Φοιτητική Πορεία: Όχι στη νέα χουντική απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων! Όλοι στο δρόμο του αγώνα!

Κατηγορία: 

Σε νέα απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων προχώρησε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, η ΕΛΑΣ εξέδωσε απόφαση που απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις άνω των 100 ατόμων από σήμερα και μέχρι την 1η Φλεβάρη, επιβάλλοντας μάλιστα εξοντωτικά πρόστιμα σε όσους προχωρήσουν στην οργάνωση και συμμετοχή σε αυτές. Η παραπάνω απόφαση πάρθηκε με πρόσχημα την προστασία της δημόσιας υγείας από την πανδημία, αλλά εξυπηρετεί άλλους στόχους. Πώς να εξηγηθεί άλλωστε το γεγονός ότι η κυβέρνηση απαγορεύει τις συγκεντρώσεις, στηριζόμενη μάλιστα, όπως αναφέρει η απόφαση της αστυνομίας, στα επιδημιολογικά δεδομένα και στις εισηγήσεις των ειδικών, όταν με βάση αυτά τα δεδομένα και αυτές τις εισηγήσεις προχώρησε πριν λίγες μέρες στο άνοιγμα του λιανεμπορίου, προχωράει στο άνοιγμα των σχολείων από 1η Φλεβάρη και συζητιέται και η άρση της απαγόρευσης μετακίνησης από νομό σε νομό. Πολύ περισσότερο, όπως οι ίδιοι οι ειδικοί της επιτροπής των λοιμωξιολόγων τόνισαν, ποτέ δεν εισηγήθηκαν την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων.

Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση πήρε αυτήν την απόφαση γιατί θέλει με κάθε τρόπο να εμποδίσει την κάθοδο του εκπαιδευτικού κινήματος στο δρόμο την Πέμπτη 28/1. Στη διαδήλωση της Πέμπτης καλούν ήδη πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι και αρκετά εκπαιδευτικά σωματεία που αντιδρούν στο νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο που φέρνει προς ψήφιση τις ερχόμενες μέρες στη βουλή το υπουργείο παιδείας και η κυβέρνηση. Η φοιτητική συγκέντρωση στις 14/1 και πολύ περισσότερο το συλλαλητήριο της προηγούμενης εβδομάδας ήταν οι πιο μαζικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών. Είχαν ως αποτέλεσμα να σπάσει το κλίμα της τρομοκρατίας και οι κυβερνητικές και αστυνομικές απαγορεύσεις και αποτέλεσαν εφαλτήριο για την σταδιακή αναζωογόνηση των συλλογικών διαδικασιών των φοιτητικών συλλόγων. Ήδη, αρκετοί φοιτητικοί σύλλογοι προχωρήσανε και προχωράνε αυτήν την εβδομάδα σε διεξαγωγή γενικών συνελεύσεων, παίρνοντας αποφάσεις συμμετοχής στο νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της Πέμπτης ενάντια στο νομοσχέδιο του υπουργείου. Από αυτή την άποψη, έχουν διαμορφωθεί οι όροι ώστε οι επικείμενες συγκεντρώσεις να είναι ακόμα μαζικότερες. Το γεγονός αυτό τρέχει να προλάβει η κυβέρνηση, η οποία ξέρει πολύ καλά ότι η μαζική κάθοδος των φοιτητών και του εκπαιδευτικού κινήματος στο δρόμο μπορεί να προκαλέσει σοβαρά εμπόδια στην προώθηση της αντιεκπαιδευτικής της πολιτικής. Έτσι, κυβέρνηση και αστυνομία, στα πρότυπα των χουντικών απαγορεύσεων στο Πολυτεχνείο και την 6η Δεκέμβρη, τρομοκρατούν και απειλούν με πρόστιμα και συλλήψεις όσους συμμετέχουν στην κινητοποίηση της Πέμπτης. Στο πλαίσιο αυτό της τρομοκρατίας και της καταστολής εντάσσεται και η σημερινή εισβολή αστυνομικών δυνάμεων στις εστίες του πανεπιστημίου για 2η φορά μέσα σε ένα μήνα.

Μπροστά στις νέες αντιδημοκρατικές απαγορεύσεις και την κυβερνητική καταστολή, ο μόνος δρόμος που ανοίγεται για το φοιτητικό κίνημα, τη νεολαία και συνολικά το λαό, είναι αυτός του μαζικού αγώνα. Μόνο έτσι μπορεί να σπάσει στην πράξη η πολιτική των χουντικών απαγορεύσεων και μόνο έτσι μπορεί να μπει φραγμός στην αντιεκπαιδευτική και συνολικά την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.
Όλοι στις διαδηλώσεις την Πέμπτη 28/1
Η κυβερνητική τρομοκρατία δεν θα περάσει!

Διαβάστε επίσης