Προκλητική ανισοτιμία - Ασφυκτικός περιορισμός της προεκλογικής προβολής των μικρών κομμάτων

καμερα βουλη

Η κυβερνητική απόφαση για τους “όρους,  τις προϋποθέσεις και του χρόνου προβολής κατά την προεκλογική περίοδο των πολιτικών κομμάτων”, για να οριστικοποιηθεί χρειάστηκε να φτάσουμε 10 μόλις μέρες πριν τις ευρωεκλογές! Την πρώτη της απόφαση ΦΕΚ τ.Β' 1560/8.5.2019) η κυβέρνηση αναγκάστηκε να την αποσύρει μετά τις διαμαρτυρίες που εκφράστηκαν και στη διακομματική επιτροπή και να την επαναλάβει με αμελητέα διόρθωσή της με νέο ΦΕΚ τ.Β' 1698 /15.5.2019.

Μεταξύ των τραγελαφικών που υποχρέωσαν στη διόρθωση ήταν ότι βγάζοντας την κυβερνητική απόφαση πριν την ημερομηνία ανακήρυξης των συνδυασμών έκανε ...λάθος στην κατανομή του “ χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων” που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές, κάνοντας τους υπολογισμούς της για 48 κόμματα, ενώ αυτά που τελικά ανακήρυξε ο Άρειος Πάγος ήταν 40. Μαζί ωστόσο με αυτήν τη διόρθωση μείωσε και τις ομαδικές συζητήσεις που θα είχαν την υποχρέωση να οργανώσουν η ΕΡΤ Α.Ε., καθώς και οι ιδιωτικοί ενημερωτικοί ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί επίγειας μετάδοσης, αντίστοιχα, από 3 (που πρόβλεπε το ΦΕΚ της 8.5) σε 2, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το χρόνο προβολής των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων, ενώ μέχρι την οριστικοποίηση της κυβερνητικής απόφασης περάσαν μέρες που μπλόκαραν τις διαδικασίες προβολής των μικρότερων κομμάτων, καθώς οι αρμόδιοι σε υπουργεία και τηλεοράσεις επικαλούνταν την αναμονή της έκδοσης της νέας διορθωμένης Κοινής Υπουργικής Απόφασης!

Με την ευκαιρία αυτή “τρύπωσε” στο ΦΕΚ και μια διάταξη (που δεν υπήρχε στο πρώτο ΦΕΚ) που δίνει στη ΛΑΕ και στο ΛΑΟΣ, με το αιτιολογικό ότι ....κατέγραψαν στις βουλευτικές εκλογές του 2015 “ποσοστά που δικαιούνται κρατικής χρηματοδότησης”, επιπλέον χρόνο για τη μετάδοση των διαφημιστικών μηνυμάτων τους, επεκτείνοντας τον ανάλογο “χειρισμό” που έκανε και η πρώτη κυβερνητική απόφαση στους συνδυασμούς της ΛΑΕ, του ΜΈΤΩΠΟΥ ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΥΠΑΚΟΗΣ(ΜέΡΑ25) του Βαρουφάκη, της “ΕΛΛΑΔΑΣ Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ” του Ν. Μαριά και της “ΠΑ.ΤΡΙ.Ε”, του πρώην ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής, Ε.Συναδινού, και της “ΝΕΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΡΜΗΣ”, της πρώην βουλευτού της ΝΔ, Κ. Παπακώστα, που την έχει κάνει υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη η κυβέρνηση Τσίπρα.

Ωστόσο, οι παραπάνω πολιτικών σκοπιμοτήτων πριμοδοτήσεις αποτελούν, απλά, ένα μικροσυμπλήρωμα στην τεράστια πριμοδότηση που κάνει η κυβερνητική απόφαση για τα κοινοβουλευτικά κόμματα, στην προκλητικά άνιση κατανομή του χρόνου προβολής των κομμάτων στις τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα.

