Σχετικά με την εκδήλωση για τη Βενεζουέλα και τα μαθήματα επαναστατικής και αντιρεφορμιστικής αδιαλλαξίας

Κατηγορία: 

Οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ) κατακεραυνώνουν το Σήμα και την Πορεία, επειδή στην εκδήλωση γιατη Βενεζουέλα, ανάμεσα σε πολλά άλλα, ειπώθηκε πως «εκφράζουμε την πολιτική μας στήριξη σε όλες τις ενέργειες της κυβέρνησης της Βενεζουέλας, που αντιπαλεύουν την υποταγή και την ευθυγράμμιση με τις πολιτικές και στρατιωτικές επιταγές των ΗΠΑ και της ΕΕ ». Μια χώρα που βρίσκεται δύο δεκαετίες στο στόχαστρο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, ο οποίοςέχει οργανώσει πραξικοπήματα ανατροπής της κυβέρνησης και έχει ενορχηστρώσει από κοινού με τους ντόπιους λακέδες του, κινήματα “κατσαρόλας” αλά Χιλή, οι σύντροφοι του ΚΚΕ (μ-λ) θεωρούν έγκλημα καθοσιώσεως την παραπάνω θέση του εκπροσώπου της Πορείας, και μια εβδομάδα τώρα, αναπαράγουν μέσα από ντουζίνες σχόλια στις “αντιγειτονιές” μια συκοφαντική επίθεση βγαλμένη “από τα παλιά”, ενάντια στο Μ-Λ ΚΚΕ.

Μύγα στο σπαθί τους δεν σηκώνουν οι σύντροφοί μας… Όλα κι όλα. Και μας κραδαίνουν την αντιρεφορμιστική ρομφαία τους και μας εγκαλούν ποιοί; Οι σύντροφοι αυτοί, που ένα μήνα πριν γίνει κυβέρνηση ο πατριάρχης του ελληνικού ρεφορμισμού, ο σοσιαλδημοκρατικός ΣΥΡΙΖΑ – ο οποίος ερχόταν με φόρα να ξελασπώσει την ντόπια ολιγαρχία και τα ξένα αφεντικά της – διοργάνωναν μαζί του κοινές εκδηλώσεις, γνωρίζοντας τη ριζική διαφωνία μαςστα πλαίσια της ΛΑ-ΑΑΣ για κάτι τέτοιο, κοινές εκδηλώσεις μάλιστα και συνεργασίες που τις εμφάνιζαν σαν πρότυπο πανελλαδικής πολιτικής δράσης της ΛΑ-ΑΑΣ. Οι σύντροφοι αυτοί, που μήνες μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση, τον θεωρούσαν “αδύναμο ξυλαράκι έτοιμο να σπάσει”, εκφράζοντας στην κορύφωση της κρίσης της δήθεν περήφανης διαπραγμάτευσης, «πιθανότητες» είτε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υποταχτεί, είτε να «τα σπάσει» με τους επικυρίαρχους, και όχι σαν μια σταθερή πολιτική δύναμη που υπηρετούσε πειθήνια και αποτελεσματικά τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης.

Και όχι μόνο. Πέντε χρόνια τώρα μια από τις πιο σοβαρές διαφωνίες στα πλαίσια της ΛΑ-ΑΑΣ είναι, αν θα αντικατασταθούν οι προσπάθειες ανασυγκρότησης του κινήματος μέσα από τα κοινωνικά μέτωπα πάλης με συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τις δυνάμεις του ρεφορμισμού και της αναθεώρησης (ΚΚΕ – ΛΑΕ – ΑΝΤΑΡΣΥΑ), όπως προτείνει το ΚΚΕ(μ-λ), διαμορφώνοντας μια καρικατούρα κινήματος, ή αν θα επιμείνουμε στο ξεδίπλωμα της ανεξάρτητης πολιτικής δράσης μας σε γραμμή αντιπαράθεσης με το ρεφορμισμό και τους φορείς του, όπως υποστηρίζει το Μ-Λ ΚΚΕ, σαν τον αναγκαίο δρόμο για την ανάταση του κινήματος και τον σωστό πολιτικό του προσανατολισμό.

