Σχέδιο «Αθηνά»: Σχέδιο διάλυσης των πανεπιστημίων

Κατηγορία: 

Εδώ και τρία χρόνια λαός και νεολαία δέχονται μια άνευ προηγουμένου επίθεση, η οποία έχει εξαπολυθεί από την ντόπια ολιγαρχία σε πλήρη σύμπνοια με τις επιταγές των ξένων ιμπεριαλιστικών κέντρων της ΕΕ και του ΔΝΤ. Μισθοί και συντάξεις πετσοκόβονται συνεχώς, επιδόματα καταργούνται, η φορολογία αυξάνεται με τον ερχομό κάθε νέου πακέτου μέτρων, ενώ εξαφανίζεται κάθε έννοια κοινωνικών παροχών. Μαζί με όλα αυτά, επίθεση δέχονται δικαιώματα και κεκτημένα δεκαετιών του λαϊκού κινήματος. Επιτείνεται, έτσι, η εξαθλίωση της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού και της νεολαίας.

Φυσικά, από όλη τη λαίλαπα των αντιλαϊκών μέτρων δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η εκπαίδευση, σε όλες τις βαθμίδες της. Ανάμεσα σε μια σειρά νομοθετημάτων που σκοπό έχουν να πλήξουν τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση ξεχωρίζει το σχέδιο «Αθηνά», το νέο ευφυολόγημα που λανσάρει το υπουργείο Παιδείας. Η «Αθηνά» έρχεται να συγχωνεύσει και να καταργήσει δεκάδες τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ ή και ολόκληρα εκπαιδευτικά ιδρύματα, στα πλαίσια της υποτιθέμενης αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που προωθείται.

Τα κριτήρια υλοποίησης της διαδικασίας συγχωνεύσεων δεν έχουν γίνει ακόμη επίσημα γνωστά, ωστόσο είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που προέρχονται από το ίδιο το υπουργείο, ότι οπωσδήποτε θα λαμβάνεται υπόψιν «το κόστος ανά φοιτητή» και «η συμβολή του τμήματος σε τοπικό επίπεδο» (!). Σε κάθε περίπτωση, οι βασικές προϋποθέσεις για τις συγχωνεύσεις-καταργήσεις θα σχετίζονται άμεσα με όρους αγοράς, ενώ απαξιώνεται και παραγνωρίζεται πλήρως η επιστημονική συμβολή του ιδρύματος και οι υπηρεσίες που προσφέρει σε όλη την κοινωνία.

Εύκολα, λοιπόν, καταλαβαίνει κανείς, ότι λόγω της ήδη υπάρχουσας χρόνιας απαξίωσης της εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες της, μέσα στα πλαίσια των αντιλαϊκών και αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που δρομολογούνται εδώ και πολλά χρόνια, πάρα πολλά τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ απειλούνται με λουκέτο. Ήδη γίνεται λόγος για οριστικό σφράγισμα 150 τμημάτων πανελλαδικά.

Ενδεικτικά για το Πάντειο προτείνεται, μετά το πέρας της μεταρρύθμισης-τερατούργημα, η ύπαρξη μόνο 3 ή 4 τμημάτων από τα 9 που λειτουργούν σήμερα.

Τις βαρύτατες συνέπειες από αυτή τη βάρβαρη επίθεση που δέχεται η παιδεία θα τις επωμιστούν άμεσα τόσο οι φοιτητές και οι οικογενειές τους, όσο και οι εργαζόμενοι και οι διδάσκοντες στα ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Απέναντι σ’ αυτό το ζοφερό μέλλον που μας ετοιμάζουν προκύπτει επιτακτικά η ανάγκη απάντησης από την πλευρά του φοιτητικού κινήματος. Αναδεικνύεται σε ζήτημα μείζονος σημασίας η κινητοποίηση του πιο πλατιού κομματιού των φοιτητών μέσα από τη σύγκλιση μαζικών γενικών συνελεύσεων, και η λήψη αγωνιστικών αποφάσεων. Μόνο μέσα από ένα οργανωμένο, μαζικό και συντονισμένο αγώνα οι φοιτητές θα μπορέσουν να βάλουν φρένο στα σχέδια του υπουργείου και της κυβέρνησης για τη διάλυση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και του Δημόσιου και Δωρεάν χαρακτήρα της, όπως τουλάχιστον τον γνωρίσαμε μεταπολιτευτικά. Μόνο με ένα μαχητικό, ζωντανό και οργανωμένο παλλαϊκό κίνημα αντίστασης, που θα έχει στο πλευρό του ένα αντίστοιχο φοιτητικό κίνημα, θα μπορέσει να ανακοπεί η βάρβαρη επίθεση που έχουν εξαπολύσει, με τα απανωτά τους μνημόνια, ντόπια ολιγαρχία, ΕΕ και ΔΝΤ ενάντια στο λαό και στη νεολαία. Τα αντιλαϊκά μέτρα θα αρθούν με τον συντονισμένο, μαζικό αγώνα για Δουλειά, Παιδεία, Δημοκρατία, Εθνική Ανεξαρτησία.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΑΘΗΝΑ»!
ΟΧΙ ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ!

Διαβάστε επίσης