Η κυβερνητική απόφαση προσφέρει προνομιακή αντιμετώπιση στα κοινοβουλευτικά κόμματα, ειδικά στα δύο μεγαλύτερα, που λυμαίνονται, στην κυριολεξία, όλα τα ιδιωτικά και κρατικά κανάλια ενημέρωσης, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις, στερεί σκανδαλώδικα τη δυνατότητα προβολής των θέσεων όλων των «μη συστημικών» αντιπάλων του καλοστημένου προεκλογικού σκηνικού, ειδικά όσων εκφέρουν αριστερό λόγο. 

Στην πραγματικότητα το κυβερνητικό κόμμα μοιράζεται τη «δημοκρατία του» με τους «εκλεκτούς» εκλεγμένους σε Βουλή και Ευρωβουλή. Ενώ τα κόμματα των τελευταίων έχουν ανελλιπή παρουσία στις τηλεοράσεις και στα ραδιόφωνα σε όλα τα χρόνια που διαρκεί η θητεία τους και πολύ περισσότερο στις προεκλογικές περιόδους, στα υπόλοιπα κόμματα τους ρίχνεται ένα ψίχουλο προβολής τις τελευταίες μέρες που όλο και όλο συμπεριλαμβάνει “μια συνέντευξη διάρκειας σαράντα πέντε (45’) πρώτων λεπτών της ώρας, του αρχηγού ή εκπροσώπου κάθε πολιτικού κόμματος” στην ΕΡΤ (χωρίς να υποχρεούνται και οι υπόλοιποι σταθμοί να την προβάλουν παρά μόνο αν υποβάλουν αίτημα στην ΕΡΤ), μια διακαναλική “συνέντευξη τύπου διάρκειας σαράντα πέντε (45’) πρώτων λεπτών της ώρας”,  συμμετοχή σε κάποια από τις 2 ομαδικές συζητήσεις “τουλάχιστον 5 εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων” που “υποχρεούται” να οργανώσει κάθε σταθμός ( μπορεί να αντιληφθεί,  κανείς, όταν οι συμμετέχοντες συνδυασμοί στις ευρωεκλογές είναι 40 πως αποκλείονται πάνω από τους μισούς συνδυασμούς από τέτοιες συζητήσεις), δύο πολιτικές εκδηλώσεις του κόμματος (η μία εκ των οποίων στην επαρχία μόνο ....αν η ΕΡΤ διαθέτει τεχνικά μέσα) και,  τέλος, “ένα δεκάλεπτο την εβδομάδα,  για την παρουσίαση του προγράμματος ή άλλης πολιτικής δραστηριότητας” του κόμματος, τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές (δηλαδή, δύο δεκάλεπτα συνολικά). Αλλά και αυτά τα ελάχιστα εκμηδενίζονται με την προβολή τους σε ώρες αργά σε μεταμεσονύκτιες ώρες ή στις ζώνες της πιο μικρής παρακολούθησης, καθώς τις ώρες μεγάλης παρακολούθησης τις μονοπωλούν τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Εκεί που αποτυπώνεται πιο χειροπιαστά το μέγεθος της αντιδημοκρατικότητας στην κατανομή του χρόνου προβολής των κομμάτων είναι στο άρθρο της κοινής υπουργικής απόφασης για την κατανομή του χρόνου μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων των πολιτικών κομμάτων. Εκεί ο δωρεάν χρόνος που διατίθεται σε κάθε κόμμα αποτιμάται σε ευρώ. Εκεί ορίζεται, λοιπόν, ότι ο συνολικός χρόνος που θα διατεθεί ανέρχεται σε 6.000.000 ευρώ για την ΕΡΤ Α.Ε. και τους ιδιωτικούς ενημερωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς επίγειας μετάδοσης εθνικής εμβέλειας [ANTENNA 20,71%, ALPHA 20,71%, ΣΚΑΙ 20,19%, STAR 17,53%, OPEN 9,83%, ΕΡΤ (ΕΡΤ1, ΕΡΤ2, ΕΡΤ3) 11,03% ] και σε 250.000 ευρώ για τους φορείς παροχής συνδρομητικών τηλεοπτικών υπηρεσιών μέσω δορυφόρου [FORTHNET MEDIA A.E. 50%, OTE A.E. 50%]. Συνολικά:6.250.000 ευρώ.

