Φοιτητική Πορεία: Στο πλευρό του δίκαιου αγώνα των εστιακών φοιτητών!

Κατηγορία: 

Ως Φοιτητική Πορεία καταδικάζουμε απερίφραστα την αστυνομική καταστολή με την οποία αντιμετωπίστηκε η κινητοποίηση των εστιακών φοιτητών την Δευτέρα 21/12 στα Προπύλαια. Η επίθεση της αστυνομίας στους φοιτητές ήρθε ως συνέχεια των απαράδεκτων αντιδημοκρατικών μέτρων με τα οποία αντιμετωπίζεται ο αγώνς των εστιακών φοιτητών.
Τις τελευταίες εβδομάδες γινόμαστε μάρτυρες μιας πρωτοφανούς καταπάτησης των κεκτημένων δικαιωμάτων στη δωρεάν στέγαση και σίτιση. Εκτός από τη γενικευμένη αδιαφορία της κυβέρνησης για λήψη μέτρων προστασίας για την πρόληψη του COVID-19 στις φοιτητικές εστίες, το διάστημα αυτό οι εστιακοί του Πανεπιστημίου Αθηνών ήρθαν αντιμέτωποι με εκβιαστικές πρακτικές που στοχεύουν να φιμώσουν τις φωνές που ορθώνονται αφενός για να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, αφετέρου για να σταθούν ανάχωμα στην όποια υποχώρηση από τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος. Θυμόμαστε, άλλωστε, την προσπάθεια για την πανελλαδική εκδίωξη των φοιτητών από τις εστίες στο προηγούμενο διάστημα της καραντίνας, καθώς, υποκριτικά, όπως δηλώθηκε, ήταν για την ασφάλεια των εστιακώνˑ την ίδια στιγμή μάλιστα που κυβερνητικοί εκπροσώποι διατυμπάνιζαν την ατομική ευθύνη στη διασπορά των κρουσμάτων στην επαρχία.
Καταρχάς, μεταξύ των κεκτημένων που τίθεται εδώ και αρκετό καιρό στο στόχαστρο, είναι το δικαίωμα στις πρώτες παρατάσεις διαμόνης των εστιακών για ένα ακαδημαϊκό έτος σε όσους φοιτητές το χρειάζονται, χωρίς εξέταση των ακαδημαϊκών κριτηρίων. Για το λόγο αυτό, την εποχή της πανδημίας και του «μένουμε σπίτι», μειώνονται οι παρατάσεις από ένα ακαδημαϊκό έτος σε 3 ή 6 μήνες, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζονται ακαδημαϊκά κριτήρια για την δικαιολόγησή της. Μάλιστα, το παραπάνω μέτρο έρχεται να εντείνει τον ασφυκτικό χρονικό κλοιό διαμονής των φοιτητών στις εστίες που επιχειρείται σταδιακά. Πρώτος σταθμός στάθηκε η αναγκαστική εκκένωση των δωματίων των φοιτητών που περατώνουν τις σπουδές τους, ώστε να έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτηση για ορκωμοσία. Στα παραπάνω ήρθε να προστεθεί η ολοένα και πιο υποβαθμισμένη ποιότητα και μειωμένη ποσότητα στις μερίδες φαγητού της εστιακής σίτησης.
Έτσι, όταν ο Σύλλογος Εστιακών ΕΚΠΑ με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αποφάσισε να απαντήσει με κατάληψη στη διεύθυνση και τη γραμματείας της εστίας (10/12), ήδη από την πρώτη μέρα της κατάληψης ήρθε αντιμέτωπος με εκβιαστικό τηλεφώνημα από το διευθυντή της εστίας, στο οποίο ενημέρωνε ότι αν δεν λήξει η κατάληψη που πραγματοποιεί ο σύλλογος, η πρυτανεία θα διακόψει όλες τις παροχές της εστίας (ρεύμα, νερό, σίτιση, τεχνική συντήρηση, ίντερνετ κλπ). Μάλιστα, η πρυτανεία, όχι μόνο δεν δέχεται –κατά την πάγια τακτική της– να μιλήσει με τους εστιακούς που αιτούν να της κοινωνήσουν τα αιτήματα του συλλόγου, αλλά και δεν άργησε να κάνει πράξη τις απειλές της ώστε να διακόψει την παροχή της σίτησης (στις 12/2). Έχει, επίσης, σημασία το γεγονός πως όλουτό το διάστημα η διεύθυνση της εστίας συνεδριάζει διαδικτυακά και εν κρυπτώ, ενώ αρνείται πεισματικά να συζητήσει για τα αιτήματα του συλλόγου των εστιακών.
Απέναντι στα οξυμένα αυτά προβλήματα δεν μπορεί να αποτελέσει λύση η συμβιβαστική πρόταση των δυνάμεων της ΠΚΣ, η οποία χαιρέτισε το γεγονός πως μετά από παρέμβαση των εκπροσώπων της, οι εστιακοί θα μπορούν να σιτίζονται σε άλλα εστιατόρια του ΕΚΠΑ. Η εξέλιξη αυτή όχι μόνο δεν απαντά στο ουσιαστικό ζήτημα της ικανοποίησης του αιτήματος των εστιακών για την άμεση επαναφορά της σίτισης στο εστιατόριο της εστίας, αλλά καλλιεργεί τον εφησυχασμό και κρύβει και κάτω από το χαλί την εκδικητικότητα και την τρομοκρατία με την οποία αντιμετωπίζεται ο αγώνας των εστιακών. Ως Φοιτητική Πορεία καταγγέλουμε την ωμή καταστολή και τη βίαιη υπονόμευση του αγώνα των εστιακών. Στηρίζουμε τις δράσεις αλληλεγγύης και συλλογής τροφίμων για να μη μείνει κανένας εστιακός φοιτητής χωρίς φαγητό, αλλά θεωρούμε πως η λύση βρίσκεται βασικά στον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα των εστιακών φοιτητών και όλου του φοιτητικού κινήματος. Για να επανέλθει ΕΔΩ και ΤΩΡΑ η σίτιση, για να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα των εστιακών που αφορούν τα υλικοτεχνικά προβλήματα των εστιών. Για να δοθούν όλες οι παρατάσεις διαμονής στις εστίες που δικαιούνται οι φοιτητές. Για να μπει φραγμός στην πολιτική της καταστολής που αντιμετωπίζει το αγωνιζόμενο φοιτητικό κίνημα με προτάσεις για πανεπιστημιακή αστυνομία, με απειλές και εκδικητικού τύπου μέτρα, όπως το κόψιμο των φοιτητικών παροχών. Απαιτούμε από πρυτανεία και ΙΝΕΔΙΒΙΜ να ανοίξουν τώρα το εστιατόριο της ΦΕΠΑ και να ικανοποιηθούν όλα τα αιτήματα του συλλόγου των εστιακών.
Άμεση επαναφορά της σίτισης στο εστιατόριο της ΦΕΠΑ!
Να λυθούν με ευθύνη του κράτους όλα τα υλικοτεχνικά προβλήματα στις εστίες!
Να γίνει σεβαστό το κεκτημένο του Συλλόγου Οικοτρόφων για παρατάσεις ενός έτους!
Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας για την πρόληψη του COVID-19!

Διαβάστε επίσης