Φοιτητική Πορεία Ιωαννίνων: Σχόλιο για τη στάση των φοιτητικών παρατάξεων στο ζήτημα της αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη

Κατηγορία: 

Η γενοκτονία του Παλαιστινιακού Λαού από το φασιστικό κράτος του Ισραήλ γίνεται με όλο και πιο αποκρουστική. Αυτή η γενοκτονία τόσα χρόνια τώρα στηρίζεται απ’ τους Αμερικάνους ιμπεριαλιστές, από το ΝΑΤΟ, αλλά και από τα ιμπεριαλιστικά κράτη τα Δύσης. Οι ντόπιοι λακέδες με τη δουλική στάση και τα δεσμά της εξάρτησης που έχουν δέσει τη χώρα μας, μας εμπλέκουν σε αυτά τα εγκλήματα ακολουθώντας όλες τις διαταγές των ξένων αφεντικών ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, στέλνοντας φρεγάτες και προσφέροντας τις αεροπορικές βάσεις που ‘χουν δώσει σ’ όλη τη χώρα.
Η Φοιτητική Πορεία έχει παρέμβει και έχει συμμετάσχει σ’ όλες τις κινητοποιήσεις υπέρ του Παλαιστινιακού λαού. Έχει προχωρήσει σε δεκάδες παρεμβάσεις κάθε είδους. Προσπαθεί όπου έχει δυνάμεις σε συλλόγους να αναδεικνύει το θέμα και να πάρουν οι Σύλλογοι αγωνιστικές πρωτοβουλίες για κινητοποιήσεις.
Πραγματοποιήσαμε στις 24 Απρίλη κινητοποίηση στην τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων τοποθετώντας πανό στη διαδρομή που ακολούθησε, πετώντας τρικάκια, μοιράζοντας προκήρυξη και κρατώντας πανό και παλαιστινιακές σημαίες στον χώρο της εκδήλωσης. Την Τρίτη 14 Μάη τοποθετήσαμε γιγαντοπανό έξω απ την φοιτητική λέσχη, που περνάνε χιλιάδες φοιτητές καθημερινά.
Όπως σημειώναμε και σε σχετική ανακοίνωση της Φοιτητικής Πορείας: «Το ζήτημα όμως αυτής της παρέμβασης το θέσαμε και στο ΔΣ του ΦΣ Ιστορικού Αρχαιολογικού στο οποίο οι δυνάμεις της ΔΑΠ απουσίαζαν (ως συνήθως). Η ΚΝΕ που δεν ήθελε να στηρίξει αυτή τη δράση κατέβασε  άρον άρον μια δικιά της ανακοίνωση για την Παλαιστίνη. Η ΚΝΕ αν και μας καλούσε σε πολύμορφες δράσεις για την Παλαιστίνη τελικά για άλλη μια φορά αποφάσισε να καταψηφίσει και να πέχει από την κινητοποίηση που δεν ελέγχει η ίδια. Η ΣΣΠ αν και θετικώς υπερψήφισε την κινητοποίηση αποφάσισε, στα πλαίσια της ιδιοκτησιακής λογικής των φοιτητικών συλλόγων, να οικειοποιηθεί το πανό το συλλόγου που φτιάξαμε και, χωρίς καμιά συνεννόηση, μέλη της το τοποθέτησαν σε σημείο που επέλεξαν ακυρώνοντας την παρουσία του συλλόγου σ’ αυτή την παρέμβαση.»
Μπροστά στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις σ’ όλο τον κόσμο εναντία στην απάνθρωπη επέμβαση στη Ράφα της Γάζας γίνονται προσπάθειες για κινητοποιήσεις και στην Ελλάδα. Ήδη από την Πέμπτη του Πάσχα επικοινωνούσαμε με την ΚΝΕ στις σχολές που είμαστε, ώστε να πραγματοποιηθούν με το που ξανανοίξουν οι σχολές συνελεύσεις για το ζήτημα αυτό. Δεν βρίσκαμε πουθενά ανταπόκριση. Όμως είδαμε ότι σε ελάχιστα ΔΣ η ΠΚΣ καλούσε στις εξής «δράσεις»: Σε δημιουργία γιγαντοπανό και σε μια διαμαρτυρία την Τρίτη 14 Μάη έξω από το Δημαρχείο.
