Προεκλογικές συγκολλήσεις έξω από αρχές

Σε συνέχεια των προηγούμενων διεργασιών ανάμεσα σε μια σειρά δυνάμεις, από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και την ΛΑΕ, μέχρι το ΜέΡΑ25 και στις οποίες είχαμε αναφερθεί στα δύο προηγούμενα φύλλα του ΛΔ, οι τελευταίες εξελίξεις πιστοποιούν πως οι ευκαιριακές και εκλογικίστικες συνεργασίες, μακριά και έξω από τις αρχές της αριστεράς και την πραγματικά ενιαιομετωπική πολιτική, αποτελούν βασικά στοιχεία των δυνάμεων αυτών.

Μετά την 5η Συνδιάσκεψη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και παρά τις σοβαρές διαφορές που αποτυπώθηκαν, με την ψήφιση δύο ξεχωριστών θέσεων και προτάσεων για την εκλογική πορεία του μετώπου, η ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ απευθύνει τώρα «κάλεσμα στις δυνάμεις της μαχόμενης αντικαπιταλιστικής αριστεράς» για να «συμπορευτούν στις επερχόμενες πολιτικές και εκλογικές μάχες». Βασικός δέκτης αυτής της πρότασης είναι οι δυνάμεις που συγκροτούν την Ενωτική Κίνηση της Αντικαπιταλιστικής και Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΑΡΑΝ, Αναμέτρηση, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, ΣΕΚ), με αποκλεισμό από την πρόταση αυτή της ΛΑΕ, η οποία φαίνεται πως χαράσσει διαφορετική πορεία. Στο πλαίσιο αυτό, ξεκινούν τώρα νέοι κύκλοι συναντήσεων και διαβουλεύσεων ανάμεσα στις παραπάνω δυνάμεις, που υπενθυμίζουμε πως οι θέσεις τους απέχουν όσο η γη από το φεγγάρι σε μια σειρά κομβικά ζητήματα, όπως η στάση απέναντι στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, τα συνδικάτα κ.ά.

Στο σημείο αυτό αξίζει να σχολιάσουμε πως το ΣΕΚ, ενώ αποτελεί βασική συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ταυτόχρονα συμμετέχει και στην παραπάνω κίνηση, στη βάση βέβαια του καιροσκοπισμού που το διακρίνει από την πρώτη στιγμή που ιδρύθηκε, όταν τις δεκαετίες του ’80 και του ’90 ψήφιζε ΠΑΣΟΚ «χωρίς αυταπάτες» ή όταν το 2019 καλούσε σε στήριξη των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ τη δεύτερη Κυριακή των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών. Την ίδια στιγμή, μία άλλη -πάλαι ποτέ- συνιστώσα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η Αριστερή Συσπείρωση (ΑΡΙΣ), φαίνεται να έχει αποχωρήσει από το μετωπικό σχήμα, χωρίς βέβαια να υπάρχει καμία ανακοίνωση ούτε από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ ούτε από την ΑΡΙΣ. Στο πλαίσιο αυτό, 3 σύνεδροι της οργάνωσης στο πρόσφατο συνέδριο του ΕΚΑ, με δημόσια δήλωσή τους στήριξαν το ΠΑΜΕ, ενώ η παρουσία της ΑΡΙΣ στις κινητοποιήσεις του ΚΚΕ τα τελευταία δύο χρόνια αποδεικνύει την πλήρη έλλειψη ιδεολογικών και πολιτικών θεμελίων, που οδηγεί στην προσκόλληση στο ΚΚΕ, που κάποτε θεωρούνταν και από την ΑΡΙΣ βασικός υπαίτιος για την υποχώρηση του κινήματος και της αριστεράς.

Από την άλλη, με ανακοίνωση της Πολιτικής της Γραμματείας, η ΛΑΕ επαναφέρει την πρόταση εκλογικής συνεργασίας προς το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, η οποία -με δεδομένη την άρνηση του ΚΚΕ- αποτελεί επί της ουσίας μία πρόταση βασικά προς το ΜέΡΑ25, μία πρόταση ξεπλύματος της φιλοϊμπεριαλιστικής, συμβιβαστικής και σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής του κόμματος του Βαρουφάκη. Η ΛΑΕ, που το 2015 αποχώρησε από το ΣΥΡΙΖΑ και προσχώρησαν σε αυτήν σε μία νύχτα οργανώσεις όπως η ΑΡΑΣ, κουβαλάει όλα τα βαρίδια των εκλογικών και κοινοβουλευτικών αυταπατών του ρεβιζιονισμού, τα οποία την οδηγούν τώρα να δίνει συγχωροχάρτια όχι μόνο στον Βαρουφάκη, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο επιθυμεί προεκλογική προγραμματική συμφωνία το ΜέΡΑ25.
Από τις εκλογικές συμπράξεις έξω από αρχές, από τον καιροσκοπισμό και τις τυχοδιωκτικές συνεργασίες μπροστά στις εκλογές, ο κόσμος της αριστεράς και του κομμουνιστικού κινήματος δεν έχει να περιμένει απολύτως τίποτα, παρά μόνο απογοήτευση και καλλιέργεια κλίματος ηττοπάθειας και μοιρολατρίας, όπως έχει επιβεβαιώσει πολλές φορές το πρόσφατο -και όχι μόνο- παρελθόν.

Διαβάστε επίσης