Πορεία Νομικής ΑΠΘ: Ούτε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις! Η ελπίδα βρίσκεται στους αγώνες!

Κατηγορία: 

Συνάδελφοι-ισσες,

 Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ υπό τις εντολές ΕΕ-ΔΝΤ από κοινού με την «αντιπολίτευση» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΠΟΤΑΜΙ συνεχίζει την βάρβαρη μνημονιακή επέλαση σε δικαιώματα και κατακτήσεις. Μια επέλαση που στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την είδαμε κάτω από τις κατευθύνσεις ΕΕ-ΟΟΣΑ να κόβει το δικαίωμα μας σε σίτιση-συγγράμματα, να φέρνει πτυχία δύο ταχυτήτων-διπλώματα ανεργίας, το «ν+2», τις διαγραφές φοιτητών, να υποβαθμίζει ΑΕΙ-ΤΕΙ περικόπτοντας την χρηματοδότηση τους κι ανοίγοντας έτσι τον δρόμο στα δίδακτρα, τα όποια με νόμο πλέον θα εισαχθούν σε μια σειρά μεταπτυχιακά (όπως γίνεται αυτή την στιγμή στην Νομική ΕΚΠΑ). Η κυβέρνηση παρόλο που όλα αυτά έχουν προαποφασισθεί και υλοποιούνται μας έχει καλέσει στον «Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία» = κυβερνητικός μονόλογος και απάτη, ακριβώς για να μας κάνει να νομιμοποιήσουμε αυτήν την πολιτική διάλυσης των ΑΕΙ-ΤΕΙ. Συνολικά αυτή η επίθεση έχει στόχο να πεταχτούν τα λαϊκά στρώματα που δε θα μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος των σπουδών τους από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ώστε να είναι εργαζόμενοι (και άνεργοι!) δίχως δικαιώματα, σύγχρονοι δούλοι στις ορέξεις του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. 

 Ακόμη αυτή η πολιτική είναι που παρά τις ευχές Υπουργείου και Κοσμητείας για «καλή χρονιά» οδήγησε στο άνοιγμα της σχολής μας με συγχώνευση τμημάτων (Συνταγματικό, Εμπράγματο κ.α.), καθώς και στο ότι πληρώνουμε (για το αυτονόητο) πρακτικά και κώδικες.

Η στάση της Κοσμητείας

Η Κοσμητεία κάθε φορά, όπως και τώρα με τις συγχωνεύσεις τμημάτων, που ο ΣΦΝομικής θέτει τα προβλήματα, ρίχνει την ευθύνη στο Υπουργείο Παιδείας, «νίπτοντας τας χείρας του». Ωστόσο, μας εμπαίζει προκλητικά αφού είναι ακριβώς εκείνο το όργανο που αναλαμβάνει να υλοποιήσει και να εφαρμόσει την πολιτική υποβάθμισης των σπουδών μας. Χαρακτηριστικό της στάσης της Κοσμητείας είναι η δήλωση του κ. Δέλλιου στην τελευταία παράσταση διαμαρτυρίας. ότι «κακώς δινόταν δωρεάν ο πολυκώδικας» (αναφέρεται στα προηγούμενα χρόνια). Να μην ξεχνάμε άλλωστε ότι (εντελώς τυχαία!) αυτή η Κοσμητεία περιορίζοντας και «οριοθετόντας» τους χώρους παρέμβασης των πολιτικών παρατάξεων ουσιαστικά υπονόμευσε το δικαίωμα μας να έχουμε παρατάξεις και συλλόγους. Η Κοσμητεία είναι απέναντι μας κι αυτό πρέπει να είναι ξεκάθαρο.

Η στάση των πολιτικών δυνάμεων

Η ΔΑΠ-ΑΦΠ-ΦΟΙΤΑΝ ως αντιδραστικές μνημονιακές δυνάμεις επιθυμούν κι αυτές «διάλογο», αλλά έχουν αποδεχθεί επί της αρχής την παραπάνω πολιτική. Γι’ αυτό και βάζουν εμπόδια στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου, καταψηφίζοντας την σύγκληση Γενικής Συνέλευσης.

Η ΠΚΣ παρά την υπερεπαναστατική φρασεολογία, αφού πριν λίγο καιρό υποτάχθηκε στην λογική της Κοσμητείας να δοθούν 15 μαθήματα της επαναληπτικής εξεταστικής σε 1 μέρα(sic!), γιατί μας δεσμεύει ο νόμος-πλαίσιο που ορίζει ότι το εξάμηνο πρέπει να είναι 13 εβδομάδες, τώρα ξαναχτυπά αποδεχόμενη τις συγχωνεύσεις τμημάτων, αρκεί το στοίβαγμα μας να γίνει σε ...αμφιθέατρο!

Οι ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-ΑΡΔΙΝ αφού υποτάχθηκαν και αυτοί στη λογική του νόμου-πλαισίου για το ζήτημα της επαναληπτικής εξεταστικής, μας καλούνε να δεχθούμε την διαγραφή του χρέους, την ανατροπή της συγκυβέρνησης, τις εθνικοποιήσεις, ως όρο για να παλέψουμε ενάντια στις συγχωνεύσεις τμημάτων και για κώδικες! Καταλήγοντας πάλι στα γνωστά μεταβατικά προγράμματα μιας άλλης κυβερνητικής διαχείρισης, αποπροσανατολίζουν από τα πραγματικά προβλήματα και διασπούν τον Σύλλογο στον αγώνα του για τα άμεσα καυτά προβλήματα, εκεί όπου απαιτείται η μέγιστη δυνατή ενότητα και κινητοποίηση.

Η Πορεία θεωρεί πως ακόμα και για τα λεγόμενα «μικρά» προβλήματα, ο μόνος τρόπος για να υπάρξουν νίκες στην κατεύθυνση της υπεράσπισης του δικαιώματος στην δημόσια δωρεάν παιδεία και για ανθρώπινους όρους σπουδών, είναι αυτός της μαζικής κινητοποίησης και συσπείρωσης πάνω στο πρόβλημα. Να πάρουμε μαζικά μέρος στις συλλογικές διαδικασίες του Συλλόγου, στην Γενική Συνέλευση της Πέμπτης, και να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις κόντρα σε μνημονιακές ή «αριστερές» δυνάμεις που βάζουν πλάτες για να περάσει η αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Ενάντια στον ατομικό δρόμο, την απογοήτευση και την παραίτηση,

να αντισταθούμε συλλογικά για να βάλουμε φραγμό σε αυτήν την πολιτική.

ΚΑΜΙΑ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΤΜΗΜΑΤΩΝ!

ΔΩΡΕΑΝ ΚΩΔΙΚΕΣ-ΠΡΑΚΤΙΚΑ-ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΑ!

ΟΧΙ ΣΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ "ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ"

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ "ΕΥΡΥΓΕΝΗΣ"

Διαβάστε επίσης