Φοιτητική Πορεία: Δραστήριες παρεμβάσεις μπροστά στη μάχη των φοιτητικών εκλογών (Φωτογραφίες)

Κατηγορία: 

Με δραστήριο τρόπο οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας παρεμβαίνουν και φέτος στη μάχη των φοιτητικών εκλογών της 10ης Απρίλη. Με βασικό υλικό την κεντρική της προεκλογική ανακοίνωση, την ανακοίνωση για την ανάγκη ανασυγκρότησης της ΕΦΕΕ και τη διακήρυξη «Τι είναι και γιατί παλεύει η Φοιτητική Πορεία», καθώς και ανακοινώσεις που καταπιάνονται με τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε σχολής, οι φοιτητές της Πορείας προσπαθούν να δώσουν τη δική τους συμβολή στην προσπάθεια αγωνιστικής ανασύνταξης του φοιτητικού κινήματος.

Για την Φοιτητική Πορεία, οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν μία πολιτική μάχη. Ενάντια στις λογικές της ψηφοθηρίας και της εκλογολαγνείας που διακρίνουν σχεδόν το σύνολο των αστικών και ρεφορμιστικών παρατάξεων, παρεμβαίνουμε στις φοιτητικές εκλογές για να αναδείξουμε την αγωνιστική κατεύθυνση που πρεσβεύουμε για πάνω από 20 χρόνια μέσα στο φοιτητικό κίνημα. Μιλώντας για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών, για τις πολιτικές που έχουν οδηγήσει (και) την τριτοβάθμια εκπαίδευση στο χείλος της διάλυσης, τονίζοντας την ανάγκη αγωνιστικής ανασυγκρότησης των συλλόγων, κόντρα στην αδράνεια και τη μοιρολατρία που σπέρνουν οι καθεστωτικές παρατάξεις των ΔΑΠ-ΠΑΣΠ, αλλά και ενάντια στην ηττοπάθεια που καλλιεργούν οι σεχταριστικές πολιτικές των ρεφορμιστικών δυνάμεων της ΠΚΣ και της ΕΑΑΚ, για την Φοιτητική Πορεία -όπως επισημαίνει και στην προεκλογική της ανακοίνωση- «το πραγματικό διακύβευμα των φοιτητικών εκλογών δεν είναι αν θα κυριαρχήσουν οι δυνάμεις που ευθύνονται για τον αποπροσανατολισμό των φοιτητών και την αποσυγκρότηση των συλλόγων, οι δυνάμεις που πίσω από πάρτι, εκδρομές και διανομές σημειώσεων κρύβουν τις αντιδραστικές τους θέσεις και την υποστήριξή τους στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, αλλά αν θα ενισχυθούν οι φωνές που αγωνίζονται για συλλόγους μαζικούς και ζωντανούς, για δημοκρατικές γενικές συνελεύσεις, για όργανα συλλογικά από και για τους φοιτητές. Στις φοιτητικές εκλογές το δίλημμα δεν είναι αν πρέπει οι σύλλογοι να αποτελούν τσιφλίκι της μιας ή της άλλης παράταξης και να «σέρνονται» σε παραταξιακές φιέστες που βαφτίζονται κινητοποιήσεις, αλλά αν θα στηριχτούν οι δυνάμεις που παλεύουν για μια πραγματικά αγωνιστική ανασύνταξη των φοιτητικών συλλόγων, για ενιαίους και ενωτικούς φοιτητικούς αγώνες, που αγωνίζονται για τη συσπείρωση όλων των φοιτητών στους συλλόγους, για την ενότητα πάνω στα άμεσα αγωνιστικά αιτήματα, που προβάλλουν την ανάγκη σύνδεσης του φοιτητικού κινήματος με τους λαϊκούς αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες, ενάντια στην πολιτική των μνημονίων, την πολιτική της υποδούλωσης του λαού και του ξεπουλήματος της χώρας.»

Οι φοιτητικές εκλογές τα τελευταία χρόνια διεξάγονται στο έδαφος της υποχώρησης του φοιτητικού κινήματος και των αγώνων της νεολαίας, καθώς και στο έδαφος της διάλυσης της τριτοβάθμιας συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των φοιτητών, της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Και το αποτέλεσμά τους δεν μπορεί παρά να αποτυπώνει αυτούς τους όρους. Παρόλα αυτά, αποτελούν ένα πεδίο πολιτικής παρέμβασης για να ανοίξουν τα μικρά και μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το φοιτητικό κίνημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι φοιτητικοί αγώνες παραμένουν αναντίστοιχοι της επίθεσης που δέχονται οι σχολές και τα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας. Στο πλαίσιο αυτό, λοιπόν, οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας, με αισιοδοξία και πίστη στις αστείρευτες δυνάμεις του λαού και της νεολαίας και στο δίκιο της υπόθεσης της αγωνιστικής ανασύνταξης και προοπτικής του φοιτητικού κινήματος, παρεμβαίνουν σε σχολές στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τα Γιάννενα.

