Προκλητική αστυνομική επίθεση σε ανήλικους πρόσφυγες

Κατηγορία: 

Το μεσημέρι της Τρίτης 27 Σεπτεμβρίου, πέντε προσφυγόπουλα ηλικίας 9-14 ετών συνελήφθησαν από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ στο κέντρο της Αθήνας και οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Ομονοίας.

Εκεί, η αστυνομία επιδόθηκε για μια ακόμη φορά σ’ ένα όργιο ρατσισμού και κατάχρησης εξουσίας, στερώντας τα κινητά τηλέφωνα και τα υπόλοιπα υπάρχοντα από τ’ απομονωμένα παιδιά, ενώ στη συνέχεια τέσσερα από αυτά υποχρεώθηκαν να γδυθούν τελείως, εν μέσω σεξουαλικών υπονοουμένων και εξευτελιστικών προσταγών. Δύο από τα προσφυγάκια αρνήθηκαν να γδυθούν κι οι αστυνομικοί τους αφαίρεσαν τα ρούχα με τη βία. Όταν το πέμπτο παιδί ζήτησε κλαίγοντας να δει τη μητέρα του, οι αστυνομικοί το διέταξαν να βγάλει κι αυτό τα ρούχα του για να μην ξυλοκοπηθεί.

Αφού έφτασε τελικά η νομική υποστήριξη και οι γονείς των παιδιών, ένα απ’ αυτά θέλησε να υποβάλει μήνυση. Μετά από πολύωρες κωλυσιεργίες το παιδί αναγκάστηκε να καταθέσει μόνο του υπό την παρουσία αστυνομικών, εκ των οποίων ο ένας είχε λάβει μέρος στα προαναφερθέντα συμβάντα.

Τι τρομαχτικό έκαναν οι φερόμενοι ως εγκληματίες; Ως μέλη μιας παιδικής θεατρικής ομάδας στο πλαίσιο του κατειλημμένου χώρου όπου διαμένουν μαζί με άλλους πρόσφυγες, δεδομένου ότι η κυβέρνηση αρνείται τη παροχή αξιοπρεπών καταλυμάτων, πήγαιναν - συνοδεία δύο μεγαλύτερων (22-24 ετών) - να παίξουν σε μια παράσταση με θέμα τα βιώματά τους από τον πόλεμο στη Συρία. Για τις ανάγκες της παράστασης κουβαλούσαν μαζί τους ρούχα καθώς και μερικά πλαστικά πιστόλια, απ’ αυτά με τα οποία παίζουν ένα σωρό ελληνόπουλα.

Αφού τους σταμάτησαν, οι αστυνομικοί ζήτησαν ενισχύσεις κινητοποιώντας αρκετούς αστυνομικούς στο χώρο της σύλληψης.

Η Ελληνική Αστυνομία δήλωσε εκ των υστέρων πως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από μια απλή προσαγωγή, όπως και ότι οι αστυνομικοί γνώριζαν πως τα όπλα ήταν ψεύτικα. Αλίμονο αν η Ελληνική Αστυνομία δεν είναι σε θέση να ξεχωρίσει ένα αληθινό όπλο από ένα παιχνίδι…

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν σχετική επερώτηση στη Βουλή, σα να μην είναι οι ίδιοι κυβέρνηση, σα να μην είναι οι ίδιοι που μαντρώνουν τους πρόσφυγες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, σα να μην είναι οι ίδιοι που επικροτούν τις βάρβαρες αντιμεταναστευτικές και ιμπεριαλιστικές πολιτικές της FRONTEX και της Ε.Ε., τις πολιτικές που γεννούν τα καραβάνια των προσφύγων, μόνο και μόνο για να τους υποδεχθούν στη συνέχεια ως πολίτες τρίτης κατηγορίας.

Όλες οι δημοκρατικές δυνάμεις οφείλουν να καταγγείλουν αυτές τις φασιστικού τύπου πρακτικές και να απαιτήσουν την καταδίκη των αστυνομικών. Απέναντι στην καταστολή και το ρατσισμό να ορθώσουμε την αλληλεγγύη, την οργάνωση και τους αγώνες μας!

Διαβάστε επίσης