώ κρατάει άλλους απλήρωτους για μήνες, μας δείχνει την ψεύτικη ανθρωπιά της.
Μια άλλη πτυχή της φιλανθρωπίας είναι οι τηλεμαραθώνιοι, αυτό το τεράστιο πεδίο απάτης. Κανείς δεν ξέρει πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά. Ποιος τα διαχειρίζεται, ποιος τα ελέγχει, πού καταλήγουν τελικά, γιατί είναι πλέον σίγουρο ότι δεν φτάνουν τελικά σε εκείνους για τους οποίους γίνονται οι τηλεμαραθώνιοι που είναι άλλωστε και αυτοί οι οποίοι τα έχουν άμεσα ανάγκη. Τηλεμαραθώνιος της ΕΡΤ το 2005 για το τσουνάμι συγκεντρώνει χάρη στην ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού 24 εκατομμύρια ευρώ. Τηλεμαραθώνιος της ΕΡΤ σε συνεργασία με συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Νομαρχία Αθηνών, Τεχνικό Επιμελητήριο κ.λπ.) το 2009 συγκεντρώνει, και πάλι χάρη στην ευαισθησία και το αίσθημα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού, 1,5 εκατομμύριο ευρώ για την ανοικοδόμηση νοσοκομείου στη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών εγκληματιών.
Και πάμε τώρα σε άλλη μια πτυχή της φιλανθρωπίας που γνώρισε πολύ μεγάλη διάδοση τις δυό τελευταίες δεκαετίες. Τις βαθιά βουτηγμένες στην αμαρτία και τη διαφθορά ΜΚΟ. Στη χώρα μας, ειδικά μετά τα πρόσφατα σκάνδαλα στα οποία εμπλέκονται αρκετές ΜΚΟ, πολλά είδαν το φώς της δημοσιότητας για τις περιβόητες πλέον ΜΚΟ. Μάθαμε ότι υπάρχουν περίπου 4.000 ΜΚΟ. Δεν μάθαμε, και ίσως να μη μάθουμε ποτέ, πόσα λεφτά δόθηκαν συνολικά από κρατικά κονδύλια, δηλαδή από λεφτά των ελλήνων φορολογουμένων στις διάφορες αμαρτωλές κρατικοδίαιτες ΜΚΟ. Στην εκπομπή του Πρετεντέρη «Ανατροπή» με θέμα τις ΜΚΟ, στην οποία έκανε και τον έκπληκτο για το όργιο διασπάθισης εκατομμυρίων ευρώ προς τις ΜΚΟ σε βάρος του ελληνικού λαού, ακούσαμε ότι στον προϋπολογισμό του 2012 υπήρχε πρόβλεψη να δοθούν σε ΜΚΟ 175 εκατομμύρια ευρώ. Μόνο τη δεκαετία 2000-2010 χορηγήθηκαν σε διάφορες ΜΚΟ, κυρίως από το Υπουργείο Εξωτερικών, 140 εκατομμύρια ευρώ. Ακούσαμε διάφορους ευφάνταστους τίτλους ΜΚΟ όπως «Κύκλος της Πάτμου», «Εργο Πολιτών», «Η χάρτα του Ρήγα», «Για την προαγωγή της ορθοδοξίας στη Β. Κορέα», «Φιλόπτωχος αδελφότης κυριών Κομοτηνής», «Διεθνές Κέντρο αποναρκοθέτησης» κ.ά., καθώς και διάφορες ακόμα πιο ευφάνταστες «δράσεις» (για τις οποίες οι διάφορες ΜΚΟ τσέπωναν δεκάδες, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ή και εκατομμύρια ευρώ) όπως «δημιουργία νέων ηγετών», «εκπαίδευση στατιστικολόγων στις χώρες του ανατολικού μπλόκ», «καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης ιθαγενών σε χωριό του Αμαζονίου», «εκπαίδευση συνταγματολόγων για την Κούβα», «επιμόρφωση νομικών σε Αζερμπαϊτζάν, Μολδαβία και Αρμενία», «οικονομική στήριξη Ιορδανικού προγράμματος ανάπτυξης», κ.λπ..
Πάνω στο έδαφος της κρίσης τα τελευταία χρόνια και πέρα από τις ψευτοφιλανθρωπίες της κυρίαρχης τάξης και της Εκκλησίας έχουν αναπτυχθεί διάφορες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης από φορείς, συλλογικότητες, δήμους, σωματεία, συνδικάτα, ΕΛΜΕ, εκπαιδευτικούς, κοινωνικά ιατρεία, κοινωνικά παντοπωλεία, κινήσεις αλληλεγγύης σε ανθρώπους που αδυνατούν να πληρώσουν το ρεύμα κ.ά., οι οποίες παρά τις όποιες αδυναμίες τους δεν έχουν φυσικά καμία σχέση με την υποκριτική ψευτοφιλανθρωπία των κυρίαρχων κύκλων της ολιγαρχίας ή της Εκκλησίας, ανακουφίζοντας έστω και πρόσκαιρα μερίδα των λαϊκών στρωμάτων που αδυνατεί ακόμα και να επιβιώσει. Όμως, χωρίς να θέλουμε να υποτιμήσουμε την αξία όλων αυτών των γνήσεων εκφράσεων αλληλεγγύης ή τη δουλειά, τον κόπο και τις θυσίες των δεκάδων ή και των εκατοντάδων γιατρών, εθελοντών και άλλων που προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, όλες αυτές οι κινήσεις, αν δεν έχουν στην προμετωπίδα τούς μαζικούς παλλαϊκούς αγώνες ενάντια σ' αυτή τη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, θα καταντήσουν κινήματα ελεημοσύνης, γιατί η αλληλεγγύη δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανάγκη για μαζικούς, ενωτικούς αγώνες.
Η φιλανθρωπία είναι το άλλοθι των πλουσίων, προκάλυμμα υποκρισίας, ενώ καλλιεργεί πνεύμα ηττοπάθειας, ότι με μαζικούς αγώνες δεν γίνεται τίποτα. Χτίζει στη συνείδηση των λαϊκών στρωμάτων την αντίληψη της ελεημοσύνης σαν τη μόνη διέξοδο στα πραγματικά τους προβλήματα και απενοχοποιεί τους βασικούς υπεύθυνους για τη σημερινή κατάσταση. Όλες οι μεγάλες θρησκείες αναφέρουν τη φιλανθρωπία σαν αρετή, σαν μια από τις προϋποθέσεις για να μπει κάποιος στον παράδεισο, όμως οι θρησκείες είναι εργαλεία στα χέρια των κυρίαρχων τάξεων για τη χειραγώγηση και την αποβλάκωση των μαζών. Οι μεγαλύτεροι «φιλάνθρωποι» είναι αυτοί που σήμερα είναι οι βασικοί εκφραστές και υποστηρικτές αυτής της καταστροφικής πολιτικής, απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τις επιταγές του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού, οι πρώτοι που έσπευσαν να υλοποιήσουν τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων.

Θανάσης Κ.

Αναδημοσίευση από το τεύχος 38 του Περιοδικού Πορεία που κυκλοφορεί!

Διαβάστε επίσης