Το Μ.Α.Σ. (Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών) ακριβώς την ώρα που καταγγέλλει όλες ανεξαιρέτως τις υπόλοιπες φοιτητικές παρατάξεις για τη συνέργειά τους στον «εκφυλισμό» και τη «διάλυση» των περισσότερων συλλόγων, ακριβώς την ώρα που επικαλείται την αναγκαιότητα οργάνωσης και ενεργοποίησης των φοιτητών, ετοιμάζεται να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στον ενιαίο φοιτητικό σύλλογο Φιλοσοφικής, διασπώντας τον και ιδρύοντας ένα «νέο» σύλλογο στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό. Όσο «νέος» είναι ο σύλλογος που θέλει να φτιάξει το ΜΑΣ, άλλο τόσο «νέα» είναι η πολιτική λογική που εισάγει μέσα απ' αυτόν.
Τα τελευταία χρόνια, με πρόσχημα την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στους περισσότερους φοιτητικούς συλλόγους, το ΜΑΣ, στον σύλλογό μας και σε μια σειρά άλλους (όπου έχει την οργανωτική δυνατότητα), προωθεί (από τα «αριστερά») την διάσπαση και τον περαιτέρω εκφυλισμό τους.
Δεν είναι καθόλου τυχαία η πρόταση που κάθε χρόνο κάνει το ΜΑΣ σε όσους συλλόγους διαθέτει δύναμη για τη διεξαγωγή ξεχωριστών εκλογών («τις μέρες που οι ίδιοι οι σύλλογοι θα αποφασίσουν»), βάζοντας με αυτό τον τρόπο βόμβα στα θεμέλια της ενότητας των συλλόγων και μειώνοντας την πολιτική σημασία της ενιαίας διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών. Όπως καθόλου τυχαία δεν είναι η απόφαση του ΜΑΣ για τη διάσπαση μιας σειράς συλλόγων (όπως στο ΤΕΙ Λαμίας) με την πρόφαση ότι οι σύλλογοι αυτοί είναι «αντιδραστικοί» και «εκφυλισμένοι».
Πατώντας σε υπαρκτά προβλήματα που ταλανίζουν το φοιτητικό κίνημα, εκμεταλλευόμενο πραγματικά φαινόμενα εκφυλισμού των φοιτητικών οργάνων, διαδικασιών, παρατάξεων, φαινόμενα που συναντιούνται και στον σύλλογό μας, το ΜΑΣ προσπαθεί να επιφέρει ένα ισχυρό πλήγμα από τα ..αριστερά στον ενιαίο χαρακτήρα των Φοιτητικών Συλλόγων. Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΑΣ στην Φιλοσοφική, μέσα από το καπέλο της «Επιτροπής Αγώνα Ιστορικού-Αρχαιολογικού», προωθεί την ίδρυση ενός νέου συλλόγου στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό.
Ας θυμηθούμε σε αυτό το σημείο έναν ιδιαίτερα σημαντικό (και νικηφόρο ως ένα βαθμό) αγώνα που δόθηκε στη σχολή μας πριν από λίγους μήνες ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και τις συγχωνεύσεις τμημάτων που προέβλεπε αρχικά για την Φιλοσοφική. Αλήθεια, ας μας απαντήσει το ΜΑΣ, θα είχαν το ίδιο βάρος οι αγωνιστικές αποφάσεις που έπαιρνε ο σύλλογός μας σε κατάμεστα αμφιθέατρα με μαζικότατες γενικές συνελεύσεις των 500, 600 και 700 φοιτητών επί δύο μήνες, με τις αντίστοιχες αποφάσεις που ενδεχομένως θα έπαιρναν ένας και περισσότεροι τεμαχισμένοι σύλλογοι με γενικές συνελεύσεις των 50 και των 100 φοιτητών;
Θα είχαν τον ίδιο αγωνιστικό και μαχητικό παλμό τα μπλοκ 10 διαφορετικών συλλόγων (της ίδιας σχολής) με τον παλμό και την αγωνιστική παρουσία που είχε το μαζικότατο μπλοκ του φοιτητικού συλλόγου Φιλοσοφικής σε όλες τις κινητοποιήσεις ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά»; Έχει την ίδια βαρύτητα μία απόφαση που παίρνει μία μαζική γενική συνέλευση ενός ενιαίου μαζικού συλλόγου με τις αντίστοιχες αποφάσεις που παίρνουν οι συνελεύσεις περισσότερων τεμαχισμένων και μικρών σε αριθμό συλλόγων;
