Φοιτητική Πορεία: Έξω η αστυνομία από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και τις σχολές!

Κατηγορία: 

Χθες το πρωί ομάδα φοιτητών του α/α χώρου προχώρησε σε κατάληψη της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από χθες το βράδυ, έχει δοθεί εντολή σε αστυνομικές δυνάμεις να επέμβουν, ενώ με εντολή Εισαγγελέα δόθηκε τελεσίγραφο μέχρι σήμερα το μεσημέρι για εκκένωση της κατάληψης. Μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει γίνει επέμβαση της αστυνομίας.

Τις προθέσεις της κυβέρνησης αποδεικνύει το γεγονός, ότι ούτε για τα προσχήματα δεν επικαλείται η αστυνομία και ο Εισαγγελέας κάποιο ποινικό αδίκημα. Η Πρυτανεία και η Σύγκλητος δήλωσαν την αντίθεση τους στην εισβολή της αστυνομίας στο χώρο του Πανεπιστημίου. Αυτά τα γεγονότα αφαιρούν κάθε πρόσχημα και αποδεικνύουν περίτρανα τους στόχους της κυβέρνησης. Αποδεικνύουν για ποιο λόγο κατήργησε το άσυλο και θέσπισε την αστυνομία: για να χτυπήσει το φοιτητικό κίνημα, κάθε είδους πολιτική και συνδικαλιστική δραστηριότητα στα πανεπιστήμια. Αυτό το χτύπημα, εάν τελικά λάβει χώρα, θα αποτελεί τη συνέχεια μετά τα γεγονότα στο ΑΠΘ την προηγούμενη βδομάδα, με την συγκατάθεση της Πρυτανείας εκεί, με αποτέλεσμα 31 συλληφθέντες, 2 τραυματίες και μόνιμη σωματική βλάβη σε φοιτητή χτυπημένο από την αστυνομία.

Οι χουντονόμοι της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, το αστυνομικό κράτος, η πανεπιστημιακή αστυνομία, οι συλλήψεις και η κυβερνητική βία έχουν ένα και μόνο ευρύτερο στόχο: καταστολή και τρομοκρατία για να περάσουν στα πανεπιστήμια και την κοινωνία την αντιλαΪκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική.

Από την άλλη δεν μπορεί να μην σχολιαστεί η δράση του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, που προχώρησε σε κατάληψη της πρυτανείας ερήμην των φοιτητών και χωρίς ούτε μια σχετική απόφαση φοιτητικού συλλόγου, έξω από κάθε μαζική διαδικασία του φοιτητικού κινήματος. Τώρα, μετά την απειλή εισβολής της αστυνομίας προσέτρεξε στους τρισκατάρατους -κατά τα άλλα- Φοιτητικούς Συλλόγους, για να ζητήσει τη στήριξή τους. Τέτοιου είδους πρακτικές όχι μόνο δεν προωθούν την υπόθεση του φοιτητικού κινήματος, αλλά αντίθετα λειτουργούν στην ακριβώς αντίθετη. Είναι οι συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών (αυτές που αρνήθηκε να στηρίξει ο αναρχικός χώρος τις προηγούμενες μέρες) οι συνελεύσεις και οι μαζικές τους κεντρικές διαδηλώσεις που εκθέτουν την αντιεκπαιδευτική και αυταρχική πολιτική της κυβέρνησης και όχι η πολιτική του αναρχικού – αντιεξουσιαστικού χώρου, την τυχοδιωκτική δράση της οποίας έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές η κυβέρνηση ως πρόσχημα για να εξαπολύσει σκληρή καταστολή και τρομοκρατία ενάντια στο φοιτητικό κίνημα.

Η Φοιτητική Πορεία καταγγέλλει την επαπειλούμενη εισβολή της αστυνομίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο μόνος που μπορεί να αποτρέψει αυτήν την εξέλιξη είναι το φοιτητικό κίνημα και ο λαός της πόλης, βγαίνοντας μαζικά στο δρόμο. Αυτές οι μαζικές διαδηλώσεις έσπασαν το προηγούμενο διάστημα τις φασιστικές απαγορεύσεις και την τρομοκρατία. Σε αυτό το δρόμο πρέπει να ξαναβαδίσουμε, κόντρα στη γραμμή της αναστολής του αγώνα του φοιτητικού κινήματος, είτε εκφράζεται αυτή εκφράζεται ανοιχτά μέσω της διοργάνωσης “πολύμορφων(συμβολικών) δράσεων” και όχι διαδηλώσεων, είτε συγκαλυμμένα μέσω “καταλήψεων” χωρίς και αντιπαραθετικά στους Φοιτητικούς Συλλόγους, τις διαδικασίες τους και τις διαδηλώσεις τους.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει άμεσα να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις και την Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι στην Περιφέρεια, να διοργανωθεί μια μαζική συγκέντρωση-διαδήλωση στην πόλη από Φοιτητικούς Συλλόγους και Σωματεία.

Κάτω ο νόμος Κεραμέως-Όλοι στον αγώνα!

Διαβάστε επίσης