Πρόστιμα: το νέο μαζικό όπλο της κυβερνητικής τρομοκρατίας

koronoios prostima

Από το Νοέμβριο του 2020 η κυβέρνηση αποφάσισε να αξιοποιήσει στο έπακρο το εργαλείο των προστίμων, συνδέοντάς το με την υποτιθέμενη προσπάθειά της για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19, επιδιώκοντας στην πραγματικότητα να χτυπήσει κάθε προσπάθεια αγωνιστικής κινητοποίησης. Δίπλα στην κρατική καταστολή, την αστυνομοκρατία, τις αύρες και τα χημικά, την κυβερνητική και μιντιακή τρομοκρατία, συνοδευόμενη από ακατάσχετη ψευδολογία και συκοφάντηση κάθε φωνής αντίστασης, ήρθαν τώρα να στρογγυλοκαθήσουν και τα πρόστιμα, ως το νέο μαζικό όπλο πειθάρχησης.

Για την επιβολή προστίμων σχετιζομένων με υγειονομικά μέτρα, τα πρώτα βήματα από την πλευρά της κυβέρνησης έγιναν στις αρχές της πανδημίας, όμως με την αφορμή του «δευτέρου κύματος» (για το οποίο κατά τα άλλα αποκλειστικά ευθύνεται η ίδια η κυβέρνηση) σημειώθηκε κυριολεκτική βροχή και μαζική εξάπλωσή τους. Θυμίζουμε ότι από τις αρχές του προηγούμενου μήνα υλοποιήθηκε με σταθερά βήματα, και με κορύφωση -μέχρι τώρα- την 6η Δεκεμβρίου 2020, και ο διπλασιασμός των ατομικών προστίμων (από 150 σε 300 ευρώ, για κάθε παραβίαση κυβερνητικής απαγόρευσης), και η επιβολή των επαχθών διοικητικών προστίμων των 3.000 και 5.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα-οργανωτές και τους συλλογικούς φορείς που θα καλέσουν σε «συναθροίσεις», και η μαζική εφαρμογή των προστίμων σε όλη την επικράτεια.

Μόνο στην περιοχή της Αττικής, στην επέτειο της δολοφονίας του μαθητή Αλ. Γρηγορόπουλου, πραγματοποιήθηκαν 399(!) προσαγωγές, εκ των οποίων οι 143 μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με τα 300άρια να βεβαιώνονται στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Παράνομα σε όλο το μεγαλείο τους, τυπικώς αντισυνταγματικά, και ουσιαστικώς αντιδημοκρατικά και τρομοκρατικά, ασκούν ωστόσο -σε συνδυασμό και με όλα τα υπόλοιπα κατασταλτικά μέτρα- ασφυκτική πίεση στον αγωνιζόμενο λαό. Μολονότι μέχρι στιγμής (σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας της ΕΛΑΣ) ένα ποσοστό άνω του 80% δεν έχει πληρώσει τα παράνομα 300άρια, βλέποντας κανείς το αντιδημοκρατικό κρεσέντο της διακυβέρνησης Μητσοτάκη, γνωρίζει ότι η τελευταία δεν θα αποσυρθεί εύκολα από την αξίωση να καταβληθούν τα πρόστιμα, μέχρι την τελευταία δεκάρα τους.

Περιττό είναι να σημειωθεί ότι η φασιστικής κοπής απαγόρευση των συναθροίσεων από 4 άτομα και άνω (είναι χαρακτηριστικό ότι στα τελευταία 53 χρόνια έχουμε γνωρίσει το φαινόμενο στις πιο μαύρες σελίδες της νεότερης ελληνικής ιστορίας, δηλαδή στις 21 Απριλίου 1967 και στις 17 Νοεμβρίου 1973) η οποία επί Κυρ. Μητσοτάκη κηρύχθηκε …ήδη δύο φορές μέσα στις τελευταίες 30 ημέρες, δηλαδή στις 17 Νοεμβρίου 2020 και στις 06 Δεκεμβρίου 2020, και η οποία αποτέλεσε αφορμή για την εξαπόλυση ανθρωποκυνηγητού και πλατύ μοίρασμα προστίμων, καταγγέλθηκαν ακόμη και από την ούλτρα συντηρητική Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, με τον πρόεδρο της Ένωσης αυτής να κάνει λόγο στις 07 Δεκεμβρίου 2020 για «τον κίνδυνο μιας μόνιμης διολίσθησης στο δίκαιο της ανάγκης» και «παραίτησης του κυρίαρχου Λαού από τα δικαιώματά του».

Συναγωνιστές από πολιτικές οργανώσεις και δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά και όχι μόνο, εκπρόσωποι σωματείων, ομοσπονδιών και συλλογικοτήτων, δημοκράτες που θέλησαν να καταθέσουν έστω ένα γαρύφαλλο στην πύλη του Πολυτεχνείου ή στο μνημείο του Αλ. Γρηγορόπουλου τιμωρήθηκαν σαν τυπικοί «παραβάτες» του (άθλιου σε κάθε περίπτωση) νόμου. Οι τυχεροί πλήρωσαν τη «μη συμμόρφωσή τους προς τας υποδείξεις» με 300 ευρώ, οι υπόλοιποι τιμωρήθηκαν και με προσαγωγές, οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μετατράπηκαν σε συλλήψεις, με δικογραφία να σχηματίζεται σε βάρος εκατοντάδων αγωνιστών μέσα στους τελευταίους δύο μήνες.

Αφήνοντας κατά μέρος την υπόθεση της ταξικότητας του προστίμου (άλλη δυνατότητα έχει ο κάθε Τσίπρας και ο κάθε Βαρουφάκης να πληρώσει ακόμη και ένα διοικητικό πρόστιμο, και άλλη δυνατότητα έχει μια δύναμη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς), ως Μ-Λ ΚΚΕ καταγγέλλουμε απερίφραστα την οικονομική τρομοκρατία που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση μέσω των προστίμων, με πρόσχημα την προστασία της κοινωνίας από την πανδημία. Ζητάμε να διαγραφούν τώρα όλα τα πρόστιμα! Καταγγέλλουμε το νέο αυτό μαζικό όπλο, που στόχο έχει κάθε δημοκρατική, κάθε αγωνιστική φωνή μέσα στην κοινωνία!

 

Διαβάστε επίσης