Φοιτητική Πορεία Νομικής ΑΠΘ: Αύξηση διδάκτρων & υποβάθμιση στα μεταπτυχιακά

Κατηγορία: 

Συνάδελφοί-ισσες,

3 χρόνια μετά την έλευση του "Νέου" Προγράμματος Σπουδών και υπό την αιγίδα του νόμου Γαβρόγλου ετοιμάζεται η Κοσμητεία να αναδιαρθρώσει τα μεταπτυχιακά της σχολής μας αυξάνοντας τα "τέλη εγγραφής" (δίδακτρα δηλαδή) και κάνοντας τα από διετή, μονοετή. Είναι φανερό ότι με αυτόν τον τρόπο όποιος δεν έχει λεφτά δεν θα κάνει μεταπτυχιακό και θα είναι αύριο εργαζόμενος με λιγότερα "προσόντα" άρα εργαζόμενος β'κατηγοριας.

Ακόμα, η γνώση που δίνεται τώρα σε δύο χρόνια για να "χωρέσει" σε ένα ή θα υποβαθμιστεί ή απλά θα κοπεί ένα μέρος της. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε την εντατικοποίηση των σπουδών και της ζωής μας ώστε να βγει σε ένα χρόνο το μεταπτυχιακό, κάτι που βαραίνει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους φοιτητές, οι οποίοι προφανώς και δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε τέτοιους ρυθμούς. Αυτή η πολιτική βέβαια δεν αποτελεί προνόμιο της σχολής μας και μόνο. Πηγάζει από την κεντρική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας, της κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που αφού υποβάθμισαν ή έκλεισαν σχολές ήρθαν με τον νόμο Γαβρόγλου να δώσουν ένα ακόμα χτύπημα στην δημόσια δωρεάν εκπαίδευση.

Διότι ο νόμος Γαβρόγλου γενικεύει τα δίδακτρα στα μεταπτυχιακά, με την "οικονομική αυτονομία" των ιδρυμάτων κόβει έμμεσα ακόμα περισσότερο την κρατική χρηματοδότηση για την εκπαίδευση, φέρνει νέες συγχωνεύσεις και χτύπημα των ΤΕΙ. Η Κοσμητεία λοιπόν ως όργανο υλοποίησης αυτής της πολιτικής αναλαμβάνει τώρα να ξαναπαίξει το ρόλο της. Να σημειωθεί όμως ότι η Κοσμητεία έρχεται να τα περάσει εν μέσω εξεταστικής και καλοκαιριού με προφανή στόχο την αποφυγή αντιδράσεων.

Υπάρχει η άποψη ότι "τίποτα δεν γίνεται", " δεν μας ακούνε" κλπ, αλλά η Κοσμητεία (όπως και το Υπουργείο και η Κυβέρνηση) μια χαρά ακούνε και κάθε φορά τις αλλαγές τις φέρνουν καλοκαίρι προς αποφυγή ακριβώς οργανωμένης απάντησης.

Αυτό να κάνουμε λοιπόν: να αντισταθούμε!

Να πραγματοποιήσουμε Γενική Συνέλευση με τον Σύλλογο μας και να απαιτήσουμε με αγώνα: να μην αυξηθούν τα "τέλη εγγραφής" και να παραμείνουν διετή τα μεταπτυχιακά προγράμματα.

Να παλέψουμε για δωρεάν μεταπτυχιακά, για την ανατροπή του νόμου Γαβρόγλου και της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης