Στις 7 Μάη διαδηλώνουμε μαζικά ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας

Ανακοίνωση της ΕΡΓΑΣ

Εργαζόμενοι, εργαζόμενες, άνεργοι, νέοι

Η κυριακάτικη αργία που σήμερα «θεσμοί» και Κυβέρνηση επιχειρούν να αποτελειώσουν είναι εργασιακό δικαίωμα που κατακτήθηκε στη χώρα μας με αγώνες έναν αιώνα πριν!

Αποτελεί κατάκτηση που μπήκε στο στόχαστρο όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Το εορταστικό ωράριο, η κατάργηση της Κυριακής ως ημέρα αργίας σε τουριστικές περιοχές και πιο πρόσφατα  το άνοιγμα καταστημάτων 8 Κυριακές το χρόνο, άνοιξαν ουσιαστικά το δρόμο για την οριστική κατάργησή της.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων 32 κυριακιές το χρόνο όπως απαιτούν οι δανειστές και όπως αποδέχτηκε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι ένα βαθιά αντεργατικό αντιλαϊκό μέτρο!

Πλήττει πρώτα και κύρια τους χιλιάδες εργαζόμενους εμπορικών καταστημάτων αφού επιβάλλει συνθήκες γαλέρας σε έναν κλάδο που ήδη οι ατομικές συμβάσεις, το ελαστικό ωράριο εργασίας, και οι πολύ χαμηλοί μισθοί αποτελούν καθεστώς.

Πλήττει το σύνολο των εργαζομένων αφού η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας στο εμπόριο δεν μπορεί παρά να επηρεάσει σταδιακά και άλλους κλάδους όπως αυτόν των τραπεζών.

Πλήττει τους ιδιοκτήτες μικρών καταστημάτων, γιατί  δεν αντέχουν επιπλέον κόστη λειτουργίας  και τον ανταγωνισμό με τις πολυεθνικές που με τη κυριακάτικη λειτουργία γίνεται ακόμα πιο σκληρός.

Εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα συμφέροντα  των  πολυεθνικών των "Mall", των μεγάλων εμπορικών κέντρων και των "εκπτωτικών χωριών", που διαρκώς κερδίζουν έδαφος σε βάρος των συνοικιακών-μικρών καταστημάτων, που έχουν τη δυνατότητα να παράγουν με εξευτελιστικά φτηνό κόστος εργασίας, που  βρίσκουν στη χώρα μας ευνοϊκές συνθήκες για να «επενδύσουν» πατώντας πάνω στους μισθούς πείνας , έχοντας στη διάθεση τους ένα εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, χωρίς ωράριο, χωρίς αργίες.

Ο αγώνας για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην κυριακάτική αργία, στο πενθήμερο και στο 8ωρο μας αφορά όλους!

Το αντεργατικό αυτό μέτρο αποτελεί μέρος της νέας κατάπτυστης συμφωνίας. Η μείωση του αφορολόγητου, οι περικοπές συντάξεων, η διευκόλυνση των ομαδικών απολύσεων, το ξεπούλημα της ΔΕΗ και η επέκταση της κυριακάτικης λειτουργίας καταστημάτων αποτελούν ένα νέο μνημόνιο.

Απέναντι σε αυτή τη νέα αντεργατική επίθεση οι εργαζόμενοι πρέπει να απαντήσουν με όπλο την ενότητα και την αλληλεγγύη, με όπλο τον μαζικό πανεργατικό απεργιακό αγώνα.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του εμπορίου πρέπει να βρούν κοινό βηματισμό με το σύνολο των εργαζομένων στην πάλη:

  • Ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικής αργίας
  • Ενάντια στη μείωση του αφορολόγητου και τις περικοπές μισθών και συντάξεων.
  • Ενάντια στο ξεπούλημα της δημόσια περιουσίας.
  • Για αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις.
  • Για πενθήμερη 8ωρη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Για συλλογικές συμβάσεις εργασίας.
  • ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 7 ΜΑΗ
  • ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 17 ΜΑΗ