Και αφού αφήσαμε πίσω μας το 2013 -το έτος «μηδέν», τον «τελευταίο χρόνο λιτότητας»- και καθώς υποδεχόμαστε το 2014, το έτος που «θα μπει τέλος στην κατρακύλα», το έτος της «οικονομικής ανάπτυξης που ξεκίνησε», το έτος που θα σημάνει «το τέλος της τρόικας και των μνημονίων», το έτος της «σωτηρίας της χώρας», στο Πανεπιστήμιο Αθήνας και ειδικότερα στη Φιλοσοφική, η «ανάπτυξη» που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση Σαμαρά, έχει πάρει ήδη σάρκα και οστά.
«Οι σκουπιδότοποι της Φιλοσοφικής»
Επεισόδιο πρώτο στο «success story» της σχολής μας, τα σκουπίδια και η τραγική έλλειψη οποιασδήποτε μέριμνας για τον καθαρισμό των κάδων σκουπιδιών και των τουαλετών. Όπως πληροφορηθήκαμε για την ιδιωτική επιχείρηση που αναλαμβάνει εργολαβικά τα τελευταία χρόνια τον καθαρισμό των σχολών του ΕΚΠΑ μέσα από διαγωνισμούς που προκηρύσσει το Πανεπιστήμιο, αυτή επέλεξε φέτος, κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, να αφήσει τη Φιλοσοφική (και τις υπόλοιπες σχολές) χωρίς ίχνος καθαρισμού, με σκοπό να εκβιάσει το Πανεπιστήμιο να την επαναπροσλάβει για εργολάβο -με ακόμη υψηλότερη τιμή-. Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι η εν λόγω επιχείρηση είχε πέρυσι απλήρωτες τις εργαζόμενες καθαρίστριες επί 6 μήνες, ενώ φέτος προχώρησε σε απολύσεις πολλών εξ αυτών.
Το φετινό ακαδημαϊκό έτος
Πριν από την άθλια κατάσταση (σε ό, τι αφορά στην καθαριότητα) της σχολής, είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της Κοσμητείας για το φετινό ακαδημαϊκό πρόγραμμα και για τη διεξαγωγή των εξαμήνων και των εξεταστικών κατά το νέο ακαδημαϊκό έτος. Έτσι, με βάση την απόφαση της Κοσμητείας, οι φετινές εξεταστικές (χειμερινού-εαρινού εξαμήνου) θα διαρκέσουν από 15 μέρες η καθεμία (31/3 με 13/4 η χειμερινή και 14/7 με 1/8 η εαρινή), οι διακοπές του Πάσχα θα διαρκέσουν μία εβδομάδα (16/4 με 22/4), ενώ οι φοιτητές από το 2ο έτος και μετά θα αναγκαστούν να δώσουν τα εναπομείναντα μαθήματα από την επαναληπτική εξεταστική του Σεπτέμβρη σε διάρκεια ενάμιση μήνα εν μέσω μαθημάτων (18/1 με 2/3).
Βεβαίως, η ανακοίνωση της Κοσμητείας δεν παρέλειψε να μας ενημερώσει ότι «η εφαρμογή αυτού του προγράμματος θα διασφαλιστεί μόνο με την απρόσκοπτη συνέχιση του εκπαιδευτικού έργου εντός των ανωτέρω ημερομηνιών», γεγονός που τονίζει με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο πως η κυβέρνηση και το υπουργείο αντιμετωπίζουν τους αγώνες του εκπαιδευτικού κινήματος (και ειδικά εκείνους τους αγώνες που καταφέρνουν σοβαρά πλήγματα στην ασκούμενη πολιτική και κερδίζουν νίκες). Δηλαδή με τιμωρητικότητα, εκδικητικότητα και περίσσια υποκρισία, αφού φαίνεται πως η Κοσμητεία θεωρεί ότι τα τεράστια και τα χιλιάδες προβλήματα του δημόσιου πανεπιστημίου μπορούν και θα λυθούν με μία περισσότερη ή λιγότερη εβδομάδα μαθημάτων, με μία λιγότερη ή περισσότερη εβδομάδα εξετάσεων. Με απλά λόγια, «όλα τα 'χε η μαριορή, ο φερετζές της λείπει».
Στο ίδιο αυτό αυταρχικό και εκδικητικό πλαίσιο πρέπει να δούμε και τον αποκλεισμό της (μοναδικής) υποψηφιότητας της καθηγήτριας Ελένης Καραμαλέγκου για τη θέση του κοσμήτορα της Φιλοσοφικής Σχολής, πίσω απ' τον οποίο κρύβεται η «τιμωρία» της συγκεκριμένης καθηγήτριας για τη στάση που κράτησε κατά τη διάρκεια του αγώνα ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» και κατά τη διάρκεια του τρίμηνου αγώνα των διοικητικών.
Τι να κάνουμε
Η Πορεία Φιλοσοφικής καλεί κάθε φοιτητή, πίσω από τις πλημμυρισμένες τουαλέτες και πίσω από τους κάδους σκουπιδιών που ξεχειλίζουν, να δούμε τον εργασιακό μεσαίωνα, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις ημι-απασχόλησης και την απελευθέρωση των απολύσεων που επιβάλλει η μνημονιακή λαίλαπα. Πίσω από την απόρριψη της υποψηφιότητας της κας Καραμολέγκου για τη θέση του Κοσμήτορα από το Συμβούλιο Ιδρύματος, να δούμε τον πραγματικό ρόλο των Συμβουλίων Διοίκησης, δηλαδή εκείνον του πιστού εντολοδόχου του Υπουργείου Παιδείας, να δούμε τον αυταρχισμό και την πλήρη κατάλυση του παραμικρού δημοκρατικού δικαιώματος (στην προκειμένη, αυτό του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι), που επιβάλλει η αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική. Πίσω από την απόφαση της Κοσμητείας για το φετινό ακαδημαϊκό έτος, να δούμε τον τιμωρητικό της χαρακτήρα, την εντατικοποίηση και την αυστηροποίηση των όρων σπουδών που επιτάσσει το πανεπιστήμιο του μνημονίου, την πολιτική αντιμετώπιση από την κυβέρνηση και το υπουργείο του ηρωικού αγώνα των διοικητικών και των φοιτητών που στάθηκαν στο πλευρό τους, με εξάμηνα-σφαγεία και fast forward εξεταστικές, με απώτερο σκοπό να μην επαναληφθούν αντίστοιχες αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις, να μην τολμήσουμε να ξανασηκώσουμε κεφάλι, να σταματήσουμε να διεκδικούμε τα δικαιώματά μας και να αγωνιζόμαστε. Απέναντι στον αυταρχισμό και την τρομοκρατία, κόντρα στη μοιρολατρία, το φόβο και την ηττοπάθεια, ενάντια στην επιχείρηση διάλυσης του δημόσιου-δωρεάν πανεπιστημίου, καλούμε όλους τους φοιτητές να πάρουν θέση μάχης, να αγωνιστούμε όλοι μαζί από κοινού, οργανωμένα, συλλογικά και ενωτικά.