Και ακόμα. Πριν πέντε μήνες οι σύντροφοι του ΚΚΕ(μ-λ) ξεσήκωναν παρόμοιο θόρυβο με το σημερινό ενάντια στο Μ-Λ ΚΚΕ, αλλά τότε για τον ακριβώς αντίθετο λόγο για τον οποίο σήμερα μας κατηγορούν. Τότε κατακεραύνωναν τους συντρόφους του Μ-Λ ΚΚΕ στη Θεσσαλονίκη επειδή ακριβώς διαφώνησαν και αρνήθηκαν να συρθεί η ΛΑ-ΑΑΣ σε κοινές εκδηλώσεις συνεργασίας με τους ρεφορμιστές της ΛΑΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, και στις οποίες εκδηλώσεις τελικά συμμετείχαν κομματικά, ύστερα από τη διαφωνία μας. Όμως και τώρα που μιλάμε, συγκεκριμένα πριν μια εβδομάδα, οι σύντροφοι που παραδίδουν μαθήματα επαναστατικής και αντιρεφορμιστικής αδιαλλαξίας διόλου δεν ενοχλήθηκαν από τη διοργάνωση κοινών πολιτικών εκδηλώσεων με τη ΛΑΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δηλαδή με το κόμμα των χθεσινών πρωτοκλασάτων υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και των σημερινών οπαδών των καραμπινάτων ρεφορμιστικών “μεταβατικών” προγραμμάτων, θεωρώντας μάλιστα αυτό σαν «υποδειγματική» πολιτική για το χτίσιμο και την προβολή των αντιστάσεων. Το ποιος λοιπόν αντιπαλεύει τις ρεφορμιστικές δυνάμεις, θεωρώντας πως το κύριο στη στάση μας πρέπει να είναι η αδιάκοπη και ολόπλευρη αντιπαράθεση στην πολιτική τους, και όχι οι καθημερινέςπροτάσεις κοινής δράσης που στην πραγματικότητα αποτελούν το ψευδώνυμο μιας πολιτικής συνεργασίας μαζί τους, καλλιεργώντας τη σύγχυση και την αποϊδεολογικοποίηση, μπορεί κάποιος να το διαπιστώσει χωρίς να προστρέξει στη Βενεζουέλα.

Και μιας και ο λόγος περί Βενεζουέλας και όσα συκοφαντικά περιέχονται στα απίθανα σχόλια στις “αντιγειτονιές” ενάντια στις θέσεις του Μ-Λ ΚΚΕ για την κατάσταση στη Λ. Αμερική, ας μάθουν οι σύντροφοι μας, τι ακριβώς υποστηρίζει το Μ-Λ ΚΚΕ μέσα από τις κομματικές αποφάσεις των Συνεδρίων του πάνω σ' αυτό το ζήτημα αρκετά χρόνια πριν την διοργάνωση της εκδήλωσης στο ΣΗΜΑ για την κατάσταση στην Βενεζουέλα. Για την αλήθεια λοιπόν και τη γνώση αντιγράφουμε:

Στη Λ. Αμερική, ένα πλατύ εθνικό, δημοκρατικό κίνημα αναπτύσσεται, τα τελευταία χρόνια, που εκφράστηκε και με την άνοδο στις κυβερνήσεις, ορισμένων χωρών, προοδευτικών δυνάμεων που εκδηλώνουν τάσεις αντίστασης και αμφισβήτησης στη νεοαποικιακή κυριαρχία των ΗΠΑ και των ξένων μονοπωλίων, προωθώντας εσωτερικές δημοκρατικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Το περιεχόμενο των αλλαγών, η έκταση, το βάθος και η προοπτική τους θα καθοριστεί, τελικά, από το χαρακτήρα των δυνάμεων που θα ηγηθούν, από το αν θα παραμείνει ο έλεγχος του αγώνα των λαϊκών μαζών στα χέρια των εθνικών, αστικών δυνάμεων, όπως συμβαίνει τώρα, και θα περιοριστεί σε αυτά τα πλαίσια, ή θα περάσει κάτω από την ηγεσία των επαναστατικών δυνάμεων του κομμουνιστικού κινήματος και θα αποκτήσει ουσιαστικό, επαναστατικό περιεχόμενο, απολυτρώνοντας τους λαούς από τα δεσμά της ιμπεριαλιστικής κυριαρχίας και τηςεσωτερικής αντίδρασης». (Αποφάσεις του 5ου Συνεδρίου του Μ-Λ ΚΚΕ, σελ. 19, Απρίλης 2013).

Αυτό το απόσπασμα συνοψίζει τη γενική θέση και εκτίμηση του Μ-Λ ΚΚΕ για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την περίοδο στη Λ. Αμερική. Σε αυτή τη θέση μπορούν να αντιπαρατεθούν οι σύντροφοι του ΚΚΕ(μ-λ), παραθέτοντας την αντίστοιχη κομματική τους θέση για να 'χει νόημα και η όποια κριτική αντιπαράθεση.

Περιμένουμε…

Αδριανός Γιάννης

Συντονιστής της εκδήλωσης για τη Βενεζουέλα

Μέλος της Γραμματείας της ΛΑ-ΑΑΣ

Διαβάστε επίσης