Ρεκόρ ανεργίας πέτυχε η κυβερνητική πολιτική το 2020

anergia

Η τεράστια ανεργία αναμφίβολα είναι το πιο δραματικό στοιχείο της αντεργατικής παρακαταθήκης που άφησε το 2020 

Τα πιο πρόσφατα επίσημα στοιχεία για την ανεργία είναι του ΟΑΕΔ για το μήνα Νοέμβρη του 2020, όπου καταγράφηκε ποσοστό ανεργίας 25%. Το ποσοστό αυτό σημαίνει πως οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανήλθαν στους 1.153.434 ανθρώπους

Στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι που έμειναν χωρίς δουλειά είναι πολύ περισσότεροι, καθώς στον παραπανω αριθμό δεν περιλαμβανονται οι εργαζόμενοι που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. Γιατί κατά την ΕΛΣΤΑΤ αλλά κυρίως κατά την κυβέρνηση δεν είναι άνεργοι. Μιας και οι τελούντες σε αναστολή μέχρι τρεις μήνες θεωρούνται «εργαζόμενοι» και οι τελούντες σε αναστολή πάνω από τρεις μήνες θεωρούνται «οικονομικά μη ενεργοί»!

Ταυτόχρονα έγιναν μετατροπές συμβάσεων εργασίας από πλήρη σε μερική απασχόληση για 3.114 ανθρώπους.

Παράλληλα για το το 11μηνο Ιανουάριος-Νοέμβριος 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο 11μηνο του 2019 υπήρξαν 737.570 λιγότερες προσλήψεις. 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, το 2020 ο αριθμός των άνεργων ξεπέρασε ακόμα και αυτόν των χρόνων των μνημονίων και καταγράφεται ως ο μεγαλύτερος των χρόνων της μεταπολίτευσης.

Παρ’ όλα τα διαγγέλματα αλλά και την υποτιθέμενη ευαισθησία της κυβέρνησης για τους ανέργους, οι επιδοτούμενοι άνεργοι μειώθηκαν από τους 166.035 από τον Οκτώβρη του 2020 στους 150.862 το Νοέμβρη. Όταν οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 109.725 ανθρώπους το Νοέμβρη του 2020 σε σχέση με τον Οκτώβρη.

Όσο για τα μέτρα ενίσχυσης των ανέργων η εφαρμογή τους είναι ξεκάθαρη κοροϊδία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι από τα επίσημα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι μακροχρόνια άνεργοι, δηλαδή όλοι αυτοί που είναι άνεργοι τουλάχιστον 12 μήνες, τον Νοέμβριο του 2020 ανήλθαν στους 548.290 ανθρώπους. Από αυτούς μόνο οι 130.000 θα έχουν κάποιο πενιχρό βοήθημα. 

Ένα ακόμα εξόφθαλμο παράδειγμα της κυβερνητικής κοροϊδίας, αλλά κυρίως της κυβερνητικής αναλγησίας είναι οι κλάδοι των εποχικά εργαζομένων. Οι οποίοι μετά από πολύμηνες πιέσεις κατάφεραν να τους χορηγηθεί έκτακτο μηνιαίο επίδομα ύψους 534 ευρώ για τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Το έκτακτο αυτό επίδομα προέβλεπε και τη χορήγηση ενσήμων για τους δύο αυτούς μήνες, ώστε να εξασφαλίσουν όλοι αυτοί οι επαγγελματίες τον ελάχιστο αριθμό ενσήμων που θα τους επιτρέψει να μείνουν τουλάχιστον ασφαλισμένοι το 2021. Όσοι λοιπόν έκαναν την αίτηση να το λάβουν, κατά τον ΟΑΕΔ σταμάτησαν να είναι άνεργοι, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κάρτα ανεργίας τους στις 31 Αυγούστου, στερώντας τους μια σειρά «παροχών» που δικαιούνται.

Και όλα τα παραπάνω είναι ίσως η παρανυχίδα μπροστά στα μέτρα που η έκθεση Πισσαρίδη θέλει να εφαρμόσει από τη νέα χρονιά. Μια έκθεση που κάνει λόγο για εγγραφή ανέργων υπό όρους στον ΟΑΕΔ, κέντρα κατάρτισης ανέργων και εργαζομένων με διαπίστευση ιδιωτών, παρακολούθηση πρακτικής κατάρτισης και έγκαιρη πληρωμή εταιριών, «εξορθολογισμό μη ενεργητικών πολιτικών για την αγορά εργασίας», «επανασχεδιασμό» επιδομάτων ανεργίας. Και η οποία προδιαγράφει ένα πλαίσιο πολιτικής για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το οποίο, από τη μια, θα αποδυναμώσει την οικονομική στήριξη των ανέργων και, από την άλλη, θα μετατρέπει τους άνεργους σε βορά πολλαπλής και άγριας οικονομικής εκμετάλλευσης.

Διαβάστε επίσης