Φοιτητική Πορεία Ιωαννίνων: Να γίνουμε ποτάμι αντίστασης ενάντια στην καθηγητική αυθαιρεσία

Κατηγορία: 

Δεν θα πούμε πολλά για το ιστορικό του γεγονότος καθώς αυτό είναι λίγο πολύ γνωστό.
Ο κ. Θεοφυλίδης, καθηγητής στο τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (Διάσπαση του ΦΠΨ) στο μάθημα Αναπτυξιακή Γνωστική Νευροψυχολογία ,συνοπτικά: 1.Χώρισε τους φοιτητές σε 2 ταχύτητες. Αυτοί που του ‘δωσαν το πολυπόθητο 8ευρω και αγόρασαν τις σημειώσεις του και οι υπόλοιποι που δεν πρόλαβαν την προθεσμία ή δεν πλήρωσαν για λόγους οικονομικούς και άλλους και θα έδιναν μέσα από το σύγγραμμα. 2.Η τρομοκρατία των φοιτητών καθώς και τα σεξιστικά του σχόλια έδιναν κι έπαιρναν , σχόλια του τύπου “να εύχεστε να μην επιτηρώ εγώ” , “οι επιτηρητές μου θα ‘ναι σκυλιά και με το παραμικρό θα παραπέμψουν τον οποιονδήποτε στο συμβούλιο των καθηγητών”, και “όποια κοπέλα φοράει φουστανάκι θα το σηκώσουν να δουν αν κρύβει κάτι”! 3. Να σημειώσουμε ότι για να δούμε και το μέγεθος της ασύδοτης και θρασύτατης κερδοσκοπίας του συγκεκριμένου στις πλάτες των φοιτητών οι φωτοτυπίες των σημειώσεων, τις οποίες πουλούσε 8.00€, έκαναν σε ένα φωτοτυπάδικο 3.70€ και 0€ αν τα ανέβαζε στο διαδίκτυο όπως και θα έπρεπε!

Η ανάγκη συλλογικής αντιμετώπισης, η μόνη απάντηση!

Κρατούμενο1ο: Γεγονότα τέτοιας ή μικρότερης έκτασης καθηγητικής αυθαιρεσίας συναντάμε, όχι σπάνια, ο καθένας μας σε κάθε σχολή με παραδείγματα να μπορεί ο καθένας να σκεφτεί. Βέβαια κάποια περιστατικά όπως το συγκεκριμένο είναι πιο τραβηγμένα και με πολλές προεκτάσεις σεξιστικές, ρατσιστικές, κερδοσκοπίας, ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων κλπ

Κρατούμενο 2ο: Έχει παρατηρηθεί όμως ότι όπου δεν υπάρχει Σύλλογος ή όπου δεν λειτουργεί, τα περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας είναι πιο οξυμένα και περισσότερα με ανοδική τάση! Το κρίσιμο όμως είναι ότι αν υπήρχε φοιτητικός σύλλογος που να λειτουργούσε με μαζικές διαδικασίες δεν θα τολμούσε κανένας Θεοφυλίδης να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες πατώντας στην εξουσία του γιατί απλά η εξουσία του θα ‘ταν φύκια με μεταξωτές κορδέλες λόγω της δύναμης του συλλογικού οργάνου των φοιτητών!

Κρατούμενο 3ο:Αυτό όμως δεν είναι κάτι θεωρητικό! Ακόμα και στην προκειμένη περίπτωση μπορούμε να δούμε ότι χωρίς σύλλογο, χωρίς κάποια κινητοποίηση απλά και μόνο απ' τη διάδοση του περιστατικού έχουμε υποχώρηση και εν μέρει μια νίκη! Καθώς οι καθηγητές του τμήματος αποφάσισαν να αναβληθεί η εξέταση του μαθήματος για το τέλος της εξεταστικής περιόδου, όλοι οι φοιτητές να προμηθευτούν δωρεάν τις σημειώσεις, όσοι πλήρωσαν να τους επιστραφούν τα χρήματα και η αξιολόγηση του μαθήματος να γίνει από τριμελή επιτροπή! Αποφάσεις με σαφή κατευναστικό στόχο, πολύ γενικόλογες που πάρθηκαν κεκλεισμένων των θυρών. Βέβαια αυτό γίνεται για έναν και βασικό λόγο, γιατί μας φοβούνται ακόμα και την στιγμή που δεν έχουμε σύλλογο. Μας φοβούνται και καλά κάνουν γιατί αυτοί γνωρίζουν τη δύναμή μας. Μένει να το συνειδητοποιήσουμε κι εμείς και τότε όλα θα 'ναι διαφορετικά! Αν θέλουμε αυτή η νίκη να ‘χει πραγματικά και μόνιμα χαρακτηριστικά δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός αλλά ακόμα μεγαλύτερη μαχητικότητα και ενεργητικότητα με κατάληξη έναν βασικό στόχο: τη δημιουργία ενός συλλόγου όχι στα χαρτιά μόνο, ενός συλλόγου πραγματικά ενεργού και μαχητικού που θα διεξάγει Γενικές Συνελεύσεις, που θα κάνει δράσεις!

Σημείωση: Δεν πρόλαβε η ΝΔ να περάσει το νόμο εξίσωσης των πτυχίων και ανοίγματος του δρόμου για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης και ο Θεοφυλίδης το βάλε στην πράξη! Όποιος “τα ‘χει” προχωράει οποίος “δεν τα ‘χει” και δεν μπορεί να βγάλει απ' τη μύγα ξίγκι δεν προχωράει! Αυτό το περιστατικό θα γενικευθεί και θέλουν να γίνει κανονικότητα και καθημερινότητα αν εμείς δεν γίνουμε ένα ποτάμι που θα τσακίσει το σάπιο σύστημά τους και κάθε εκπρόσωπό του.
ΩςΦ Πορεία εκεί που πρέπει να εστιάσουμε και εκεί που δίνουμε κι εμείς όσες δυνάμεις διαθέτουμε είναι στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος, στην ανασυγκρότηση και επαναλειτουργία των συλλόγων μας ώστε να γίνουν οι σχολές κύτταρα αγώνα με δραστηριότητες πολιτικές και πολιτιστικές να πάψουν να αποτελούν γυάλες αποστειρωμένες από κάθε άλλη δραστηριότητα! Να γίνει υπόθεση του καθενός η δημιουργία φοιτητικού συλλόγου ψυχολογίας ζωντανού και διεκδικητικού! Χρειάζεται στο τώρα η μέγιστη δυνατή συσπείρωση των φοιτητών πάνω στο αίτημα που στην σχολή της ψυχολογίας είναι:
Κάτω η καθηγητική αυθαιρεσία, άμεση απομάκρυνση του Θεοφυλίδη από κάθε διδακτική δραστηριότητα.

και γενικότερα το αίτημα που πρέπει να ενώσει όλους τους φοιτητές είναι

κάτω το νομοσχέδιο Κεραμέως
Μαζική Ενωτική Οργάνωση - Αντίστασή - Πάλη

Διαβάστε επίσης