Υποδοχή-Φιλοξενία-Εργασιακή Αποκαταστάση-Παροχές και Πρόνοια προς τους προσφυγικούς πληθυσμούς (ή "Ανθρωπισμός": το δυνατό σημείο του δυτικού πολιτισμού)

Το μεγάλο πρόβλημα της προσφυγιάς επανήλθε ζωηρά στην ημερήσια διάταξη με τις ροές των χιλιάδων προσφύγων από την πολύπαθη Συρία. Αν τυχόν οι βομβαρδισμοί για την «αποκατάσταση της δημοκρατίας» και την «πάταξη της τρομοκρατίας» είναι η πρώτη μεγάλη πράξη του δράματος, αν το βίαιο ξερίζωμα εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων από τις εστίες τους και οι πορείες χιλιομέτρων σε αναζήτηση νέας πατρίδας είναι η δεύτερη μεγάλη πράξη, τότε, ασφαλώς, ένα ακόμη κομμάτι του δράματος πρόκειται να παιχτεί στις χώρες «υποδοχής» των προσφύγων.
Μέσα σε λίγες μόλις εβδομάδες εκδηλώθηκαν αρκετά περιστατικά ενδεικτικά του τρόπου με τον οποίο οι δυτικοί (δηλαδή αυτοί που γέννησαν το πρόβλημα με την ιμπεριαλιστική τους επέμβαση -και- στη Συρία) έρχονται τώρα να σταθούν μπροστά στα προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα τα οποία αναζητούν καινούρια στέγη στις «προοδευμένες» χώρες της Ευρώπης και των ΗΠΑ.  

Υποδοχή

«Ο Ντόναλντ Τραμπ ζητά τη συνολική και απόλυτη απαγόρευση εισόδου των μουσουλμάνων στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι οι βουλευτές μας να κατανοήσουν τι διάβολο συμβαίνει. Δεν έχουμε καμία επιλογή», δήλωσε ο υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας για τον εαυτό του σε τρίτο πρόσωπο.
Ο υποψήφιος αρχηγός των Ρεπουμπλικάνων, που σημαίνει, ο υποψήφιος Πρόεδρος των ΗΠΑ, δεν περιορίστηκε στην αρχική του δήλωση (δεν πρόκειται, δηλαδή, για μια φράση που του ξέφυγε) και, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως η απαγόρευση που προτείνει θα πρέπει να είναι καθολική και πως θα πρέπει να επεκταθεί και στους λατρευτικούς χώρους των μουσουλμάνων (!).
Πάντως, για να είμαστε ειλικρινείς, δεν θα λέγαμε ότι οι πολιτικοί κύκλοι των ΗΠΑ έπεσαν να φάνε τον Τραμπ για τις δηλώσεις του αυτές.
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Πίτερ Κουκ, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Τραμπ, περιορίστηκε σε μετριοπαθείς γενικολογίες, προφανώς δεν αναγνώρισε κάποιο ρατσιστικό παραλήρημα, και τόνισε πως …δεν επιθυμεί να εμπλακεί σε εσωτερικά πολιτικά θέματα. Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζε Τζόνσον, δήλωσε πως η πρόταση του Τραμπ μπορεί να ματαιώσει τις αμερικανικές προσπάθειες να θέσει διαύλους επικοινωνίας με τη μουσουλμανική κοινότητα. Αυτός είναι ο καημός του, και εκεί εντοπίζει το πρόβλημα των δηλώσεων. Τέλος, ο υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι, ανέφερε πως οι ιδέες του Τραμπ «δεν είναι εποικοδομητικές».

Φιλοξενία

«Αυτά τα ιστορικά κτίρια μπορούν να επαναλειτουργήσουν για κοινωνικούς σκοπούς». Τάδε έφη Φ. Χάρτμαν, δήμαρχος της πόλης που φιλοξενεί το πρώτο στρατόπεδο συγκέντρωσης που δημιούργησαν οι Ναζί το 1933. Ο ίδιος ο Χάρτμαν, υπό τις ευλογίες της κυβέρνησης της Γερμανίας, και δίνοντας πνοή στην κοινή κοινωνική πολιτική τους, εγκαινίασε πριν λίγους μήνες το πρόγραμμα «φιλοξενίας» προσφύγων σε πρώην στρατόπεδα συγκέντρωσης (!). Ισχυρός συμβολισμός. Για αρχή, δεκά­δες πρό­σφυγες το­ποθετήθηκαν στις εγ­καταστά­σεις του Μπούχενβαλτ, του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέν­τ­ρωσης στο οποίο εξοντώθηκαν χιλι­άδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.
Αν τυχόν πριν λίγα χρόνια ο Σαμαράς κατακτούσε κάποιο βραβείο διαστροφής, όταν ονόμαζε την ανελέητη δίωξη μεταναστών και τα ρατσιστικά πογκρόμ της αστυνομίας …«Ξένιο Δία» (έδινε, δηλαδή, στην επιχείρηση οργανωμένου ανθρωποκυνηγητού το όνομα του θεού της φιλοξενίας), πλέον η Μέρκελ διεκδικεί τα πρωτεία στο σχετικό διαγωνισμό διαστροφής, με μια ταυτόχρονη επίδειξη κυνικότητας διεθνούς επιπέδου (ίσως και τρομοκρατίας;).

