Προεκλογική εξαπάτηση των εργαζομένων: «Παροχές» από τα πλεονάσματα της ανελέητης λεηλασίας των προηγούμενων χρόνων

τσιπρας τσακαλωτος
Σε ψήφιση μέτρων που υποτίθεται ανακουφίζουν τα λαϊκά στρώματα, έχει επιδοθεί η κυβέρνηση, καθόλου τυχαία βέβαια καθώς βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από τις εκλογές. Στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια ακόμη προεκλογική απάτη που στήνει προκειμένου να ρίξει στάχτη στα μάτια των σημερινών και μελλοντικών συνταξιούχων. Έτσι ξεδιάντροπα επιχειρεί να αλιεύσει την ψήφο του ελληνικού λαού, που ωστόσο συνεχίζει να στενάζει από τη σωρεία αντιλαϊκών μέτρων της τελευταίας δεκαετίας που παραμένουν ανέγγιχτα, ενώ θα ακολουθήσουν και χειρότερα όσο η επιτροπεία συνεχίζεται. Άλλωστε και όλα όσα τάζει η κυβέρνηση σήμερα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επιτρέψουν οι δανειστές να εφαρμοστούν.
Τα περιβόητα «μέτρα ελάφρυνσης», για τα οποία κομπάζει η κυβέρνηση, ανακοινώνονται με εντυπωσιακές διατυπώσεις, που υποτιμούν τη νοημοσύνη του ελληνικού λαού. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει η υπουργός Εργασίας «Ουσιαστικά μιλάμε για μία αλλαγή οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής (...) Με την προσθήκη και αυτών των μέτρων αλλάζει πλέον ο χάρτης για τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και τα εισοδήματα των πολιτών»(!)
Ανάμεσα στα μέτρα που  ανακοίνωσε και έφερε για ψήφιση η κυβέρνηση είναι και η χορήγηση, ουσιαστικά, ενός ετήσιου μικροεπιδόματος, αντίστοιχο περίπου στο ύψος με το γνωστό “κοινωνικό μέρισμα”, το οποίο βάφτισε παραπλανητικά και με χοντροειδή προεκλογική σκοπιμότητα ως «13η σύνταξη»! Η χορήγησή του σημαίνει ότι θα διανεμηθεί ένα ποσό  800 εκατ. ευρώ σε 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχους. Δηλαδή ότι το μέσο ποσό αντιστοιχεί σε 317 ευρώ, που βέβαια δεν αντιστοιχεί  στη «13η σύνταξη». 
Επιπλέον, παραμένει σε πλήρη ισχύ ο αντι-ασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου, ο οποίος, σε συνέχεια των προηγούμενων, θεσμοθέτησε την οριστική κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης, πετσόκοψε τις νέες συντάξεις και κατάργησε οριστικά το ΕΚΑΣ, υφαρπάζοντας επί της ουσίας το ποσό των 900 εκατομμυρίων ετησίως, που προοριζόταν για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με την Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η εφαρμογή του από το 2016 που ψηφίστηκε μέχρι το τέλος του 2019 αφαίρεσε από τους συνταξιούχους και τους ασφαλισμένους το ποσό των 8,2 δις ευρώ. Δηλαδή 10 φορές παραπάνω από τα 800 εκατ. ευρώ που η κυβέρνηση σερβίρει ως «αλλαγή πολιτικής».
