Το Μ-Λ ΚΚΕ και η ΕΡΓΑΣ στηρίζουν και καλούν σε μαζική συμμετοχή στην πανυγειονομική απεργιακή κινητοποίηση την Τετάρτη 23 Φλεβάρη

ergas

Δυο χρόνια πανδημίας, η δημόσια υγεία στο στόχαστρο

 

Πριν από δυο χρόνια, στις 24 Φεβρουαρίου του 2020, ο τότε Υπουργός υγείας Κικίλιας έλεγε για το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού: «Θέλω να τονίσω για μια ακόμη φορά ότι έχουμε πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας στη χώρα.(…) Η χώρα είναι θωρακισμένη».

Αυτό δεν είναι παρά το πρώτο από τα χιλιάδες ψεύδη που αράδιαζε η κυβέρνηση για να εξαπατήσει το λαό.

Ο ελληνικός λαός, στην πραγματικότητα, βρέθηκε ανυπεράσπιστος μπροστά στην υγειονομική κρίση που ξέσπασε, καθώς το βασικό όπλο αντιμετώπισής της, το σύστημα της δημόσιας υγείας, χτυπήθηκε βάναυσα από τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Υπό τις εντολές και οδηγίες τής ΕΕ, κάθε τρίμηνο η τρόικα ξήλωνε το πουλόβερ της δημόσιας υγείας, σαρώνοντας παράλληλα αναρίθμητα λαϊκά δικαιώματα και κατακτήσεις. Επί δέκα χρόνια ισοπέδωναν την πρωτοβάθμια υγεία, αύξησαν τις εισφορές στα φάρμακα, έκλεισαν νοσοκομεία, έδιωξαν προσωπικό, έκλεισαν ΜΕΘ, έστειλαν τους νέους γιατρούς χάρισμα στις χώρες που οι κυβερνήσεις τους επέβαλλαν και επιτηρούσαν τα μέτρα για να… «βοηθήσουν» τη χώρα μας.

Η χώρα βρέθηκε τόσο θωρακισμένη απέναντι στην πανδημία, όσο η Αθήνα απέναντι στα χιόνια πριν από λίγες μέρες.
Και η απάντηση είναι απλή. Δεν χωράνε στο νέο κόσμο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Μητσοτάκηδων οι δημόσιες παροχές, δε χωράνε η κοινωνική στήριξη και η πρόνοια και μάλιστα δωρεάν -κι ας πληρώνει ο κόσμος υπέρογκη φορολογία-, δεν χωράνε στον κόσμο της «ατομικής ευθύνης» οι κοινωνικές κατακτήσεις, όπως λένε «σοβιετικού τύπου».

Ο «νέος κόσμος» τους έχει στο κέντρο του την εμπορευματοποίηση των πάντων: αέρας, γη νερό, βουνά, θάλασσες, υγεία και παιδεία, δρόμοι, λιμάνια, ενέργεια, επικοινωνίες, πολιτισμός, τα πάντα στο βωμό τους κέρδους, της ασύδοτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Η κυβέρνηση, παρά τα ψεύδη για επικοινωνιακή κατανάλωση, γνωρίζοντας την πραγματικότητα, πήρε μέτρα. Αλλά τι μέ­τρα;

Μπούκωσε με χρήμα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης και συναρμολόγησε το μηχανισμό των «ειδικών» που κυριάρχησε στη δημόσια ζωή επί δυο χρόνια. Χιλιάδες ώρες κούνησαν το δάχτυλο στην κοινωνία, επαναλαμβάνοντας εκκωφαντικά το δόγμα της ατομικής ευθύνης. Έστρεψαν τους προβολείς των ευθυνών στην κοινωνία, στους πολίτες, στη νεολαία, στους παραβατικούς, στους ανεύθυνους.

Για χιλιάδες ώρες βομβάρδισαν με μια επικοινωνιακή καταιγίδα μαζικής ψύχωσης την κοινωνία, αλλά δεν είπαν το προφανές. Και όχι μόνο δεν είπαν, αλλά συγκάλυψαν τις κυβερνητικές ευθύνες τής κυβέρνησης των «αρίστων» για την αδήριτη ανάγκη για δημόσιο, δωρεάν, στελεχωμένο, επαρκές σύστημα υγείας.

Η κυβέρνηση πήρε μέτρα. Αλλά τι μέτρα;

Απάντησε με σκληρές καραντίνες, διαρκή λοκ ντάουν, εγκλεισμό, αλλεπάλληλες απαγορεύσεις, πρόστιμα και διώξεις.

Επέβαλε κλίμα τρομοκρατίας, μαζικής ψύ­­χωσης και υστερίας. Προσέλαβε αστυνομικούς, προμηθεύτηκε περιπολικά, καταδιωκτικό εξοπλισμό, θωρακίζοντας όχι τη δημόσια υγεία, αλλά τις δυνάμεις ελέγχου και καταστολής.