Εργασιακή αποκατάσταση

«Δεν είναι απαραίτητα εργασία με αμοιβή, μπορεί να είναι κάτι στην ύπαιθρο, κάποιες εργασίες συντήρησης σε κέντρα υποδοχής... Όσο περισσότερο οι άνθρωποι μένουν αδρανείς, τόσο περισσότερο απογοητευμένοι νιώθουν». Αυτά δήλωνε πριν λίγες ημέρες ο υπουργός Εργασίας της Φινλανδίας, Γ. Λίντστρομ. Υλοποιώντας σχεδιασμούς …ψυχολογικής στήριξης των προσφύγων που ζητούν μια νέα αρχή στη Φινλανδία, η κυβέρνηση της προοδευμένης χώρας ψηφίζει μέτρα σύμφωνα με τα οποία οι αιτούντες άσυλο θα υποχρεώνονται να εργάζονται αμισθί (!) αλλά και να «επιμορφώνονται» στον πολιτισμό και την κοινωνία της Φινλανδίας.
Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης της «μεταναστευτικής» πολιτικής της, η φινλανδική κυβέρνηση νομοθετεί επίσης την τακτική επαναξιολόγηση των συνθηκών που επικρατούν στις χώρες προέλευσης των αιτούντων άσυλο (δύο φορές το χρόνο) και ακύρωση των αδειών παραμονής, αν τυχόν έχει αποκατασταθεί η τάξη στην πατρίδα των προσφύγων και των μεταναστών. Στα όρια του αστείου, δραματικά αστείου, είναι και η απόφανση των Φινλανδών, έπειτα από την τελευταία αξιολόγησή τους για το Αφγανιστάν, να μην χορηγούν πλέον επικουρική προστασία σε αιτούντες άσυλο από το …νότιο και το ανατολικό Αφγανιστάν. Εκεί έχει επανέλθει η ειρήνη και η δημοκρατία!
Χωρίς περιστροφές, πιο δωρικά, ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Γ. Σιπίλα, εξήγησε: «Η νέα σειρά μέτρων θα καταστήσει αυστηρότερες τις πρακτικές μας και θα εξαλείψει πιθανούς παράγοντες έλξης (σ.σ. των προσφύγων)»… Περιττό είναι να σημειωθεί ότι απόρροια της εφαρμογής της «μεταναστευτικής» αυτής πολιτικής εκτιμάται ότι θα είναι η απόρριψη των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού αιτήσεων ασύλου που κατατίθενται.

Παροχές και πρόνοια

Στην κορυφή όλων των προοδευτικών χωρών, προς το παρόν, ίσταται βέβαια η Δανία. Στη θέση αυτή βρίσκεται εδώ και αρκετά χρόνια, και ας μη ξεχνάμε ότι ο Γ. Παπανδρέου ο νεώτερος, ο εξαφανισθείς, δήλωνε κατ’ επανάληψη ότι το όραμά του για την ελληνική κοινωνία και οικονομία υπήρξε πάντα το «μοντέλο της Δανίας».
Ξεπερνώντας, τελικώς, σε διαστροφή, τους Έλληνες και τους Γερμανούς, η κυβέρνηση της Δανίας ψήφισε νόμο που προβλέπει ότι θα κατάσχονται όλα τα αντικείμενα αξίας άνω των 300 ευρώ από όλους τους πρόσφυγες που εισέρχονται στη χώρα, προκειμένου να καλυφθεί το κόστος συντήρησής τους (!).
Η αλήθεια είναι ότι τα πολλά σχόλια εδώ περιττεύουν. Πάντως είναι καταρχάς αξιοθαύμαστο, από αμιγώς οικονομική άποψη, πώς είναι ποτέ δυνατό να προστατεύσεις οικονομικά έναν άνθρωπο κατακλέβοντάς τον.
Για να μη χαθεί το μέτρο, η αστυνομία της Δανίας θα μπορεί μεν να ελέγχει όλα τα προσωπικά είδη που έχουν μαζί τους οι πρόσφυγες και να προβαίνει σε κατασχέσεις, αλλά δεν θα τα παίρνει όλα, και θα τους …επιτρέπει να διατηρούν στην κατοχή τους έως 440 δολάρια σε μετρητά, ένα κινητό τηλέφωνο, έναν φορητό υπολογιστή, ένα ρολόι και κάποια άλλα προσωπικά είδη. Καλοσύνη των Δανών! Μάλιστα κάνουν επιπλέον τη χάρη στους πρόσφυγες και τους επιτρέπουν να φέρουν πάνω τους, χωρίς να ανησυχούν για ενδεχόμενο κατάσχεσης, δαχτυλίδια γάμου ή αρραβώνων (!).
Σύσσωμη η καθεστηκυία πολιτική ηγεσία της Δανίας επικρότησε: ο υπουργός Δικαιοσύνης και Μετανάστευσης της Δανίας, Σ. Πιντ, εξήγησε πως «τα έσοδα που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν ώστε να καλυφθεί το κόστος των προσφύγων». Με άλλα λόγια, είναι για καλό σκοπό. «Είναι απαράδεκτο για τους Δανούς φορολογούμενους να πληρώνουν για αιτούντες άσυλο που μεταφέρουν μαζί τους πλούτο», δήλωσε από την πλευρά του ο Ν. Κάντερ, επίτροπος μετανάστευσης του Συντηρητικού Κόμματος.
   Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι Δανοί υστερούν κατά πολύ των Ναζί, οι οποίοι δεν άφηναν ούτε τα δαχτυλίδια, ούτε τα χρυσά δόντια των «φιλοξενουμένων» τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης…

Διαβάστε επίσης