Το γεγονός δε ότι η έξοδος από τα μνημόνια είναι μια απάτη, ενώ στην πραγματικότητα τα αντιλαϊκά μέτρα δεν τελείωσαν αλλά έπεται συνέχεια, αποδεικνύεται περίτρανα καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου καθορίζει όχι μόνο το παρόν των σημερινών συνταξιούχων, αλλά και τους όρους της Ασφάλισης για τα επόμενα 50 χρόνια. Αποκαλυπτικό ως προς αυτό είναι και το «αναπτυξιακό σχέδιο» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στο οποίο οι δαπάνες για τις συντάξεις υπολογίζεται ότι θα μειωθούν από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016, χρονιά που ψηφίστηκε ο νόμος, στο 13,4% του ΑΕΠ το 2020. Η μείωση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, απόδειξη ότι οι συντάξεις θα βρίσκονται διαρκώς σε διαδικασία περικοπών. Άλλωστε, η κυβέρνηση στο ίδιο κείμενο δεσμεύεται ότι «από το 2025 και μετά, η κρατική χρηματοδότηση θα καλύπτει μόνο την εθνική σύνταξη (4,8% του ΑΕΠ) και δεν θα είναι απαραίτητη πρόσθετη χρηματοδότηση...», ενώ «οι εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών θα αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις εισφορές του συστήματος από το 2026 και μετά».
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, σε ανακοίνωσή τους οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ανάμεσα σε άλλα επισημαίνουν τα εξής:
«Δεν θα αρνηθούμε έστω και αυτά τα λίγα, γιατί θεωρούμε ότι είναι δικά μας και αποτέλεσμα ενός ασίγαστου αγώνα, αλλά οι συνταξιούχοι δεν πρόκειται να χειροκροτήσουν κανέναν και να του δώσουν το άλλοθι που επιζητά.
Γιατί τα 60 και πάνω δισεκατομμύρια που άρπαξαν από τα ασφαλιστικά ταμεία, οι σαρωτικές περικοπές των συντάξεων, κύριων, επικουρικών, των Δώρων, του ΕΚΑΣ και τόσα ακόμα που αφαίρεσαν από τους συνταξιούχους, δεν ισοφαρίζονται με την επιστροφή του "πακέτου" των 800 εκατομμυρίων. Πληρώσαμε σε όλο τον εργάσιμο βίο μας για να πάρουμε επιπλέον τη 13η και 14η σύνταξη ολόκληρη και εσείς θα νομοθετήσετε κάθε Μάη να παίρνουμε όσοι έχουν σύνταξη: Από 1.000 ευρώ το 30%, από 600 έως 1.000 ευρώ το 50%, από 500 έως 600 το 70% και έως 500 ευρώ το 100%.»
Δεν χωρά αμφιβολία πως αυτό που βάφτισε η κυβέρνηση ως 13η σύνταξη, δεν είναι παρά ένα ψίχουλο από τα δισεκατομμύρια  που αφαίρεσε βίαια  από τους εργαζόμενους και συνταξιούχους με  τις περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις και την άγρια φορολογία που έχει επιβληθεί από τους αντι-ασφαλιστικούς και άλλους αντιλαϊκούς νόμους που ψηφιστήκανε από τις μνημονιακές κυβερνήσεις και η κυβέρνηση τους κράτησε σε ισχύ και τους επαύξησε.
Να θυμίσουμε ενδεικτικά  : 
-Τις μεγάλες περικοπές με τους νόμους 4051/12 και 4093/12, την κατάργηση των Δώρων και  τη μείωση του εφάπαξ 
-Την κατάργηση του ΕΚΑΣ σε 300.000  συνταξιούχους (περικοπή 230 ευρώ)
-Τη μείωση της επικουρικής σύνταξης μετά τον επανυπολογισμό της (μείωση 100-150 ευρώ)
-Την  αύξηση της συμμετοχής στο ασφάλιστρο για την Υγεία (30 -50 ευρώ) 
-Τη μείωση των συντάξεων χηρείας
Επίσης ως «αλλαγή πολιτικής» για τη  «στήριξη των νέων εργαζομένων» σερβίρεται και ένα ακόμα μέτρο ενίσχυσης, στην ουσία, των εργοδοτών, η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους μέχρι 29 ετών, που στερεί τα ασφαλιστικά ταμεία από έσοδα που πρέπει να προέρχονται από τους εργοδότες....

Διαβάστε επίσης