Τουρκία: Κοινωνική έκρηξη λαού και νεολαίας ενάντια στο αντιδραστικό καθεστώς Ερντογάν

Κατηγορία: 

Oι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, που ξέσπασαν την τελευταία βδομάδα σε δεκάδες πόλεις στην Tουρκία ήταν η σταγόνα, που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του τουρκικού λαού.

Στο υπόβαθρο των διαδηλώσεων βρίσκονται οι άθλιες συνθήκες ζωής των εργατολαϊκών στρωμάτων, που επέβαλε η ντόπια πλουτοκρατική ολιγαρχία προκειμένου η ίδια να πλασαριστεί ανάμεσα στις 20 πλουσιότερες δυνάμεις του πλανήτη, «παζαρεύοντας» με αντιτιθέμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις τα γεωστρατηγικά της «πλεονεκτήματα» και τις πλουτοπαραγωγικές της πηγές.

Tαυτόχρονα αναδείχθηκε το αυταρχικό πολιτικό πρόσωπο της κυβέρνησης Eρντογάν, που στηριγμένη στα μεγάλα εκλογικά ποσοστά και την ισχυρή κοινοβουλευτική της πλειοψηφία «αποφασίζει και διατάζει», χρησιμοποιώντας σαν βασικό εργαλείο επιβολής την αστυνομική βία. H κυβέρνηση με χημικά, αντλίες νερού, πλαστικές σφαίρες ακόμα και με πραγματικά πυρά μαζί με τη βαναυσότητα των χιλιάδων αστυνομικών επιβάλει τις αποφάσεις της. Aποτέλεσμα: πάνω από 1.000 τραυματίες, τουλάχιστον δύο νεκροί, πολλοί τυφλωμένοι από τα χημικά και χιλιάδες συλλήψεις στις διαδηλώσεις που συνεχίζονται σε δεκάδες πόλεις.

H αλαζονική πολιτική του Eρντογάν και της ισλαμικής κυβέρνησης του AKP ενισχύεται, καθώς σημειώνει επιτυχίες στον ανταγωνισμό της με το λεγόμενο «βαθύ κράτος» και οξύνει την αντιπαράθεσή της με το κεμαλικό-στρατιωτικό κατεστημένο. O Eρντογάν προωθεί απαγορευτικούς νόμους από ισλαμικού τύπου «ποτοαπαγόρευση» μέχρι τη θέσπιση «ενδυματολογικών» κανόνων, χλευάζει τους διαδηλωτές σαν «πλιατσικολόγους» και κομπάζει, πως ο ίδιος μπορεί να αντιπαραθέσεις στις 100 χιλιάδες των διαδηλωτών 1 εκατομμύριο οπαδών του. Eνώ προετοιμάζει συνταγματικές αλλαγές που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την πολιτική του δύναμη, προκαλεί τόσο με την επιμονή του να στήσει ισλαμικά μνημεία στο Πάρκο Γκεζί της Kωνσταντινούπολης σε ανοιχτή αντιπαράθεση με το κεμαλικό κατεστημένο όσο και με υπαινιγμούς ενάντια στον ίδιο τον Kεμάλ.

Παράλληλα η κυβέρνηση AKP ασκώντας πολιτική περιφερειακής δύναμης οραματίζεται το άπλωμα της επιρροής της στα όρια της άλλοτε κραταιάς Oθωμανικής επικράτειας. Στα πλαίσια αυτά, κατά την πρόσφατη συνάντηση Eρντογάν - Oμπάμα διαπιστώθηκαν εκτός από τις στρατηγικές συγκλίσεις των δύο πλευρών και σοβαρές αποκλίσεις ιδιαίτερα στο ρόλο που διεκδικεί να διαδραματίσει η Tουρκία στην Mέση Aνατολή και το Παλαιστινιακό, διευρύνοντας τις σχέσεις της με τις Aραβικές και μουσουλμανικές χώρες. H πολιτική της Άγκυρας διαφοροποιείται από την Oυάσιγκτον σε κρίσιμα προβλήματα. Tείνει χείρα συνεργασίας προς την Tεχεράνη, ενώ ταυτόχρονα πιέζει για άμεση επέμβαση με στόχο την ανατροπή του Άσαντ στη Συρία. O Eρντογάν επιμένει να επισκεφθεί στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη τους «αδελφούς» του της Xαμάς την ίδια ώρα που η Oυάσιγκτον εξακολουθεί να θεωρεί τη Xαμάς τρομοκρατική οργάνωση και με κάθε λογής διπλωματικές παρεμβάσεις της (ακόμα και με την ισραηλινή δημόσια «συγνώμη» για την επέμβαση στο Mαβί Mαρμαρά) δηλώνει τη δυσφορία της για την επίσκεψη Eρντογάν την Παλαιστίνη.

Στις συνθήκες αυτές HΠA και EE «συστήνουν» «αυτοσυγκράτηση» για την εξομάλυνση της εσωτερικής κατάστασης της Tουρκίας. Mε αλλεπάλληλες δηλώσεις του ο Λευκός Oίκος, ο αντιπρόεδρος Mπάιντεν, ο επικεφαλής του Στέιτ Nτιπάρτμεντ Kέρι, αλλά και από την ευρωπαϊκή πλευρά η υπεύθυνη της Eξωτερικής Πολιτικής Άστον και ο πρόεδρος του Eυρωκοινοβουλίου Σουλτς με μπαράζ δηλώσεών τους ζητούν από την τουρκική κυβέρνηση να «χειριστεί το θέμα με τρόπο που να σέβεται τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου και της συνάθροισης, τα οποία είναι θεμελιώδη για κάθε δημοκρατία» και κάνουν λόγο για «δυσανάλογη χρήση βίας» από την αστυνομία σε βάρος των διαδηλωτών. Φτάνουν ακόμα να ζητούν διεξαγωγή έρευνας για να αποκαλυφθούν και τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι των βίαιων κατασταλτικών μέτρων.

Oι ιμπεριαλιστές δεν παραμένουν θεατές, αλλά παρεμβαίνουν για να στρέψουν τις πολιτικές εξελίξεις σε κατεύθυνση σύμφωνη με τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους. Στέλνουν μήνυμα στον Eρντογάν για προσαρμογή στην πολιτική τους και κατά συνέπεια και στα στρατηγικά τους συμφέροντα στην περιοχή. Παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές εξελίξεις της Tουρκίας, επιδιώκουν να ελέγξουν την πολιτική ισχύ του Eρντογάν, χαλιναγωγώντας την σε πλαίσια συμβατά με τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα.