Το υπουργείο πήρε πίσω τον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους πολιτισμού

mouseio akropoli

Λίγο πριν φύγει από την κυβερνητική εξουσία, και συγκεκριμένα την 1η Ιουλίου 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ άφηνε ένα ακόμη αναμνηστικό της πολιτικής του σε βάρος πολλών κατηγοριών δικαιούχων ελεύθερης πρόσβασης σε δημόσιους χώρους πολιτισμού. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ όρισε ημερομηνία έναρξης του περιορισμού αυτού την 1η Νοεμβρίου 2019, δηλαδή άφησε το δύσκολο κομμάτι της εφαρμογής της σχετικής ΚΥΑ στην επόμενη κυβέρνηση. Βέβαια οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑίοι έφεραν βόλτα το επίσης δύσκολο έργο της ψήφισης του νομοθετήματος αυτού, αλλά και της, κατά το δυνατόν, αποσιώπησής του.

Ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (ΣΕΚΑ) πληροφορήθηκε τη νομοθετική ενέργεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες αφού εκδόθηκε το σχετικό ΦΕΚ. Έθεσε στόχο την ανατροπή του δρομολογημένου περιορισμού και ξεκίνησε με τις μικρές δυνάμεις του μια εκστρατεία ανάδειξης του προβλήματος το οποίο ανέσυρε κυριολεκτικώς από την αφάνεια, ενημέρωσης καταρχάς των μελών του, συντονισμού με σωματεία και συλλόγους στο χώρο του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, συγκέντρωσης ψηφισμάτων από θιγόμενες και μη συλλογικότητες, αλλά και συγκέντρωσης ψηφιακών υπογραφών.

Κορύφωμα της συλλογικής προσπάθειας υπήρξε η παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Πολιτισμού στις 15 Οκτωβρίου 2019, με συμμετοχή συναδέλφων από πολλούς συλλόγους, ενώσεις και συλλογικότητες, μεταξύ των οποίων οι: Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, Σωματείο Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων, Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών, Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων, Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, ΕΛΜΕ Αθήνας, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, και άλλων Σχολών της Αθήνας. Εξαμελής επιτροπή (εκπρόσωποι ΕΕΕΜ, ΜΠΤΧ Φοιτ. Αρχαιολ. ΕΚΠΑ, ΠΕΣΕΚ, ΠΣΕΠ ΥΠΠΟ, ΣΕΚΑ, ΣΣΑΕΤΤΕ) συναντήθηκε με τον Γ.Γ. του ΥΠΠΟΑ, καταθέτοντας τα συγκεντρωμένα σχετικά ψηφίσματα Συλλόγων και Σωματείων, καθώς και κατάλογο με τις 1.200 υπογραφές που συλλέχθηκαν ψηφιακά μέσα σε τρεις μόλις ημέρες.

Νωρίς την ημέρα της κινητοποίησης, η υπουργός κα Λ. Μενδώνη κάλεσε τον πρόεδρο του ΣΕΚΑ, αφενός για να του μεταφέρει το παράπονο ότι οι κινητοποιήσεις θα έπρεπε κανονικά να γίνουν επί ΣΥΡΙΖΑ, αφετέρου για να εξηγήσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ήδη σχεδίαζε την ανάκληση, σε κάποιον σημαντικό βαθμό που δεν προσδιορίστηκε, του δρομολογημένου περιορισμού. Την ίδια ημέρα, η ΑΔΕΔΥ έβγαζε ανακοίνωση στήριξης της «παράστασης διαμαρτυρίας», χωρίς να αναφέρει ποιοι καλούσαν σε αυτή, την ώρα μάλιστα που αντέγραφε (και καλά έκανε) στο κείμενο της ανακοίνωσής της ολόκληρες φράσεις από το κάλεσμα του ΣΕΚΑ και της Πρωτοβουλίας συντονισμού σωματείων. Μια ημέρα πριν, και η ΠΟΕ ΥΠΠΟ (πανελλήνια ομοσπονδία μονίμων εργαζομένων στο υπουργείο πολιτισμού) στήριζε την κινητοποίηση, χωρίς να αναφερθεί σε εκείνους που την προγραμμάτισαν. Οι ως άνω, στη συνέχεια, πρακτικώς διεκδίκησαν κάτι παραπάνω από το μερίδιο στη θετική τελική έκβαση, παρουσιάζοντάς την ως προϊόν της δικής τους παρέμβασης.