Με πρωτοβουλία οργανώσεων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς καλέστηκε διαδήλωση την Τρίτη το απόγευμα 14 Μάη ή οποία είχε δημοσιοποιηθεί ήδη πριν τη δράση της ΠΚΣ στο δημαρχείο. Το ΔΣ του Ιστορικού-Αρχαιολογικού που μετά κόπων και βασάνων και μετά από πολλές πιέσεις μας προς την ΠΚΣ καλέστηκε επίσης την Τρίτη 14 Μάη στις 11π.μ. Η ΔΑΠ είχε άλλη δουλειά… Καταθέσαμε ένα ψήφισμα που καλούσε σε Γενική Συνέλευση του Συλλόγου την Πέμπτη 16 Μαΐου. Η ΠΚΣ κατέβασε ψήφισμα που δεν είχε κάλεσμα σε Γενική Συνέλευση και καλούσε σ’ αυτή τη διαμαρτυρία. Η ΣΣΠ απ’ την άλλη καλούσε σε πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης 2ώρες μετά δηλαδή στη 1.00, ώστε να εξυπηρετήσει τους κομματικούς τους σχεδιασμούς, να μη βγει Γενική Συνέλευση (όπως έτσι κι αλλιώς ήταν αναμενόμενο αφού δεν μπορούσε να υπάρξει ούτε στοιχειώδης ενημέρωση) να μαζέψει τον δικό της κόσμο (έτσι κι αλλιώς είχε προγραμματίσει μια τέτοια μάζωξη) και να καλεστεί εξ αναβολής ΓΣ που η απαρτία πέφτει στο μισό, μόλις στα 30 άτομα. Κάτι πλήρως εκφυλιστικό. Η ΠΚΣ όταν ρωτήθηκε επίμονα και έντονα γιατί να γίνει διαμαρτυρία και όχι πορεία, απαντούσε «άμα δε θέλετε μην το ψηφίσετε» χωρίς να μπορούν να δώσουν καμιά απάντηση. Όλες αυτές οι δράσεις ίσως θα ήταν καλές αν ήταν επικουρικές σε διαδηλώσεις και καταλήψεις όπως μας καλούν οι Παλαιστινιακές οργανώσεις και όπως γίνεται ακόμα και στα πανάκριβα ιδιωτικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ. Αναρωτιόμαστε ακόμα ποιοι οι είναι οι φοιτητικοί Σύλλογοι Ιωαννίνων που σημειώνονται φαρδιά πλατιά σε γιγαντοπάνο, αφού κάνεις δεν πραγματοποίησε συνέλευση και ελάχιστοι πραγματοποίησαν έστω και Δ.Σ. Όσο για τα φαναράκια, τα σιωπηλά συλλαλητήρια και τις ολονυχτίες, καθένας μπορεί να κρίνει αν γίνονται για το φαίνεσθαι. Είναι επίσης πασιφανές για το πολιτικό ήθος της ΠΚΣ/ΚΝΕ η καταπάτηση αφίσας της Φοιτητικής Πορείας που καλούσε στη διαδήλωση στο ΠΤΔΕ, όπως και το δυνάμωμα των ηχείων με τα τραγούδια στο Δημαρχείο την ώρα που περνούσε η διαδήλωση των οργανώσεων.
Ενημερώνουμε πάντως τις παρατάξεις ότι είναι υποκριτικό και κοροϊδεύουν τον κόσμο όταν οικειοποιούνται συλλόγους λες και είναι μαγαζάκια τους ενώ μπορούν να κάνουν ότι θέλουν με την υπογραφή της παράταξής τους. Ως Φοιτητική Πορεία θα συνεχίσουμε σ’ αυτή τη γραμμή, θα συνεχίσουμε να πιέζουμε και άλλες παρατάξεις να το παλεύουν μέσα στους συλλόγους, απ’ το να κάνουμε την εύκολη συγκέντρωση των 4-5 οργανώσεων ένα απόγευμα. Γι’ αυτό και καλούμε κάθε αγωνιστή να στηρίξει αυτήν την κατεύθυνση μέσα στους συλλόγους και στις φοιτητικές εκλογές 22 Μαΐου αλλά και μετά φυσικά απ’ αυτές.

Διαβάστε επίσης