ΠΚΣ: Αγώνες στα λόγια, συμβιβασμός στην πράξη

Κατηγορία: 

Βρισκόμαστε μπροστά στις φοιτητικές εκλογές της 10ης Μάη -ξανά- μάρτυρες της εκλογολαγνείας που διατρέχει την ΠΚΣ. Μετά τις περσινές φοιτητικές εκλογές και την υποτιθέμενη “νίκη” της ΠΚΣ, η τελευταία με συνέπεια ακολουθεί τον δρόμο της κάλπης, απούσα σε μια σειρά αγώνες που δόθηκαν το τελευταίο διάστημα, κάνοντας «συμβολικές» ή «πολύμορφες» δράσεις που δεν έχουν κανένα πραγματικό αντίκρισμα στις φοιτητικές διεκδικήσεις. Τώρα, θυμίζοντας πρακτικές της ΔΑΠ -γιατί μόνο στην ΔΑΠ ανήκουν τέτοιες πρακτικές- επιχειρεί να φιμώσει και να αποκλείσει πολιτικές δυνάμεις από τις εκλογές «για να μη βγει η ΔΑΠ».
Δεν είναι η πρώτη φορά που η Πανσπουδαστική προσπαθεί να αποθαρρύνει φοιτητές από το να κατέβουν με άλλες παρατάξεις, χρόνια τώρα η Φοιτητική Πορεία αντιμετωπίζει τις θεωρίες περί «χαμένης ψήφου» και τις οπορτουνιστικές προτάσεις τύπου «Η Φοιτητική Πορεία χωράει στην ΠΚΣ». Για να είμαστε ξεκάθαροι: Η Φοιτητική Πορεία διαφωνεί με την Πανσπουδαστική σε μια σειρά ζητήματα. Διαφωνούμε γιατί είμαστε με τους μαζικούς-ενωτικούς και ανυποχώρητους αγώνες και το αποδεικνύουμε χρόνια τώρα στην πράξη, ενώ η Πανσπουδαστική είναι χρόνια τώρα με το κλείσιμό των αγώνων -με πρόσφατο παράδειγμα το έγκλημα στα Τέμπη. Έτσι, αποδεικνύει πως έχει μια γραμμή υποταγής και ηττοπάθειας. Το ζήτημα όμως εδώ δεν είναι ποια είναι η στάση της στους αγώνες, αλλά πολύ περισσότερο πως αντιλαμβάνεται τους συλλόγους και η απάντηση δεν είναι άλλη από μια ιδιοκτησιακή λογική. Λες και οι σύλλογοι είναι ΚΕΠ για να σφραγίζουν τις αποφάσεις της ΚΝΕ και οποιοσδήποτε άλλος τολμήσει να απειλήσει την αυτοδυναμία τους, πρέπει να φιμωθεί.
Όσον αφορά την θεωρία της «χαμένης ψήφου» εμείς απαντάμε πως φυσικά και υπάρχουν “χαμένες ψήφοι”. Είναι όλες όσες χειροτερεύουν το επίπεδο διαβίωσης των λαϊκών στρωμάτων, φαλκιδεύουν τους αγώνες, σπέρνουν αυταπάτες, απομακρύνουν τους ορίζοντες, αποδυναμώνουν τους συλλόγους, διαλύουν την ενότητα των φοιτητών με τα λεγόμενα «πλαίσια», διασπούν το φοιτητικό κίνημα με τις χωριστές διαδηλώσεις. Βαδίζοντας προς τις φοιτητικές εκλογές, η Φοιτητική Πορεία θα καταθέσει τη συμβολή της, με τις δυνάμεις που διαθέτει, για να μπορέσουν να αποτελέσουν αφετηρία αγωνιστικής αφύπνισης, ζυμώσεων και δημιουργικού προβληματισμού πάνω στα φοιτητικά και γενικότερα κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα, και όχι στείρα, τυπική διαδικασία, αποκομμένη από τις αγωνίες και τα προβλήματα του φοιτητικού κόσμου.
Διεκδικούμε φοιτητικό κίνημα αφυπνισμένο και μαχητικό, στο πλευρό των διεκδικήσεων των αγωνιζόμενων κομματιών της ελληνικής κοινωνίας. Ενάντια στις πολιτικές της ακρίβειας, της ανεργίας, της φτώχειας. Ενάντια στα υποδουλωτικά μνημόνια και τα ιμπεριαλιστικά δεσμά της εξάρτησης και της υποτέλειας. Ενάντια στα αντιλαϊκά σχέδια που καταβυθίζουν τη δημόσια παιδεία, μαζί με ολόκληρη σχεδόν την ελληνική κοινωνία. Ενάντια στην υποβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, την πολιτική της μετατροπής των πτυχίων σε διαβατήρια ανεργίας, της εξώθησης της νεολαίας στη φυγή και μετανάστευση.
Σας καλούμε να δώσουμε από κοινού τον αγώνα αυτόν, να δυναμώσουμε τη φωνή, να ενισχύσουμε τη δράση τής Φοιτητικής Πορείας.

Διαβάστε επίσης