Αθήνα

Στην Αθήνα, στις σχολές της Φιλοσοφικής, του Μαθηματικού, του Παντείου, της ΣΤΕΦ στο νέο «Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής» που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά, καθώς και στην Ανώτατη Σχολή Εμπορικού Ναυτικού, τα μέλη και οι φίλοι της Φοιτητικής Πορείας, με μοιράσματα προκηρύξεων, με τη διακίνηση της εφημερίδας της Φ.Π., με ανακοινώσεις στα αμφιθέατρα και δεκάδες συζητήσεις, παρεμβαίνουν και φέτος με δραστήριο τρόπο δίνουν τη μάχη των φετινών φοιτητικών εκλογών. Σημαντικός σταθμός στην προσπάθεια αυτή αποτελεί η εκδήλωση-συζήτηση μπροστά στις φοιτητικές εκλογές με θέμα «Η αντιεκπαιδευτική επίθεση και η ανάγκη ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος» που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Σάββατο 6 Απριλίου, στις 6.30 στο Σήμα, ενώ αναμφίβολα θα λειτουργήσει ενισχυτικά και η συναυλία με τους «Υπεραστικούς» που θα πραγματοποιηθεί στη συνέχεια.

Θεσσαλονίκη

Και στην Θεσσαλονίκη,  η Φοιτητική  Πορεία συνεχίζει τις εξορμήσεις της εν όψει των εκλογών στις 10 Απρίλη, είτε στις σχολές είτε κεντρικά στη λέσχη του ΑΠΘ. Με την νέα αφίσα, με τα στράτσα και με το υλικό μας στα τραπεζάκια προσπαθούμε να διαδώσουμε και στις εκλογές πλατιά το αγωνιστικό μήνυμα της Φοιτητικής Πορείας. Ιδιαίτερα στην Νομική,  στην Ιατρική και στα ΤΕΙ , σε χώρους όπου είχαμε παρουσία και δράση προσπαθούμε και εν όψει εκλογών να αναδείξουμε τα προβλήματα που υπάρχουν και να εξάγουμε τα σωστά συμπεράσματα από τις Συνελεύσεις και τις κινητοποιήσεις που έγιναν. Για παράδειγμα, οι άλλαγες στο Πρόγραμμα Σπουδών της Νομικής το εντατικοποίησαν πλήρως και οδήγησαν φέτος τους φοιτητές να πραγματοποιήσουν 2 μαζικές Γενικές Συνελεύσεις που όμως θα πρέπει να έχουν συνέχεια και αυτό προβάλλουμε. Το ίδιο και στην Ιατρική όπου τέτοιες αλλαγές έρχονται σήμερα και δίνουμε την μάχη για την ενεργοποίηση του Συλλόγου απέναντι σε αυτό.

Γιάννενα

Λίγες μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και οι παρεμβάσεις της Φοιτητικής Πορείας Ιωαννίνων εντείνονται όλο και περισσότερο. Τα πράγματα ωστόσο είναι πεσμένα και σε καμία περίπτωση δεν θυμίζουν εκλογικές αναμετρήσεις άλλων εποχών. Απ’ το μετερίζι μας εμείς και βλέποντας τις εκλογές ως ένα στιγμιότυπο μέσα στον γενικότερο αγώνα έχουμε τοποθετήσει προεκλογικής και γενικότερης συνθηματολογίας πανό στις σχολές που παρεμβαίνουμε αλλά και έξω από την Φοιτητική Λέσχη. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αφισοκολλήσεις της διπλής νέα αφίσας της Φοιτητικής Πορείας σε κεντρικά σημεία των σχολών και του Πανεπιστημίου. Η κεντρική ανακοίνωση της Φοιτητικής Πορείας αλλά και ανακοινώσεις που εξιδεικέυονται σε τοπικά ζητήματα συνεχίζονται να διακινούνται πλατιά, όπως και το τετρασέλιδο της Φοιτητικής Πορείας χέρι με χέρι. Σε Δ.Σ. που πραγματοποιήθηκε στο Οικονομικό μετά από πίεσή μας επί ένα 20ήμερο στη ΔΑΠ καταθέσαμε το ψήφισμα αλληλεγγύης στον λαό της Βενεζουέλας το οποίο και καταψήφισε η ΔΑΠ με τις προφάσεις ότι αφενός δεν είναι ζήτημα που αφορά τους φοιτητές και αφετέρου γιατί έχει άγνοια για το θέμα… Καταθέσαμε και ένα 2ο ψήφισμα για την πραγματοποίηση Γ.Σ. στο τμήμα για μετά το Πάσχα το οποίο και υποκριτικά υπερψήφισε η ΔΑΠ κάτω από την πίεση της προεκλογικής περιόδου. Παράλληλα προετοιμαζόμαστε και για την εκπαιδευτική εκδήλωση της Δευτέρας 8 του μηνός που θα διοργανωθεί από την Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Δ.Ε. Ιωαννίνων στη ΣΦΗΝΑ με ομιλητή το Χρήστο Κάτσικα και που θα γίνει μια αναλυτική κουβέντα για όλα τα τρέχοντα εκπαιδευτικά ζητήματα.

Διαβάστε επίσης