Συμμετοχή Σ.ΕΚ.Α. στην 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 6 Απριλίου 2022

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) συμμετέχει στη 24ωρη πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 6 Απριλίου 2022.

Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια κυβερνητική πολιτική η οποία, σε συνέχεια των προηγούμενων, έχει προκαλέσει τεράστια όξυνση των εργατικών και λαϊκών προβλημάτων! Έπειτα από τον πόλεμο που άναψαν στην Ουκρανία η στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας και οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, τα προβλήματα έχουν γίνει εκρηκτικά, καθώς οι κυβερνήσεις φορτώνουν τις βαριές συνέπειές του στις πλάτες των λαών. Ο πόλεμος στρατιωτικοποιεί τις οικονομίες, φέρνει κολοσσιαίες δαπάνες για εξοπλισμούς, το λογαριασμό των οποίων θα πληρώσουν ακριβά οι εργαζόμενοι. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση εκδηλώνεται τώρα με τη σφοδρότητα μιας τεράστιας ενεργειακής κρίσης και την απειλή μιας επισιτιστικής κρίσης.

Το αίτημα να μπει φραγμός σε αυτήν την καταστροφική για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα πολιτική, το καίριο ερώτημα για το πώς μπορεί να γίνει αυτό, αναδύονται σήμερα σε όλους τους χώρους δουλειάς, στα σωματεία, σε όλη την κοινωνία.

Την απάντηση σε αυτό δίνει όλη η ιστορία του εργατικού κινήματος, για το πώς ξεπέρασε τέτοιες καταστάσεις και απέκρουσε τέτοιες αντεργατικές πολιτικές. Δίνουν και πρόσφατοι αγώνες που έγιναν σε χώρους δουλειάς και αντιμετώπισαν επιτυχημένα τα αντεργατικά μέτρα της εργοδοσίας. Και η απάντηση αυτή δεν είναι άλλη παρά η πλατιά ενωτική κινητοποίηση των εργαζόμενων, οι μαζικοί απεργιακοί αγώνες.

Ως αρχαιολόγοι που εργαζόμαστε με συμβάσεις, έχουμε γνωρίσει σε όλο τους το μεγαλείο την ανεργία, την εργασιακή ομηρία, τις σκληρές συνθήκες εργασίας που επιδεινώνονται από τον γραφειοκρατικό παραλογισμό του δημοσίου και την αυθαιρεσία των ιδιωτών εργοδοτών. Χέρι χέρι βαδίζουν η υπόσκαψη από την πλευρά της επίσημης πολιτείας των εργασιακών μας δικαιωμάτων και της επιστημονικής μας ταυτότητας, με την εμπορευματοποίηση του Πολιτισμού και την παράδοσή του, κομμάτι κομμάτι, στον ιδιωτικό τομέα.

Ως Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων δεν θα κουραστούμε να επαναλαμβάνουμε ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία είναι δικαίωμά μας, όχι παραχώρηση! Διεκδικούμε:

· Άμεσα μαζικές προσλήψεις αρχαιολόγων!

· Κατάργηση των απαράδεκτων αντεργατικών χρονικών περιορισμών στην εργασία μας (συνολική διάρκεια 60 μηνών για την εργασία μας στο δημόσιο, όριο 84 μηνών στον υπολογισμό της προϋπηρεσίας μας)!

· Κατάργηση των προαπαιτουμένων της ξένης γλώσσας και της γνώσης χειρισμού Η/Υ που αφαιρούν το δικαίωμα συμμετοχής μας στις προκηρύξεις του δημοσίου!

· Να μοριοδοτηθεί το σύνολο της προϋπηρεσίας μας, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα! Να προσμετράται σε κάθε περίπτωση στη μισθολογική εξέλιξη των αρχαιολόγων ο μεταπτυχιακός τίτλος τους (μεταπτυχιακό ή διδακτορικό)! Όχι στην κατάτμηση της εμπειρίας μας και στην υπό προϋποθέσεις προσμέτρησή της!

· Να σταματήσουν επιτέλους οι αυθαίρετες απαιτήσεις εξειδίκευσης στις προκηρύξεις, οι οποίες διαιρούν την ενιαία ειδικότητά μας «ΠΕ Αρχαιολόγος», μαζί με τα εργασιακά μας δικαιώματα! Μοναδικό προαπαιτούμενο για την εργασία, ο τίτλος σπουδών μας!

· Ένταξη του κλάδου των αρχαιολόγων στις ειδικότητες στις οποίες χορηγείται το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας!

· Ίσα δικαιώματα, καμία διάκριση ανάμεσα σε ΙΔΟΧ, ΙΔΑΧ, μονίμους αρχαιολόγους!

· Όχι στην υποβάθμιση της επιστημονικής μας ταυτότητας! Μετά το πέρας της ανασκαφής, να δίνεται ο απαραίτητος χρόνος για σύνταξη αρχαιολογικών ημερολογίων, καταλόγων, ευρετηρίων ευρημάτων, κλπ. Ανεμπόδιστο δικαίωμα σε δημοσιεύσεις για ευρήματα των δικών μας ανασκαφικών/εκσκαφικών επιτηρήσεων!

· Κανένα σκάμμα, κανένα δίκτυο, καμία εκσκαφή, χωρίς αρχαιολογική επίβλεψη!

· Ανεξαίρετη εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης του ΣΕΚΑ στα δημόσια έργα που εκτελούνται από εταιρείες μέλη του ΣΑΤΕ. Καταγγέλλουμε την εταιρεία ΑΚΤΩΡ, τη μόνη εταιρεία σε επίπεδο επικράτειας που δεν υλοποιεί τον νόμο και την υποχρέωσή της απέναντι στον ΣΕΚΑ και στη νέα ΣΣΕ, συγκεκριμένα στο έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης.

· Διεκδικούμε την επέκταση της σύμβασής μας σε όλα τα δημόσια έργα, και ζητάμε την εταιρεία ΕΡΕΤΒΟ ΑΕ να υιοθετήσει τη ΣΣΕ του ΣΕΚΑ ως πλαίσιο εργασίας και αμοιβής των συμβασιούχων αρχαιολόγων στο έργο της κατασκευής της Γραμμής 4 στο Μετρό της Αθήνας. Αντιδρούμε στη δημιουργία αρχαιολόγων πολλών ταχυτήτων.

· Απαιτούμε την απόσυρση του φακελωματικού μητρώου ΓΕΜΗΣΟΕ και καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους εργαζόμενους στη συνολική απόρριψη του εργατοκτόνου νόμου Χατζηδάκη, ο οποίος καταπατά κεκτημένα δικαιώματα αιώνα, όπως η 8ωρη εργασία, ενώ επιχειρεί να βάλει τέλος σε κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα, να καταργήσει πρακτικώς τα σωματεία, τις συλλογικές συμβάσεις, τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων.

Η μαζική συμμετοχή στην απεργία και στα συλλαλητήρια της 6ης Απριλίου έχει μεγάλη σημασία για την πάλη της εργατικής τάξης ενάντια στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας και του ποδοπατήματος των δημοκρατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, για την αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου.

Όλοι στη Γενική Απεργία της Τετάρτης!

Σημεία προσυγκεντρώσεων:

Αθήνα: 11 π.μ., Πλατεία Κοραή

Θεσσαλονίκη: 11 π.μ., Καμάρα

Ηράκλειο: 11 π.μ., Εργατικό Κέντρο

Διαβάστε επίσης