Στην πραγματικότητα, το ΜΑΣ καθόλου δε θέλει -όπως διακηρύσσει- οργανωμένους, μαζικούς και ενεργούς συλλόγους. Όπως και κανέναν καημό δεν έχει η φοιτητική παράταξη του ΚΚΕ για την πραγματική ανασυγκρότηση των συλλόγων και των διαδικασιών τους. Άλλωστε, το ΜΑΣ (ως ΠΚΣ) δεν έβαλε και εκείνο το λιθαράκι του στη διάλυση των τριτοβάθμιων οργάνων των φοιτητών και των σπουδαστών, της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, όπως και στην υπονόμευση της απόπειρας για τη σύγκληση Πανσπουδαστικών Συνεδρίων;
Ακόμα, το ΜΑΣ δε φέρει καμία ευθύνη για την κατάσταση εκφυλισμού των συλλόγων; Για το γεγονός ότι οι Γενικές Συνελεύσεις του συλλόγου μας εκφυλίζονται και αντί να έχουν ζωντάνια και να αισθάνεται ο κάθε φοιτητής ότι έχει λόγο και ρόλο σε αυτές, έχουν μετατραπεί σε αγώνες ρητορικής δεινότητας και σε μίνι κοινοβουλευτικές αντιπαραθέσεις των διαφόρων παρατάξεων; Αλήθεια, πότε έκανε το ΜΑΣ την παραμικρή προσπάθεια για τη σύγκληση τμηματικών συνελεύσεων για να οργανωθούν οι φοιτητές -όπως λέει- «ανά τμήμα, εξάμηνο και έτος»; Ή μήπως το ΜΑΣ στο Πάντειο δε συμφώνησε –μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις- στον πλήρη εκφυλισμό της διαδικασίας των φοιτητικών εκλογών, κόβοντας 23 ψήφους από την Πορεία και 19 από τις Αγωνιστικές Κινήσεις;
Το ΜΑΣ, με την απόφασή του να προχωρήσει στην ίδρυση ξεχωριστού συλλόγου στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό, επί της ουσίας επιθυμεί να οδηγήσει τον ενιαίο φοιτητικό σύλλογο Φιλοσοφικής στο χείλος της διάσπασης, της διαίρεσης και του μαρασμού του. Να δημιουργήσει έναν σύλλογο-κομματικό παράρτημα,ένα σύλλογο για τα μέλη και τους φίλους του ΜΑΣ, ένα σύλλογο μακριά και πέρα από τους φοιτητές και τις πραγματικές τους ανάγκες, φτιαγμένο και ραμμένο στα μέτρα του, για να μπορεί να τον ελέγχει.
Εμείς, ως ΠΟΡΕΙΑ, θεωρούμε ότι οι πραγματικά αριστερές, προοδευτικές, δημοκρατικές φωνές πρέπει να αγωνίζονται για το αυτονόητο: Για όργανα του φοιτητικού και σπουδαστικού κινήματος δημοκρατικά και αντιγραφειοκρατικά, και όχι όργανα που θα δρουν αποσπασμένα, σε αντίθεση με τις διαθέσεις των φοιτητών-σπουδαστών και σε σύγκρουση με τις αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων, όπως συχνά γίνεται σήμερα. Για μαζικές, δημοκρατικές Συνελεύσεις στις Σχολές και για την επανενεργοποίηση των εκλεγμένων σ' αυτές Δ.Σ. Αγωνιζόμαστε υπέρ της ελεύθερης, δημοκρατικής, ανεμπόδιστης πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης όλων των παρατάξεων και φοιτητών, απολύτως ενάντια όμως στις αντιλήψεις εκείνες που οδηγούν σε μετατροπή των συλλόγων σε κομματοκρατούμενα παραρτήματα, υποσκάπτοντας έτσι τη λειτουργία τους, αποδυναμώνοντας, απομαζικοποιώντας, διαλύοντας στην πράξη τους συλλόγους.Κάθε προσπάθεια διάσπασης του συλλόγου και γενικότερα του «ενιαίου» του φοιτητικού κινήματος, κάθε λογής ηγεμονισμοί και μικροκομματικές σεχταριστικές λογικές θα μας βρουν απέναντί τους, από όπου και αν προέρχονται.
-
Όχι στη διάσπαση των συλλόγων και του φοιτητικού κινήματος!
-
Οι σύλλογοι στα χέρια των φοιτητών!
-
Φοιτητικό κίνημα οργανωμένο, μαζικό και μαχητικό, στο πλευρό του λαού και της εργατικής τάξης!