Φοιτητική Πορεία Ιατρικής ΑΠΘ: Οι αλλαγές που προτείνει το νέο πρόγραμμα προπτυχιακών σπουδών (ΝΠΠΣ)

Κατηγορία: 

 ● Θα υπάρχουν 3 κύκλοι μαθημάτων. Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση  για να μπορέσει κανείς να παρακολουθήσει τον επόμενο κύκλο σπουδών είναι να συγκεντρώσει τα 2/3 των ECTS του προηγούμενου κύκλου σπουδών. Έτσι, για τον 2ο κύκλο απαιτούνται τα 2/3 των ECTS του 1ου, ενώ για τον 3ο κύκλο, απαιτούνται όλα του 1ου και τα 2/3 του 2ου . Ταυτόχρονα, τα αποτελέσματα της βαθμολογίας κάθε μαθήματος θα πρέπει να έχουν κανονική κατανομή (κατανομή Gauss), πράγμα που σημαίνει ότι, αναγκαστικά το 50 % των φοιτητών θα κόβεται. Δε θα περνάνε δηλαδή όλοι από τον ένα κύκλο σπουδών στον επόμενο.

● Για ένα μάθημα ο φοιτητής θα πρέπει να περάσει από 3 δοκιμασίες: μια πρόοδο, μια εργασία και βέβαια την τελική εξέταση. Ο φοιτητής λοιπόν θα προσπαθεί να περάσει τις πίστες για να μπορέσει να περάσει στο επόμενο στάδιο. Κι όλα αυτά, για ένα μόνο μάθημα. Ας φανταστούμε πόσο δύσκολο θα είναι να συμβαίνει αυτό  για καθένα από τα μαθήματα  που έχουμε τώρα ανά εξάμηνο, πόσο μάλλον αν αυτά να αυξηθούν, αφού από το ΝΠΠΣ προβλέπεται η αύξηση του αριθμού μαθημάτων από 67 σε 82, για τη λήψη πτυχίου.

● Μειώνεται η εξεταστική περίοδος από 5 σε 3 εβδομάδες. Λιγότερος χρόνος μεταξύ των μαθημάτων, μαθημάτων με μεγάλη ύλη που απαιτούν και χρόνο μελέτης, αλλά και χρόνο ξεκούρασης για το επόμενο. Αυτό που θα προκληθεί είναι,  αδυναμία των φοιτητών να τα καταφέρουν επιτυχώς στην εξεταστική,  όχι μόνο λόγω του περιορισμένου χρόνου, αλλά και λόγω της κόπωσης που αυτή τους προκαλεί.

● Εντατικοί ρυθμοί με συνεχείς παρακολουθήσεις και εργασίες για τους φοιτητές, ενώ οι ίδιοι θα αναλαμβάνουν και μέρος τις διδασκαλίας. Δηλαδή φοιτητές, που κάθιδροι θα τρέχουν  να προλάβουν  να φέρουν όλα αυτά εις πέρας, για κάθε ένα από τα μαθήματα.

Το ΝΠΠΣ έρχεται λοιπόν να εντείνει τους ρυθμούς σπουδών μας, να δημιουργήσει φοιτητές που θα παίζουν κυνήγι θησαυρού με τα ECTS, θα κάνουν απανωτές εργασίες, θα διαβάζουν συνεχώς κατά τη διάρκεια του εξαμήνου και δε θα έχουν το χρόνο και τη δυνατότητα να ασχοληθούν με τίποτα άλλο. Έρχεται, να κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη λήψη πτυχίου, ενώ ειδικά σε περιπτώσεις φοιτητών που εργάζονται, ανοίγει επί της ουσίας πόρτες προκειμένου να πεταχτούν απευθείας έξω από τις σχολές. Εδώ, να μην ξεχνάμε  και τις διαγραφές των φοιτητών  που τόσες φόρες επανέρχονται σαν θέμα, καθώς οι φοιτητές που δε θα περνούν τις δοκιμασίες δε θα συσσωρεύονται απλώς στον προηγούμενο κύκλο σπουδών  και θα έχουν όσο χρόνο και όσες ευκαιρίες θέλουν, αλλά ο χρόνος τους θα είναι περιορισμένος( αφού δεν κόβονται για το καλό τους, για να μελετήσουν σκληρότερα και να γίνουν καλύτεροι, αλλά για να μείνουν εκτός σχολής και να περάσουν στην ανεργία). Το μικρό ποσοστό αυτών που θα περάσει όλα αυτά τα εμπόδια και θα βγει στην αγορά εργασίας, θα βγει με ένα πτυχίο κατακερματισμένο, που κανενός δε θα είναι ίδιο με του άλλου, αλλά θα έχει το καθένα το δικό του αριθμό ECTS. Προκύπτουν έτσι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας, που επιδίδονται σε ένα αέναο κυνήγι ECTS, προκειμένου να αναβαθμίσουν κάπως το πτυχίο τους, ή να ξεπεράσουν τα ECTS του άλλου. Βέβαια, να θυμηθούμε και τις αλλαγές που προτείνονται και συζητιούνται ανά καιρούς για τη λήψη ειδικότητας, όπου πάλι σαν supermario, θα πρέπει για ακόμα μία φόρα να υπερπηδήσεις νέα εμπόδια για να τα καταφέρεις. Αυτή η αλλαγή δε γίνεται για το καλό μας, παρότι παρουσιάζεται πολύ όμορφα, ως εκσυγχρονισμός του προγράμματός μας και της σχολής μας, αλλά για να πετάξει φοιτητές έξω από τη σχολή, για να εφαρμόσει προγράμματα που υπάρχουν εδώ και χρόνια και έχουν ήδη εφαρμοστεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες (συνθήκη της Μπολόνια). Συνταγή που μάλλον πέτυχε το στόχο της και ήρθε έτσι η ώρα να παίρνουν σειρά και οι επόμενοι.

Καλούμε λοιπόν όλους τους φοιτητές , να εμποδίσουμε την εφαρμογή του ΝΠΠΣ. Αυτού του προγράμματος που κανένα μας δε βοηθά και κανένα μας δε συμφέρει. Ενάντια στην αδράνεια της ΔΑΠ, ενάντια στις απόψεις που θεωρούν ότι θα πάμε σε συνδιαλλαγή με την Κοσμητεία, καθώς είναι όργανο υλοποίησης αυτής της πολιτικής, ενάντια στη διασπαστική λογική των πλαισίων, που αποδυναμώνει τη φωνή των φοιτητών∙ να κινητοποιηθούμε μαζικά και συλλογικά μέσα από τα όργανά μας, για να μην επιτρέψουμε αυτήν την αλλαγή που πάει τώρα να γίνει εις βάρος μας. Να συσπειρωθούμε γύρω από αυτό που μας ενώνει, αυτό  το χτύπημα που πάει να γίνει στα δικαιώματα μας και να κινηθούμε όλοι μαζί ώστε να μην περάσει.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΠΟΥΔΩΝ

ΚΑΤΩ Ο ΝΟΜΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ

Διαβάστε επίσης