Πολεμικές απειλές ΗΠΑ-ΝΑΤΟ κατά της Συρίας

Κατηγορία: 

Ανακοίνωση του Μ-Λ ΚΚΕ

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η πολεμική σύγκρουση στην Συρία ύστερα από την εξαπόλυση πυραυλικής επίθεσης από την ισραηλινή πολεμική αεροπορία ενάντια σε στρατιωτική βάση στη συριακή πόλη Χόμς με δεκάδες νεκρούς, και μπροστά στις ανοιχτές εξαγγελίες για ανάληψη άμεσης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της ( Γαλλία, Βρετανία κ.α.), με αφορμή καταγγελίες από την ΜΚΟ «Λευκά Κράνη» ( στήθηκε το 2013 από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες), για επίθεση με χημικά όπλα από τον συριακό στρατό κατά αμάχων στην Ντούμα της Ανατολικής Γκούτα. Παρόμοιες, επανειλημμένες καταγγελίες στο παρελθόν, συνοδευόμενες από άφθονο προπαγανδιστικό υλικό, αποδείχθηκαν ψευδείς και προβοκατόρικες και αξιοποιήθηκαν για την εξαπόλυση πυραυλικών επιθέσεων σε βάρος της Συρίας, όπως συνέβη πριν ένα χρόνο από τις ΗΠΑ του Τραμπ.

Ήδη στην περιοχή συγκεντρώνονται πολεμικά πλοία, ενώ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, συγκρούονται ΗΠΑ και Ρωσία, με την Ρωσία και την συριακή κυβέρνηση να καταγγέλλουν μία αναμενόμενη προβοκάτσια με χημικά όπλα.

Παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Συρία, οι εξελίξεις δείχνουν το αντίθετο, αφού προωθείται μια στρατιωτική επίθεση, που εντάσσεται στον αδυσώπητο ανταγωνισμό με την Ρωσία, που με την στρατιωτική και πολιτική της εμπλοκή στην πλευρά της Συρίας, και με τον άξονα με Ιράν και Τουρκία, έχει αυξήσει σημαντικά την γεωπολιτική της παρουσία όχι μόνο στην Συρία, αλλά στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Αυτό έχει εντείνει τον ενδοϊμπεριαλιστικό ανταγωνισμό, και όχι μόνον δεν οδηγεί σε απόσυρση δυνάμεων από την περιοχή αλλά το αντίθετο. Οι ΗΠΑ έχουν ήδη εγκαταστήσει πάνω από 20 στρατιωτικές βάσεις στην Ανατολική Συρία, ενώ οι ελεγχόμενοι από αυτούς μισθοφορικοί στρατοί και αντικαθεστωτικές οργανώσεις, με πρόσχημα τον ISIS, εξακολουθούν και πολεμούν τον συριακό στρατό. Παράλληλα πυκνώνουν και οι ισραηλινές επιθέσεις και επιδρομές στο έδαφος της Συρίας, όπως αυτή στην πόλη Χόμς.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία με πρόσχημα το Κουρδικό ζήτημα, και με την ανοχή της Ρωσίας και του Ιράν, έχει εισβάλει στην βόρεια Συρία, διεκδικώντας και αυτή ρόλο και μερίδιο από μία υπό διαμελισμό Συρία. Κατά τα άλλα στην πρόσφατη τριμερή σύνοδο Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν, περίσσεψαν οι διακηρύξεις για σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και ανεξαρτησίας της Συρίας.

Η επαπειλούμενη στρατιωτική κλιμάκωση από τις δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις με επικεφαλής τις ΗΠΑ, στοχεύει στον περιορισμό της ρωσικής παρουσίας και στην εξασφάλιση ισχυρών διαπραγματευτικών όρων για τους μελλοντικούς συσχετισμούς στην περιοχή. Όλα αυτά βέβαια γίνονται στο όνομα των λαών και σε βάρος τους, και σαν τέτοια πρέπει μα καταγγελθούν από το αντιπολεμικό -αντιιμπεριαλιστικό κίνημα, το οποίο πρέπει να δυναμώσει και να αναζωογονήσει την δράση του, καταγγέλλοντας και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που έχοντας ευθυγραμμιστεί με τους αμερικανικούς σχεδιασμούς, έχει μετατρέψει την χώρα σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο, με ό,τι κινδύνους συνεπάγεται αυτό για το λαό μας.

Διαβάστε επίσης