Φοιτητική Πορεία: Κάτω τα χέρια από το άσυλο και τις ελευθερίες

Κατηγορία: 

Κι ενώ δεν έχουν περάσει ούτε 10 μέρες από την νίκη της ΝΔ στις εκλογές, τα στελέχη της έπιασαν ήδη δουλειά με στόχο την συνέχιση της επίθεσης στα λαϊκά δικαιώματα. Αυτή τη στιγμή το Eurogroup τους έχει υποδείξει να μην παρεκκλίνουν από τα μέτρα που έχουν ψηφίσει και αποφασιστεί, δηλαδή από το "Μνημόνιο 4" το οποίο μας "έβγαλε από τα μνημόνια". Σε αυτήν την κατεύθυνση κινείται και η νέα Υπουργός Παιδείας, Κεραμέως. Μέσα από τις αλλεπάλληλες συνεντεύξεις της, εν μέσω καλοκαιριού, ενημερώνει ότι θέλει να καταργήσει το άσυλο με τα γνωστά επιχειρήματα για το "άσυλο ανομίας" για τα "πανεπιστήμια ορμητήρια βίας", ενώ μάλιστα με την κατάργηση του ασύλου( "οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να επεμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη") λέει πως επιθυμεί να προασπίσει την "ελεύθερη διακίνηση ιδεών".
Είναι μεγάλη υποκρισία, το κόμμα εκείνο που όταν βρέθηκε στην κυβέρνηση έπνιγε στα χημικά και στο ξύλο κάθε διαδήλωση, που βαρύνεται ακόμα και με δολοφονίες, να παρουσιάζεται σαν υπερασπιστής της ελευθερίας διακίνησης των ιδεών.
Όσον αφορά, τα περί ασύλου ανομίας κλπ, ξανατονίζουμε ότι δεν ευθύνεται το άσυλο για το αν πουλιούνται, για παράδειγμα,ναρκωτικά εντός του, την ίδια στιγμή που αυτό γίνεται σε όλη την κοινωνία. Η αστυνομία λέει πως δεν μπορεί να συλλάβει τον έμπορο ναρκωτικών μέσα στο άσυλο. Γιατί δεν διαλύει τις πιάτσες ναρκωτικών που στήνονται ακριβώς έξω από το άσυλο(και δεν καλύπτονται από αυτό) ιδιαίτερα σε περιοχές στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη; Η ΝΔ από τη μία υπηρέτησε και υπηρετεί την μνημονιακή πολιτική που κλείνει δομές υγείας για τους ναρκομανείς, υπηρετεί την ΕΕ που προωθεί την ναρκωκουλτούρα και την νομιμοποίηση των "ελαφρών" ναρκωτικών κι από την άλλη θέλει να καταργήσει το άσυλο για να μας προστατέψει από τα ναρκωτικά και την εγκληματικότητα. Η υποκρισία περισσεύει.

Από την Διαμαντοπούλου που το κατήργησε, τον ΣΥΡΙΖΑ που το "επανέφερε" αλλά μόνο σαν άσυλο... ενώ έστελνε τα ΜΑΤ μέσα στο άσυλο να χτυπήσουν κινητοποιήσεις, μέχρι και σήμερα το φοιτητικό κίνημα έχει απέναντι του μια πολιτική που χτυπάει την δημοκρατική κατάκτηση του ασύλου.
Θέλουν να καταργήσουν χωρίς όρους και προσχήματα το άσυλο, ώστε να μπορεί η αστυνομία να καταστέλλει τις φοιτητικές κινητοποιήσεις μέσα στο πανεπιστήμιο, να πραγματοποιούν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Συνελεύσεις με την αστυνομία στη γωνία.
Η κατάργηση του ασύλου είναι κομμάτι της πολιτικής της αστυνομοκρατίας και της τρομοκρατίας που θέλει να ασκήσει ακόμα περισσότερο η ΝΔ για ένα λόγο: για να μπορέσει να εφαρμόσει την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική της με τις λιγότερες δυνατές αντιστάσεις, με το λαό σκυμμένο και τρομοκρατημένο.
Για του λόγου το αληθές η Κεραμέως στις ίδιες συνεντεύξεις της δήλωσε πώς θέλει τριτοβάθμια ιδρύματα "αυτοδιοικούμενα", "αξιολογούμενα", με τη χρηματοδότηση τους "να συνδέεται με την αξιολόγηση" και με κριτήρια το "κόστος σπουδών", τη "διάρκεια", το "μέγεθος" του ιδρύματος. μάλιστα με όριο φοίτησης τα ν+2 χρόνια. Με απλά λόγια : σαν να μην έφταναν η χρόνια υποχρηματοδότηση, το χτύπημα στο δικαίωμα σε σίτιση-στέγαση-συγγράμματα, τώρα θα μειωθεί κι άλλο η κρατική χρηματοδότηση με δικαιολογία την "χαμηλή" βαθμολόγηση ή το ότι τα "αυτοδιοικούμενα " ιδρύματα θα πρέπει μόνα τους να βρούνε τα λεφτά. Πάλι όλοι εμείς, ο λαός,θα κληθούμε να ξαναπληρώσουμε το δικαίωμα μας στις σπουδές κι αν δεν έχουμε είναι ανοιχτή η πόρτα της εξόδου. Ακόμα χειρότερα για τους φοιτητές που δεν θα έχουν λεφτά να αντέξουν το κόστος σπουδών και θα δουλεύουν(πηγαίνοντας αναγκαστικά πιο πίσω τις σπουδές τους) θα βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια τους το ν+2 και η διαγραφή.
Αυτή είναι η πολιτική που λέει η ίδια η ΝΔ και η Κεραμέως ότι θέλει να εφαρμόσει. Πιστή συνέχεια της μνημονιακής πολιτικής, του νομού Γαβρόγλου, των πολιτικών που οξύνουν τους ταξικούς φραγμούς στην εκπαίδευση.
Η Φοιτητική Πορεία καλεί τους φοιτητές να μη σκύψουν το κεφάλι, να ξαναμαζικοποιήσουν τα μόνα όπλα που διαθέτουν, τις Γενικές Συνελεύσεις και τους Φοιτητικούς Συλλόγους. Με ενότητα στα αγωνιστικά μας αιτήματα και με αγωνιστικές μορφές πάλης να παλέψουμε για να μην περάσει η κατάργηση του ασύλου και να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα. Να παλέψουμε ενάντια στην αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, για να υπερασπιστούμε το δικαίωμα μας στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Όλοι και όλες την Τρίτη 23/07, στις 18:00, στα Προπύλαια!

Διαβάστε επίσης