Φοιτητική Πορεία Οικονομικού Ιωαννίνων: Για τις απόπειρες διεξαγωγής γενικής συνέλευσης μέσω της συλλογής υπογραφών

Κατηγορία: 

Συνάδελφε, Συναδέλφισσα
Την προηγούμενη περίοδο στα πλαίσια της διπλής πρωτοβουλίας που πήραμε ως Φοιτητική Πορεία για την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας με συλλογή υπογραφών καλέσαμε, χωρίς να είναι πρώτη φορά, και τις υπόλοιπες δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά και δραστηριοποιούνται στη σχολή μας, πιο συγκεκριμένα την ΠΚΣ (ΚΝΕ), τα ΕΑΑΚ και τις Αγωνιστικές Κινήσεις, να πάμε από κοινού στην συλλογή των υπογραφών εκτιμώντας ότι μ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να κινήσουμε αυτή τη διαδικασία με όσο το δυνατό μαζικότερους όρους.
ΔΑΠ: για τους νέους σίγουρα, ίσως και για αρκετούς παλιούς, δυστυχώς, χρειάζεται να κάνουμε την παρακάτω σημείωση. Στο τμήμα μας το Διοικητικό Συμβούλιο η σύνθεση του οποίου διαμορφώθηκε από τις περσινές φοιτητικές εκλογές του συλλόγου είναι η εξής: από τις συνολικά 7 έδρες, 5 κατέχει η ΔΑΠ και 2 η ΠΚΣ. Το δυστυχώς το αναφέρουμε γιατί θεωρούμε αυτονόητο ότι τουλάχιστον θα ‘πρέπε οι φοιτητές του συλλόγου να γνωρίζουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους ή έστω τους συνδυασμούς που συμμετέχουν. Αυτά βέβαια απέχουν παρασάγγας αφού από τον Απρίλιο του 2018 που διεξήχθησαν οι φοιτητικές εκλογές μόλις στα τέλη Οκτωβρίου του 2019 το Δ.Σ. βρέθηκε για να ανασυγκροτηθεί αφού είχε διαλυθεί ακριβώς πριν από τις εκλογές. Γι’ αυτό φέρνει ακέραιη την ευθύνη η ΔΑΠ, που δεν αποτελεί τίποτα άλλο, πέρα από τον βασικό υποστηρικτή της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής μέσα στις σχολές. Μια πολιτική που θέλει τους συλλόγους νεκρούς και τους φοιτητές κλεισμένους στον δικό τους ατομικό μικρόκοσμο, μακριά από τις συλλογικές διαδικασίες ώστε να περάσουν τα δίδακτρα, οι διαγραφές φοιτητών, η κατάργηση του ασύλου, υποχρεωτικές εργασίες, τεστ, προόδους, εντατικοποίηση κ.ά. Και όλα αυτά, όχι μόνο να αποτελέσουν «κανονικότητα», αλλά να μην υπάρχει και η δυνατότητα του αντίλογου.
Αυτούς λοιπόν που σε θυμούνται μόνο όταν θέλουν να τους εξυπηρετήσεις ή μόνο πριν από τις εκλογές για να τους ψηφίσεις, αυτούς που σε κοροϊδεύουν κατάμουτρα και ψηφίζουν Γ.Σ. την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου όταν το πανεπιστήμιο είναι άδειο από φοιτητές αφού μαθήματα έχουν ακυρωθεί ήδη από την Τετάρτη ενόψει 28ης Οκτωβρίου για να σε κατηγορήσουν μετά ότι είσαι αδιάφορος και δεν έρχεσαι όταν δεν έβγαλαν έστω σε ένα αφισάκι το υποκριτικό κάλεσμα, αυτούς που πατώντας πάνω στην οικονομική ανάγκη που όλοι μας έχουμε θέλουν να σε εξαγοράσουν είτε δίνοντας σου σημειώσεις, είτε κερνώντας σε στα μαγαζιά τους, είτε βρίσκοντας σου ακόμα και δουλειά είτε δίνοντάς σου και ένα χαρτζιλίκι. Αυτούς λοιπόν, προσπέρασε τους και κάνε την υπόθεση της ενεργοποίησης του συλλόγου μας, που είσαι μέλος του, δική σου υπόθεση.
