Πλήρης εγκατάλειψη των εστιακών φοιτητών στις νέες εστίες ΕΜΠ

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Η «Ελπίδα» ήρθε, οδηγώντας τη χώρα σε πλήρη παραλυσία μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, καμία ελπίδα όμως δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα για τους εστιακούς φοιτητές, οι οποίοι όχι μόνο αντιμετωπίζουν καθημερινά τις χειρότερες συνθήκες εγκατάλειψης και υποχρηματοδότησης, αλλά αφέθηκαν και εγκληματικά έκθετοι στα φαινόμενα κακοκαιρίας.

Οι φοιτητές που διαμένουν στις Νέες Εστίες του ΕΜΠ έχουν διαχρονικά και εξοντωτικά προβλήματα που δεν τους επιτρέπουν την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις σπουδές τους. Τα προβλήματα αυτά υψώνουν ισχυρούς ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση των παιδιών εκείνων που προέρχονται από τα πιο φτωχά και λαϊκά στρώματα.

Όσον αφορά στη σίτιση, η ποιότητα του φαγητού είναι απλά επικίνδυνη με πολλούς οικότροφους να αναφέρουν τροφικές δηλητηριάσεις ενώ οι ποσότητες είναι πολύ μικρές. Η θέρμανση το χειμώνα (και η ψύξη το καλοκαίρι) και το ζεστό νερό αντιμετωπίζονται ως πολυτέλεια από τη διοίκηση των εστιών, την Πρυτανεία, το ΙΝΕΔΙΒΙΜ και κυρίως την κυβέρνηση. Πράγματι, η έλλειψη των παραπάνω, έχει γίνει πλέον καθημερινότητα των εστιακών σε πολλά κτήρια και για πολύμηνα χρονικά διαστήματα. Την ίδια στιγμή που ακόμα και οι πιο στοιχειώδεις ανάγκες των φοιτητών δεν ικανοποιούνται, οι εργολάβοι διαδέχονται ο ένας τον άλλον και αυξάνουν τα κέρδη τους πάνω στις πλάτες των φοιτητών.

Η κακοκαιρία ωστόσο ήταν πραγματικά το κερασάκι στην τούρτα. Από τις πρώτες ώρες της κακοκαιρίας πολλά κτήρια έμειναν χωρίς ζεστό νερό και θέρμανση! Οι φοιτητές έψαχναν να αγοράσουν αερόθερμα και θερμαντικά σώματα εν μέσω χιονόπτωσης, σε μία χώρα που είχε κυριολεκτικά καταρρεύσει. Τα καταστήματα όμως ήταν κλειστά και η χώρα σε αργία. Όσον αφορά την έλλειψη ζεστού νερού κάποιοι αναγκάζονται να πλένονται με παγωμένο νερό με τη θερμοκρασία έξω να είναι υπό του μηδενός και άλλοι βράζουν νερό σε κατσαρόλες. Προφανώς αυτές οι εικόνες είναι απαράδεκτες και μας γυρνάνε πολλές δεκαετίες πίσω. Ακόμα και το εστιατόριο δεν είχε ψωμί για να παρέχει πρωινό τις προηγούμενες μέρες και η έλλειψη θέρμανσης και ζεστού νερού – που τονίζουμε ότι εμφανίζεται συχνά- συνεχίζεται ακόμα και σήμερα 5 μέρες αργότερα.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, διέξοδος των φοιτητών δεν αποτελεί η συλλογή υπογραφών που πραγματοποιείται τις τελευταίες μέρες. Οι υπογραφές εν προκειμένω δεν αξιοποιούνται ως μέσο πάλης, αλλά ως εργαλείο αποφυγής του πραγματικού αγώνα, που δίνεται στους δρόμους και τις συνελεύσεις. Μοναδική διέξοδος των εστιακών είναι η πάλη και οι αγώνες των ίδιων μέσα από το σύλλογό τους. Αγώνες που μπορούν να κερδίζουν και να ανοίγουν δρόμους όταν είναι ενωτικοί και γίνονται στη βάση των κοινών τους αιτημάτων.

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΕΣΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ
ΑΞΙΟΠΡΕΠΗΣ ΣΙΤΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΕΓΑΣΗ
ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ- ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Διαβάστε επίσης