Σήμα: Δείτε το πρόγραμμα του Ιουνίου!

Κυριακή, 11 Ιουνίου, 17:00

Στα πλαίσια της Κινηματογραφικής Ομάδας του Σήματος, την Κυριακή, 11 Ιουνίου  θα προβληθεί η ταινία «AMERICAN BEAUTY»: Αμερικάνικη ταινία, 1999, δράμα, σε σκηνοθεσία Σαμ Μέντες. Παίζουν: Κέβιν Σπέισι, Ανέτ Μπένινγκ, Κρις Κούπερ.

Ένας... μακαρίτης αφηγείται την αποδιάρθρωση των δεσμών ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς του και τα γεγονότα που οδήγησαν στο θάνατό του. Η ταινία τιμήθηκε με 5 Όσκαρ.

Κυριακή, 11 Ιουνίου, 20:00

Για το βράδυ της Κυριακής, το Σήμα έχει προγραμματίσει το δεύτερο μέρος (συνέχεια) της συζήτησης σε θέματα της Τέχνης, και ειδικότερα της Ζωγραφικής, με τη βοήθεια του ζωγράφου Πέτρου Κουφοβασίλη. Η παρουσίαση θα εστιάσει στα καλλιτεχνικά ρεύματα της νεότερης Τέχνης.

Πέμπτη, 15 Ιουνίου, 20:00

Ώρα θεάτρου: «Μάμμα Τόνι»

H ομάδα Πείρα(γ)μα παρουσιάζει τον αντιφασιστικό μονόλογο «Μάμμα Τόνι» των Φράνκα Ράμε - Ντάριο Φο, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αγγελικής Κασόλα.

Ερμηνεύει η Ειρήνη Μελά.

Διάρκεια παράστασης: 40 λεπτά.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’70 η Φράνκα Ράμε έγραψε και ερμήνευσε μια σειρά μονολόγων βασισμένων σε μαρτυρίες υπαρκτών προσώπων της ιταλικής αντίστασης στο φασισμό. Κείμενα δυναμικά, καταγγελτικά, έμπηγαν το μαχαίρι στο κόκκαλο. Της στοίχησαν την απαγωγή και τον βιασμό της από μια ομάδα φασιστών που δεν τιμωρήθηκαν ποτέ.  Η Φράνκα Ράμε έδεσε τις πληγές της και συνέχισε πιο μαχητικά και πιο γενναία. Κάνοντας μαζί με τον σύντροφό της Ντάριο Φο ένα υποδειγματικό πολιτικό θέατρο, που έφτανε στις ρίζες (και την έμπυρη δηκτικότητα) του λαϊκού θεάτρου.

Λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου:

Η «Μάμμα Τόνι» όταν μαθαίνει ότι οι φασίστες περνούν και πάλι από την πόλη της, αυτή τη φορά ως εκλεγμένοι εκπρόσωποι για να εκφωνήσουν τους λόγους τους στην πλατεία, -μίας πόλης που θρήνησε πολυάριθμα θύματα στα χέρια των φασιστών- αγριεύει, σηκώνεται από την πολυθρόνα της, αρπάζει τη μαγκούρα της και ορμάει μονάχη να τους διώξει. Ο μονόλογος αυτός, σχεδόν άγνωστος, ανήκει στην περίοδο των αντιφασιστικών μονολόγων των Φο/Ράμε, βασισμένων σε μαρτυρίες και υπαρκτά πρόσωπα από την Ιταλική Αντίσταση. Πρωτοπαρουσιάστηκε με την Φράνκα Ράμε να ενσαρκώνει αυτή τη συγκλονιστική μάνα των ανταρτών στην μεγάλη πλατεία της Παβίας στις 25 Απριλίου του 1971.

Παρασκευή, 23 Ιουνίου, 20:00

Η Αναστασία Ιππ. Λεοντή, τ. Διευθύντρια ΕΣΥ, Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής στο Γ.Ν.Α. «Αλεξάνδρα» θα μας μιλήσει στο Σήμα «Για την Υγεία», με βασικούς άξονες συζήτησης τις ακόλουθες θεματικές:

• Η Υγεία και η Περίθαλψη

• Υπηρεσίες Περίθαλψης

• Ο νόμος του ΕΣΥ

• Η σημερινή κατάσταση

• Το κίνημα των Υγειονομικών

• Είναι αταξική η Ιατρική επιστήμη;

• Η κυρίαρχη και η «άλλη» άποψη

Κυριακή, 25 Ιουνίου, 21:00

Βραδιά γλεντιού!

Το Σήμα και η Πορεία σας προσκαλούν σε μια βραδιά ζωντανή μουσικής και διασκέδασης με μαθητική λαϊκή-ρεμπέτικη κομπανία από τη Σύρο. Στο κλείσιμο της σχολικής εξεταστικής περιόδου παίρνουμε την απαραίτητη βαθιά μουσική ανάσα, και συνεχίζουμε!

Παρασκευή, 30 Ιουνίου, 20:00

Από τον Κονστρουκτιβισμό στον Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό

Αρχιτεκτονική & Πολεοδομία στη Σοβιετική Ένωση (1920-1950)

Το Σήμα σας προσκαλεί σε μία συνοπτική παρουσίαση των θεωρητικών αναζητήσεων για την Αρχιτεκτονική και την Πολεοδομία στην πρώτη σοσιαλιστική χώρα στον κόσμο, με αναφορά στις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες οι οποίες καθόρισαν την εφαρμογή τους. Η παρουσίαση θα συνοδευτεί από προβολή διαφανειών και video. Ομιλήτριες: Τάνια Ζωγράφου, Ζωή Μανδελενάκη.

Η βραδιά εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση.

 

                                                                                                

τηλέφωνο: 2114008603

e-mail: shmaporeia@gmail.com

διεύθυνση: Ισαύρων 29Γ, Εξάρχεια

βρείτε το ΣΗΜΑ και στο Facebook

Διαβάστε επίσης