Ταυτόχρονα, παρά την υγειονομική κρίση μείωσε τις κρατικές δαπάνες για την υγεία ακόμη περισσότερο, εγκαταλείποντας το δημόσιο σύστημα υγείας και το λαό στην τύχη του. Το ανεπαρκές προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε στα δύο χρόνια ακόμη περισσότερο και περίπου 7500 ανεμβολίαστοι υγειονομικοί τέθηκαν εκδικητικά εκτός των νοσοκομείων.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι «από τους 24410 νεκρούς της πανδημίας, οι 17500 έχασαν τη ζωή τους εκτός ΜΕΘ», έξω δηλαδή από τη νοσοκομειακή φροντίδα. Και συνεχίζει: «Ποσοστό κοντά στο 72%. Εάν, μάλιστα, συνυπολογίσει κανείς τους νεκρούς σε αυτοσχέδιες ΜΕΘ, το ποσοστό των θανάτων εκτός κανονικών ΜΕΘ από την αρχή της πανδημίας βρίσκεται κοντά στο 75%. Στην κορύφωση των κυμάτων της πανδημίας του κορονοϊού το ποσοστό θνητότητας εκτός ΜΕΘ ήταν κοντά στο 85%».

Τα ίδια δραματικά νούμερα και συμπεράσματα αποτυπώθηκαν προ ολίγου καιρού στα πορίσματα της έρευνας Τσιόδρα – Λύτρα, ότι δηλαδή το ποσοστό θνητότητας, όταν οι διασωληνωμένοι είναι πάνω από 400, αυξάνει κατά 25% και κατά 57% όταν είναι 800! Ότι το ποσοστό θνητότητας σε νοσοκομεία εκτός Αττικής αυξάνει κατά 35 – 40 %! Και ότι το ποσοστό θνητότητας κατά τη νοσηλεία εκτός ΜΕΘ αυξάνει κατά 87%!

Το αδύναμο, εξουθενωμένο και ανεπαρκές σύστημα δημόσιας υγείας μετατράπηκε σε σύστημα μόνο για τον κορονοϊό και για τον εμβολιασμό, αφήνοντας το λαό απροστάτευτο, βορά στους αετονύχηδες του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος δυο χρόνια δεν πρόσφερε τίποτε για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Επί δυο χρόνια χιλιάδες χειρουργεία, ραντεβού, περιστατικά, παθήσεις, διαγνωστικά τεστ, μάσκες εκχωρήθηκαν από την κυβέρνηση ως πελατεία στα ιδιωτικά κέντρα και στον ιδιωτικό τομέα.

Ο ελληνικός λαός που πληρώνει βαρύτατη φορολογία, μία από τις μεγαλύτερες πανευρωπαϊκά, άμεσων και έμμεσων φό­ρων, που μαστίζεται από την ακρίβεια που επέβαλαν τα μεγάλα μονοπώλια αρπάζοντας την ευκαιρία της πανδημίας και για να βγάλουν τα σπασμένα της κρίσης, αναγκάζεται να βάζει βαθιά το χέρι στη τσέπη για την υγεία του προστρέχοντας -με τις ευλογίες της κυβέρνησης- στα αδηφάγα αρπακτικά των εμπόρων της υγείας.

Η κυβέρνηση και ο γνωστός πολιτικός γόνος της ακροδεξιάς Πλέυρης έχουν εξαγγείλει την απομάκρυνση από το ΕΣΥ των ανεμβολίαστων υγειονομικών, κατά παράβαση και της ίδιας της συνταγματικής νομιμότητας που κατά τα άλλα ευαγγελίζονται. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί, «ήρωες» προηγούμενα της πρώ­της γραμμής, με την εκδικητική, τιμωρητική και αυταρχική στάση τής κυβέρνησης, στερήθηκαν από κάθε(!) εισόδημα από το Σεπτέμβριο έως σήμερα και τώρα προετοιμάζεται η μαζική τους απόλυση.

Ταυτόχρονα, στο πρόσωπό τους ετοιμάζεται ένα ακόμη συντριπτικό χτύπημα στο ΕΣΥ, καθώς είναι βέβαιο ότι η κυβέρνηση, όπως μέχρι τώρα εν μέσω πανδημίας και πίεσης του ΕΣΥ δεν τους αντικατέστησε, δεν πρόκειται να το κάνει ούτε και στο μέλλον, ανοίγοντας το δρόμο διά­πλατα στη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο νέο ΕΣΥ του Μητσοτάκη και της ΕΕ. Στοχεύοντας παράλληλα και στο άνοιγμα της πόρτας για πέταγμα εργαζομένων εκτός δημοσίου τομέα.

Διαβάστε επίσης