Πώς διανέμεται ο χρόνος σύμφωνα με αυτή την κυβερνητική απόφαση;

  • 40% αυτού του ποσού (άρα και χρόνου μετάδοσης πολιτικού μηνύματος) μοιράζεται μεταξύ των κομμάτων “που εκπροσωπούνται στην παρούσα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή έχουν εκλέξει ευρωβουλευτή κατά τις ευρωεκλογές Μαΐου 2014”.
  • 40% του ποσού μεταξύ των κομμάτων “που εκπροσωπούνται στην παρούσα σύνθεση της Βουλής των Ελλήνων ή έχουν εκλέξει βουλευτή κατά τις εθνικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015” . 
  • Το υπόλοιπο 20% “διατίθεται ισομερώς σε όλα τα πολιτικά κόμματα που συμμετέχουν στις ευρωεκλογές”. Δηλαδή, και από αυτό το υπόλοιπο 20% παίρνουν μερίδιο τα κόμματα που έχουν ήδη πάρει το 80%(40%+40%)! Είναι δε τόσο σκανδαλώδης η κυβερνητική απόφαση που διευκρινίζει με διάταξη ότι το μερίδιο από τον χρόνο (του 20%) μετάδοσης διαφημιστικών μηνυμάτων, που παίρνουν τα κόμματα που είτε εκπροσωπούνται στην παρούσα σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή της Βουλής των Ελλήνων, προστίθεται στο μερίδιο του χρόνου από το 80%!

Αθροιστικά, λοιπόν, τα κόμματα που έχουν εκπροσώπους στη Βουλή και στο Ευρωκοινοβούλιο θα πάρουν από το χρόνο προβολής των κομμάτων περίπου το 84% και τα υπόλοιπα το 16%! Για την ακρίβεια τα κόμματα «ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ», «ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», «ΛΑΪΚΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ - ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ», «ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ», «ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ», «ΠΟΤΑΜΙ», «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ», «ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ», “ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΟΡΜΗ”,  σύμφωνα με τους πίνακες της κυβερνητικής απόφασης θα πάρουν τα 5.000.000 ευρώ από τα 6.250.000 ευρώ διανομής του χρόνου και τα υπόλοιπα 31 τα 1.200.000 ευρώ! 

Τη μερίδα του λέοντος, ασφαλώς, την αρπάζουν τα δύο κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ που παίρνουν το 51% του χρόνου διανομής (3.178.085 ευρώ), ενώ το καθένα μικρό κόμμα δικαιούται το 5 τοις χιλίοις (31.250 ευρώ) του συνολικού χρόνου διανομής!

Τόσο δημοκρατική κατανομή του χρόνου προεκλογικής προβολής των κομμάτων κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ!

Αν προστεθεί σε όλα αυτά και η κρατική χρηματοδότηση των 15.000.000 ευρώ που παίρνουν για το 2019 τα παραπάνω κόμματα και το συντριπτικό ποσοστό του προεκλογικού χρόνου προβολής τους στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, γίνεται πλήρως αντιληπτό με πόσο άνισους όρους τα μικρότερα κόμματα, ειδικά τα μικρά αριστερά κόμματα, δίνουν την εκλογική μάχη και αναπτύσσουν την πολιτική δραστηριότητά τους.

Το Μ-Λ ΚΚΕ θα επιμείνει στο δρόμο της αποκάλυψης και της δριμείας καταγγελίας αυτού του αντιδημοκρατισμού. Θα συνεχίσει να καταγγέλλει το πνίξιμο αριστερών πολιτικών φωνών που δεν είναι αρεστές στο αστικό πολιτικό σύστημα και, παράλληλα, να αντιτίθεται στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, να αρνείται την κρατική χρηματοδότηση, να αντιμετωπίζει όλα τα εμπόδια στηριζόμενο στις δυνάμεις του και στο λαϊκό έρεισμα της πολιτικής του δράσης.

Και αυτήν τη στάση και πολιτική του καλεί τον αριστερό, εργατικό και λαϊκό κόσμο να την εκτιμήσει και να ρίξει το ψηφοδέλτιο του Μ-Λ ΚΚΕ στις κάλπες της 26ης Μαΐου.

Διαβάστε επίσης