Δίπλα στις δυνάμεις της ΕΡΓΑΣ που ενεργοποιούνται στους συμβασιούχους αρχαιολόγους, και οι οποίοι κατέθεσαν τη συμβολή τους στην ανάδειξη του προβλήματος, αλλά και στο συντονισμό μιας πλατιάς συλλογικής προσπάθειας, πρέπει να σημειωθεί ότι και οι δυνάμεις της φοιτητικής Πορείας κινήθηκαν δραστήρια στην κατεύθυνση της έγκαιρης πληροφόρησης των φοιτητών και της αγωνιστικής ενεργοποίησης των τελευταίων. Στην πράξη, ψηφίσματα φοιτητικών συλλόγων στήριξης της προσπάθειας ενάντια στον περιορισμό της ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους πολιτισμού εκδόθηκαν μόνο στις σχολές στις οποίες έχουν παρέμβαση συναγωνιστές της Φοιτητικής Πορείας, και έπειτα από τις συγκεκριμένες προτάσεις που αυτοί κατέθεσαν.

Έπειτα από τη θετική έκβαση της συλλογικής προσπάθειας, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση εκ μέρους της «Πρωτοβουλίας συντονισμού Συλλόγων και Σωματείων για την ανάκληση του δρομολογημένου περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης σε Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς χώρους»:

Πρωτοβουλία συντονισμού Συλλόγων και Σωματείων για την ανάκληση του δρομολογημένου περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης σε Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς χώρους

ΚΟΙΝΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε στις 24/10/19, το ΥΠΠΟΑ ανακοίνωσε την τροποποίηση της ΚΥΑ της 01/07/19, δηλαδή την ανάκληση του ψηφισμένου από την προηγούμενη κυβέρνηση περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους Πολιτισμού για πολλές κατηγορίες μέχρι σήμερα δικαιούχων.

Εκφράζοντας την ικανοποίησή μας για την θετική αυτή εξέλιξη και την έγκαιρη αναίρεση του δρομολογημένου, άδικου περιορισμού της ελεύθερης πρόσβασής μας σε Μουσεία, Μνημεία και Αρχαιολογικούς χώρους, συνεχίζουμε να υπηρετούμε τον ευρύτερο στόχο μας, αυτόν της εξασφάλισης της ελεύθερης πρόσβασης σε χώρους Πολιτισμού για όλους τους πολίτες της χώρας, χωρίς αστερίσκους και εξαιρέσεις. Θεωρούμε ότι ο Πολιτισμός και η Παιδεία, ως δημόσια αγαθά, οφείλουν να προσφέρονται δωρεάν σε όλους, και δεν μπορούν να μπαίνουν σε ζυγαριές δημοσιονομικού κόστους, δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με κριτήρια εισπρακτικά, δεν μπορούν να προσεγγίζονται υπό πρίσματα οικονομικής «ανταποδοτικότητας».

Πολλοί συνάδελφοι, και όχι μόνο από τους χώρους του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, πολλές συλλογικότητες και σωματεία, πολλοί φορείς, ενίσχυσαν αυτήν τη συλλογική προσπάθεια, και επέτρεψαν να αποδειχθεί στην πράξη, για μια ακόμη φορά, ότι η αγωνιστική συσπείρωση σε δίκαια αιτήματα και η συλλογική διεκδίκηση, μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα!

Χαιρετίζοντας την προσπάθεια αυτή, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας συντονισμού Συλλόγων και Σωματείων, εκφράζουμε τη διάθεσή μας να συνεχίσουμε ακόμη πιο αποφασιστικά, ακόμη πιο πλατιά, στον δρόμο που ήδη έχουμε χαράξει: της αγωνιστικής συμπόρευσης και της συλλογικής διεκδίκησης.

Εκ μέρους της Πρωτοβουλίας συντονισμού:

· Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, sekarchaeologists@gmail.com
· Ένωση Εκπαιδευτικών Εικαστικών Μαθημάτων,
enosieem@gmail.com
· Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης,
s_saet@yahoo.gr
· Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών,
syntaxekpedeftikoi @ gmail.com
· Μεταπτυχιακοί Φοιτητές Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ,
Kon.loukop@gmail.com
· Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού ΥΠΠΟ,
ektaktoiyppo@gmail. com

Διαβάστε επίσης