Φοιτητική Πορεία: Η προβοκατόρικη επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ στην υπηρεσία της καταστολής του φοιτητικού κινήματος

Κατηγορία: 

Μετά την επικοινωνιακής στόχευσης επίθεση που δέχτηκε ο Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώην ΑΣΟΕΕ), τόσο τα ΜΜΕ όσο και κορυφαίοι εκπρόσωποι της κυβέρνησης έχουν επιδοθεί σε μια καταιγιστική αναπαραγωγή της ανιστόρητης “θεωρίας των δύο άκρων”, ενώ προμηνύονται νέα μέτρα αστυνόμευσης των σχολών, τρομοκράτησης των φοιτητών και καταπάτησης του πανεπιστημιακού ασύλου.

 

“...είμαστε απολύτως προετοιμασμένοι, όπως ξεμπερδέψαμε με τη Χρυσή Αυγή, έτσι να ξεμπερδέψουμε και με την “Κόκκινη Χρυσή Αυγή”, “η βία της άκρας αριστεράς έχει έρθει η ώρα να τελειώσει και θα τελειώσει επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη…”

                                                     

                                                                                                                                                          Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης, Αντιπρόεδρος ΝΔ

 

“...οι δράστες θα επικηρυχθούν […] όπως και με τη Χρυσή Αυγή ο φασισμός δεν θα περάσει...”

                                                          

                                                                             Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Υπουργός Προστασίας του Πολίτη

 

“…Μετά την τιμωρία της Χρυσής Αυγής έχει έρθει και η ώρα να αντιμετωπίσουμε την άλλη όψη του παρακράτους, αυτού που αυτή τη φορά, φορά αριστερό προσωπείο. Και ο φασισμός μπορεί να αλλάζει χρώματα αλλά έχει την ίδια ουσία...

                                                  

                                                                                                                                                  Κυριάκος Μητσοτάκης, Πρωθυπουργός Ελλάδας, Πρόεδρος ΝΔ

 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικά δημοσιεύματα, στη συνάντηση που είχαν οι Πρυτάνεις με τον Πρωθυπουργό, την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξήγγειλε τρία νέα μέτρα, τη δημιουργία πανεπιστημιακής αστυνομίας, την ελεγχόμενη είσοδο στους χώρους των πανεπιστημίων και την αυστηροποίηση των ποινών για τις παραβάσεις του νόμου όταν διαπράττονται εντός τους.

 

Η εφαρμογή όλων αυτών των μέτρων αποτελεί χρόνιο πόθο της Νέας Δημοκρατίας και των αντιδραστικών κρατικών και οικονομικών κύκλων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όχι για την “πάταξη της εγκληματικότητας και του φασισμού” όπως υποκριτικά διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά για το χτύπημα του ελεύθερου συνδικαλισμού και των συλλογικών αγώνων των φοιτητών. Αν η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά να προστατέψει τους πολίτες δε θα άφηνε σε αυτή την τραγική κατάσταση το δημόσιο σύστημα υγείας, δε θα έπνιγε κάθε διαδήλωση στα γκλοπ και τα δακρυγόνα, δε θα άφηνε τα ΜΑΤ να χτυπούν 5χρονα παιδιά όπως έγινε προ ολίγων ημερών στο Γαλάτσι, δε θα άφηνε τις πιάτσες ναρκωτικών να δουλεύουν ανενόχλητες δυο βήματα από την ΑΣΟΕΕ, μπροστά ακριβώς από τις αστυνομικές κλούβες.

 

Αυτοί που επώασαν το αυγό του φασιστικού φιδιού με την εθνικιστική, αντιμεταναστευτική ρητορική τους, με την κοινωνική εξαθλίωση που επέφεραν οι πολιτικές τους, με τις κρυφές διαπραγματεύσεις με τους νεοναζί, τώρα στιγματίζουν την αριστερά και όσους κρατούν τις κόκκινες σημαίες ως την “άλλη όψη του φασισμού”. Δεν έχουν στην πραγματικότητα άλλη επιδίωξη από τον αφοπλισμό του λαού και της νεολαίας ώστε να δεχτεί αμαχητί τη νέα αντιλαϊκή και αντεργατική επέλαση. Μιλούν για το “άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια” γιατί έχουν βάλει στο στόχαστρο τους φοιτητικούς συλλόγους και το φοιτητικό κίνημα, όπως φαίνεται τόσο από την κατάργηση του ασύλου και τον χουντονόμο για τις διαδηλώσεις, όσο και από το νόμο για τα συνδικάτα που βρίσκεται στα σκαριά και προβλέπει την υπονόμευση των απεργιών, το φακέλωμα των εργαζομένων, τις νομιμοποιημένες αντεκδικήσεις των εργοδοτών.

 

Οι επιλεκτικές ευαισθησίες των κυβερνώντων για τον φασισμό αποκαλύπτονται κι απ’ την επικήρυξη των δραστών για το αστρονομικό ποσό των 100.000 ευρώ, την ίδια στιγμή που η εξαφάνιση του καταδικασμένου χρυσαυγίτη Παππά δεν φαίνεται να απασχολεί κανέναν. Ο φασισμός δεν γεννιέται από το λαϊκό κίνημα και τις αριστερές ιδέες, αλλά αντίθετα, ενισχύεται από πρακτικές όπως της σημερινής κυβέρνησης που συκοφαντεί τους κοινωνικούς αγώνες, εντείνει την κρατική βία και επιτήρηση του λαού, καρατομεί τα δημοκρατικά δικαιώματα. Η αστυνομική παρουσία και οι έλεγχοι στις σχολές αποτελούσαν άλλωστε πρακτική της Χούντας.

 

Μικρή σημασία έχει ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση στον Πρύτανη και ποεις ήταν οι στοχεύσεις του. Η ενέργεια αυτή λειτουργεί προβοκατόρικα σε βάρος του φοιτητικού κινήματος και δίνει επιχειρήματα στις αντιδραστικές φωνές μέσα κι έξω απ’ τα πανεπιστήμια για να λοιδωρήσουν τους φοιτητικούς συλλόγους, το άσυλο, την αριστερά και τις συλλογικές διαδικασίες των φοιτητών. Αν η επίθεση στον Πρύτανη δεν είχε γίνει, η κυβέρνηση θα έπρεπε να την είχε εφεύρει, κι αυτή η διαπίστωση καθιστά τις συγκεκριμένες πρακτικές εχθρικές και ξένες προς το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα. Η τυφλή μηδενιστική δράση των διαφόρων αντιεξουσιαστικών ομάδων βρίσκεται αντικειμενικά απέναντι στην ανάπτυξη των μαζικών αγώνων, δυσφημεί το φοιτητικό κίνημα και αποτελεί ένα αναγκαίο συμπλήρωμα στην κατασταλτική πολιτική του κράτους.

 

Είναι επιτακτική ανάγκη όλοι οι φοιτητές να συσπειρωθούμε στους Φοιτητικούς μας Συλλόγους, να καταδικάσουμε και να απομονώσουμε τις προβοκατόρικες πρακτικές, καθώς και την άθλια κυβερνητική προπαγάνδα, ιδιαίτερα εν όψει και του εορτασμού της 47ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Να προετοιμαστούμε για την απόκρουση των αντιεκπαιδευτικών και αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων της κυβέρνησης και του υπουργείου παιδείας.

 

ΕΞΩ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

 

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ

 

ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ-ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Διαβάστε επίσης