ΠΚΣ: Κι αν όλα αυτά τα κάνει η ΔΑΠ, ότι πιο μαύρο έχει υπάρξει στα Πανεπιστήμια, η ΠΚΣ (ΚΝΕ) φαίνεται ότι έχει βάλει και εκείνη το λιθαράκι της σε ό, τι αφορά την απαξίωση και την απονέκρωση των συλλόγων. Η ΠΚΣ λοιπόν που πέρσι στην διάρκεια των φοιτητικών εκλογών είχε σκίσει τα ιμάτιά της και έκανε ότι μπορούσε για να φανεί ότι είναι το αντίπαλο δέος της ΔΑΠ στην συγκεκριμένη πρωτοβουλία που την καλέσαμε παρότι μας είπε ότι συμφωνεί και το βλέπει θετικό να πάμε όλοι μαζί δεν εμφανίστηκε ποτέ στα ραντεβού που δώσαμε χωρίς να υπάρξει η παραμικρή ειδοποίηση και προφανώς δεν μάζεψε μισή υπογραφή. Την ίδια στιγμή πέρσι σε αντίστοιχη πρόταση μας, μας είχε απαντήσει αρνητικά γιατί φαίνεται δεν εξυπηρετούσε κάτι τέτοιο τα παραταξιακά τους πλάνα. Σε άλλες δε σχολές που κατέχει μεγάλα ποσοστά καλεί και ακυρώνει μόνη της Γενικές Συνελεύσεις όποτε θέλει, καλεί και διεξάγει μόνη της Δ.Σ. ψηφίζοντας ένα σωρό πράγματα στο όνομα του συλλόγου απουσία του ίδιου του φοιτητικού σώματος και στη λογική της ξεχωριστής συγκέντρωσης κάνει ότι μπορεί για να διασπάσει τους φοιτητές. Άρα λοιπόν στο επίδικο και όταν πρακτικά ανοίγονται τα ζητήματα περί Συλλόγου, Γενικών Συνελεύσεων, αυτά για τα οποία η ΚΝΕ παρουσιάζεται ως θεματοφύλακας, απέναντι στη ΔΑΠ, λουφάζει επιδεικτικά.
Αγωνιστικές Κινήσεις: Δυστυχώς δεν πέσαμε από τα σύννεφα με την αρνητική τους απάντηση στο να τρέξουμε το ζήτημα με έναν κοινό τρόπο ένα τόσο απλό ζήτημα όπως είναι η συλλογή υπογραφών για την διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης σε ένα τμήμα που έχει να δει συνέλευση από το 2011. Εκπλαγήκαμε βέβαια από διατυπώσεις όπως ήταν ότι δεν ασχολούνται με το Δ.Σ. ή με το καταστατικό του συλλόγου. Την ίδια στιγμή υποστηρίζουν ότι η κάθε παράταξη πρέπει να πάει μόνη της στη διαδικασία συλλογής υπογραφών και με το δικό της πλαίσιο. Δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε πως πολιτικές δυνάμεις που ξιφουλκούν υπέρ της κοινής δράσης και κατηγορούν εμάς για το αντίθετο τώρα προτάσσουν το πλαίσιο και άρα ζητούν όρους και προϋποθέσεις από τους φοιτητές μετατρέποντας τη συμφωνία με την άποψή τους σε πρωτεύον ζήτημα και σε δευτερεύον τη συμφωνία στην διεξαγωγή γενικής συνέλευσης.
ΕΑΑΚ: Οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ, που με την κατά τ’ άλλα «υπερεπαναστατική» τους στάση, φτάνουν πολλές φορές στο σημείο να βαφτίζουν Γενικές Συνελεύσεις στις οποίες δεν υπάρχει απαρτία και που ουκ ολίγες φορές έχουν παίξει υπονομευτικό και διαλυτικό ρόλο σε ό, τι αφορά τη συγκρότηση των συλλόγων και την οργάνωση των φοιτητών, στην προκειμένη περίπτωση αποδέχτηκαν την πρότασή μας, αν και δεν έδειξαν μεγάλη πίστη στην υπόθεση.
Παρ’ όλα αυτά ένα δυναμικό κόσμου, σημαντικό για τα δεδομένα της σχολής και έστω σε επίπεδο υπογραφών έδειξε μια καταρχήν διάθεση για το εγχείρημα που λέγεται Γενική Συνέλευση χωρίς βέβαια να μαζευτεί ο αναγκαίος αριθμός για να καλεστεί. Εμείς από την πλευρά μας θα συνεχίσουμε στην προσπάθεια στην οποία από την πρώτη στιγμή έχουμε στρατευτεί, στην προσπάθεια που στόχο έχει την αναζωογόνηση του συλλόγου μας και θα συνεχίσουμε να προσκαλούμε και τις υπόλοιπες δυνάμεις σε έναν κοινό βηματισμό μέχρι το σημείο που συμφωνούμε (δηλαδή τη διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης), να προτάσσουμε το συλλογικό έναντι του ατομικού και να ενημερώνουμε στο μέγιστο δυνατό τον κόσμο της σχολής για τη στάση όλων.

Διαβάστε επίσης