Φοιτητική Πορεία: Μαζικά να διεκδικήσουμε εξεταστική με ανθρώπινους όρους!

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Πλησιάζοντας στη συμπλήρωση δύο ετών από την έναρξη της πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εμμένει στην ίδια εγκληματική πολιτική που οδήγησε στο θάνατο δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας μέσα σε 22 μήνες. Από την αρχή της πανδημίας μέχρι και σήμερα δεν έχει ληφθεί το παραμικρό υγειονομικό μέτρο και εναποτίθενται όλο το βάρος της πανδημίας στις πλάτες του λαού στο όνομα της «ατομικής ευθύνης». Την ίδια στιγμή, ανοίγει τα σχολεία χωρίς να εξασφαλίζει τα απαραίτητα και το ίδιο συμβαίνει και στα τριτοβάθμια ιδρύματα, όπου στις 10 Γενάρη θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια με τα ισχύοντα «υγειονομικά» μέτρα.

Οι φοιτητές καλούνται μέσα στις πρωτόγνωρες συνθήκες που ζούμε, με την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων τις τελευταίες εβδομάδες, σε εξετάσεις με πλήρη άγνοια τόσο ως προς τον τρόπο εξέτασης όσο και για τα μέτρα προστασίας κατά της διασποράς του ιού. Το άγχος της εξεταστικής φέτος συνοδεύεται από τον φόβο της μετάδοσης και νόσησης από τον ιό και τον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από την εξεταστική. Μέχρι στιγμής για την περίοδο της εξεταστικής δεν υπάρχει καμία μέριμνα για όσους θα νοσούν, για όσους θα βρίσκονται σε υποχρεωτική καραντίνα λόγω επαφής με κρούσμα, για τα τμήματα που θα εντοπίζονται κρούσματα και για φοιτητές που για λόγους υγείας (δικούς τους ή οικογενείας) δεν μπορούν να παρευρίσκονται στα αμφιθέατρα ή να στοιβάζονται στα ΜΜΜ καθημερινά για να μετακινούνται από και προς την σχολή. Η διασφάλιση δεύτερης επαναληπτικής εξεταστικής-μετά το πέρας της πρώτης για να μπορέσουν όλοι οι παραπάνω φοιτητές να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα- η εξέταση ενός μαθήματος να γίνεται επίσης σε κλιμάκια για την αποσυμφόρηση των αιθουσών, ο επαρκής εξαερισμός και φυσικά η απολύμανση των αιθουσών είναι κάποια από τα ουσιαστικά υγειονομικά μέτρα για την διασφάλιση της υγείας μας.

Κυβέρνηση και πρυτανείες για ακόμη μια φορά νίπτουν τας χείρας τους μπροστά στον κίνδυνο διασποράς του ιού στα πανεπιστήμια. Από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους δεν έγινε καμία προσπάθεια διάσπασης των τμημάτων σε κλιμάκια, αξιοποίησης νέων χώρων για την παράδοση μαθημάτων, δε δόθηκαν δωρεάν μάσκες και αντισηπτικά, δεν υπήρξε μέριμνα για την πραγματοποίηση δωρεάν επαναλαμβανόμενων εργαστηριακών ελέγχων για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα γιατί «δεν επαρκεί η χρηματοδότηση», δεν έγιναν όλες οι αναγκαίες και απαραίτητες προσλήψεις προσωπικού καθαριότητας, καθώς και διδακτικού και διοικητικού προσωπικού.

Αντιθέτως δόθηκαν εκατομμύρια για αστυνομία στις σχολές, κάμερες, σεκιούριτι για την πραγματοποίηση ελέγχων στις εισόδους με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό χιλιάδων φοιτητών από την εκπαιδευτική διαδικασία, για τουρνικέ στις εισόδους των σχολών μας. Επιλεκτικά, λοιπόν, βρίσκουν τα χρήματα για την περαιτέρω ενίσχυση της καταστολής απέναντι στους φοιτητές που διεκδικούν ανθρώπινους όρους σπουδών και ζωής, ενώ για την διασφάλιση της υγείας χιλιάδων φοιτητών και κατ’ επέκτασιν της οικογένειας τους «δεν υπάρχουν». Όπως οι προσλήψεις χιλιάδων αστυνομικών δεν αντιμετώπισαν την πανδημία, γιατί χρειάζονται γιατροί, νοσηλευτές, νοσοκομεία με επαρκή εξοπλισμό και υλικά, τεστ και ΜΕΘ, έτσι και απ’ τα πανεπιστήμιά μας δεν λείπουν αστυνόμοι και φοιτητοδικεία, αλλά καθηγητές, προσωπικό στη διοίκηση και την καθαριότητα, αίθουσες και υποδομές στη σίτιση και στέγαση.

Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο το ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να εξασφαλίσει τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα, να παρέχει μάσκες και αντισηπτικά, να βρει κτήρια και εκπαιδευτικό και διοικητικό προσωπικό. Χρειάζεται ακριβώς να ενισχυθεί ο αγώνας για να ανοίξουν ουσιαστικά οι σχολές με όλα τα απαραίτητα μέτρα υγειονομικής προστασίας, χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς την καλλιέργεια του κοινωνικού διχασμού και κανιβαλισμού.

Οι φοιτητές καλούνται να παλέψουν απέναντι σε αυτή την αντιλαϊκή-αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης και εν όψει της εξεταστικής, καλούνται να αγωνιστούν μέσα από τους συλλόγους για την πλήρη απόρριψη της εξεταστικής που αποκλείει φοιτητές και να διεκδικήσουμε μαζικά ασφαλείς όρους εξετάσεων.

-ΟΧΙ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ!
-ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΔΙΠΛΗ ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ!
-ΑΝΟΙΧΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΜΕ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ!
-NΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ!
-ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΦΟΙΤΗΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΓΙΑ ΤΕΣΤ, ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΑ!
-ΝΑ ΑΥΞΗΘΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΑ ΤΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΩΝ ΜΜΜ!
-ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ!
-ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΜΕΣΑ ΑΠΟΣΥΜΦΟΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΚΛΕΙΕΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ!
-ΔΙΑΣΠΑΣΗ ΤΩΝ ΤΜΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΚΛΙΜΑΚΙΑ!

Διαβάστε επίσης