ΣΕΚΑ: Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον φασισμό, ενάντια στον σκοταδισμό του υπουργείου «Πολιτισμού»

Ο Σύλλογός μας καταδικάζει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο απ’ όπου κι αν προέρχεται, είτε από τη Ρωσία, είτε από την Αμερική, είτε από την ΕΕ, είτε από οποιαδήποτε άλλη χώρα ή ομάδα χωρών. Συνεπώς, καταδικάζουμε και καταγγέλλουμε απερίφραστα και τον πόλεμο που έχει εξαπολύσει η ρωσική πολεμική μηχανή σε βάρος της Ουκρανίας. Τα προγενέστερα εγκλήματα των δυτικών, δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι ή δικαιολόγηση σε νέα εγκλήματα, είτε της Ρωσίας, είτε οποιουδήποτε άλλου.

Παράλληλα με την καταδίκη του νέου πολέμου - καρπού της όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, ο Σύλλογός μας καταγγέλλει τον πολιτιστικό κατήφορο έως αυθεντικό κρετινισμό που απλώνεται και γιγαντώνεται από τις ενέργειες ενός υπουργείου που θέλει να αναφέρεται στον «Πολιτισμό».

Σύμφωνα λοιπόν με ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ της 28/02, στα πλαίσια των μέτρων που λαμβάνει (και) η χώρα μας για να τιμωρήσει/περιορίσει τη Ρωσία, «η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, έδωσε οδηγίες να ανασταλεί οποιαδήποτε υλοποίηση, συνεργασία, προγραμματισμός ή συζήτηση εκδηλώσεων με ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς» (!) ακυρώνοντας μεταξύ άλλων και τη μετάδοση της παράστασης «Η Λίμνη των Κύκνων», στο πλαίσιο του κύκλου The Bolshoi Ballet Live from Moscow.

Επαναλαμβάνοντας τις πολύ πρόσφατες καταγγελίες μας για «μεταπολιτευτικό χαμηλό σε επίπεδο ήθους αλλά και ουσίας πολιτικής» που ασκείται από την ηγεσία ΥΠΠΟΑ (καταγγελίες οι οποίες -αισθανόμαστε ότι- καθημερινά επαληθεύονται), βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση επιπλέον να διαπιστώσουμε ότι ένας σκοταδισμός νέου τύπου καλλιεργείται στο -κατ’ ευφημισμόν- υπουργείο Πολιτισμού, προσβάλλοντας και ντροπιάζοντας την ανθρωπιστική αποστολή αλλά και την ιστορία της χώρας μας.

Προφανώς η υπουργός, οι εντολείς και οι συνεργάτες της πιστεύουν ότι φιμώνοντας τον Τσαϊκόφσκι (ο πατέρας του οποίου, παρεμπιπτόντως, ήταν Ουκρανός), τα μπαλέτα Μπολσόι (τα οποία τίμησαν τον ελληνικό πολιτισμό, ανεβάζοντας μεταξύ άλλων έργα όπως ο «Ίκαρος» ή ο «Σπάρτακος»), και εν γένει τους ρωσικούς πολιτιστικούς οργανισμούς και τις εκδηλώσεις τους, παρέχουν υπηρεσίες στην… Ειρήνη και τον Άνθρωπο. Στα εκατοντάδες αποδοκιμαστικά σχόλια που γνώρισε μέσα σε λίγες στιγμές η απόφαση της υπουργού, πολλοί είναι εκείνοι που διερωτώνται αν το επόμενο βήμα του υπουργείου είναι να καλέσει σε δημόσιο κάψιμο βιβλίων με έργα των Μαγιακόφσκι ή Τολστόι, ή αν θα αποσυρθεί ο Περιοδικός Πίνακας των Χημικών Στοιχείων του Μεντελέγιεφ. Πράγματι, η κυβέρνηση και το ΥΠΠΟΑ θα μπορούσαν να είναι αστείοι και να υπηρετούν με μεγάλη επιτυχία κάποια μαύρη φαρσοκωμωδία, αν δεν ήταν επικίνδυνοι και καταστροφικοί σε βάρος του ελληνικού λαού, σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής: από την υγεία και την οικονομία, μέχρι την παιδεία και τον πολιτισμό.

Δυστυχώς, καθώς η ελληνική πολιτεία έχει μάθει να μιμείται δουλικά τις επιλογές των ευρωπαίων εταίρων της, δεν θα εκπλαγούμε τώρα αν το υπουργείο «Παιδείας» δώσει συνέχεια στο σκοταδιστικό έργο του υπουργείου «Πολιτισμού», αποβάλλοντας τους Ρώσους φοιτητές από τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως είδαμε να συμβαίνει σε Γαλλία, Τσεχία, Βέλγιο.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, όχι επειδή ανήκουμε στον χώρο του Πολιτισμού, αλλά επειδή επιθυμούμε και προσπαθούμε να παραμένουμε άνθρωποι, εκφράζουμε τη βαθιά μας λύπη για τις πρόσφατες αποφάσεις της υπουργού, οι οποίες δίνουν σκοταδιστική τροπή στην ήδη ασκούμενη αντιπολιτιστική πολιτική.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους, όλο τον ελληνικό λαό, παράλληλα με την καταδίκη του ιμπεριαλιστικού πολέμου και του φασισμού, να απομονώσουμε τις αποφάσεις και τις πρακτικές εκείνες που μας γυρίζουν 80 χρόνια πίσω.

Διαβάστε επίσης