Χιλιάδες απολύσεις, φτώχεια και ανεργία σε ΗΠΑ και ΕΕ - Παχυλές αποζημιώσεις για τα στελέχη επιχειρήσεων

Κατηγορία: 
apolyseis anergia

Σε ΗΠΑ, Γερμανία και ΕΕ εκατομμύρια άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, τους τελευταίους μήνες, ενώ μεγάλες επιχειρήσεις ετοιμάζουν νέες μαζικές απολύσεις, με την κάλυψη φυσικά των κυβερνήσεων.
Την ίδια ώρα σε ολόκληρο τον κόσμο χιλιάδες επιχειρήσεις μειώνουν τους εργασιακούς τους χώρους και στρέφονται στην εξ αποστάσεως εργασία. Πλέον η δουλειά εισβάλλει στο σπίτι και την προσωπική ζωή των εργαζομένων, διαλύοντας το εργασιακό ωράριο και μετατρέποντας τα σπίτια των εργαζομένων σε εποπτευόμενους από επιχειρηματίες χώ­ρους εργασίας.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου εδώ και πάνω από ένα μήνα λαμβάνουν χώρα μαζικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κοινωνική ανισότητα και το ρατσισμό, οι εργοδότες συνεχίζουν ακάθεκτοι τις απολύσεις. Οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας εξακολουθούν να βρίσκονται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα, την ώρα που εκατομμύρια άνθρωποι συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα, ενώ έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την επαναλειτουργία πολλών επιχειρήσεων.

Κι ενώ χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται στο δρόμο, οι διοικήσεις μεγάλων επιχειρήσεων σε ένα κρεσέντο ξεδιαντροπιάς και προκλητικότητας καταφεύγουν σε διατάξεις του πτωχευτικού κώδικα για να προλάβουν να πάρουν παχυλές αποζημιώσεις τα υψηλόβαθμα στελέχη τους. Για παράδειγμα, ο άλλοτε κραταιός αμερικανικός όμιλος λιανεμπορίου J.C. Penney κήρυξε πτώχευση τον προηγούμενο μήνα, ενώ προηγουμένως αποζημίωσε τη διευθύνουσα σύμβουλό του με... 4,5 εκατ. δολάρια σε μετρητά. Το ίδιο και η Whiting Petroleum, ο διευθύνων σύμβουλος της οποίας έβαλε στην τσέπη του 6,4 εκατ. δολάρια, προτού η εταιρία κηρύξει πτώχευση, στις αρχές του Απριλίου. Το ίδιο συνέβη και με άλλες μεγάλες εταιρίες των ΗΠΑ.

Παράλληλα στην από 'δω μεριά του Ατλαντικού, στην ΕΕ, εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους ή ζουν με μισθούς πείνας.

Η Βρετανία διανύει τη μεγαλύτερη αναλογικά έκρηξη της ανεργίας εδώ και πολλές δεκαετίες, με τον αριθμό των ανέργων και των εργαζομένων που αναγκάστηκαν να δουλεύουν λιγότερες ώρες, να έχει αυξηθεί το Μάη κατά 23,3%, κατά περίπου 2,8 εκατομμύρια.

Στη Γερμανία, η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση προβλέπει ότι για πρώτη φορά την τελευταία δεκαετία ο αριθμός των ανέργων θα σπάσει το φράγμα των 3 εκατομμυρίων μέσα στο καλοκαίρι. Η ανεργία ξεπέρασε το 6% το Μάιο, πλήττοντας περισσότερο τους συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, τους περιστασιακά εργαζόμενους, τους νέους και κατά κύριο λόγο τις γυναίκες. Όμως ακόμα και πριν τον κορονοϊό, το τελευταίο τρίμηνο του 2019, η ανεργία στη Γερμανία είχε σκαρφαλώσει στο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας και συγκεκριμένα στο 5,3%. Την ίδια ώρα, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για «βαθιά ύφεση» της γερμανικής οικονομίας. Μεγάλοι όμιλοι σχεδιάζουν «τσουνάμι» απολύσεων:

Η BMW ανακοίνωσε ότι οι 6.000 θέσεις εργασίας θα περικοπούν «χωρίς να γίνουν απολύσεις», αλλά μέσω προσωρινών, «ειδικών ευέλικτων μορφών» απασχόλησης ή εναλλαγής των εργαζομένων και με «εθελούσιες συμφωνίες εξόδου».

Η Daimler ανακοίνωσε με επιστολή στους εργαζόμενους ότι ανάλογα με τη ζήτηση, «δεν αποκλείεται τα γενικά μέτρα περικοπών θέσεων εργασίας για το προσωπικό να επεκταθούν και στους τομείς της παραγωγής».

Ο κολοσσός των αερομεταφορών Air France – KLM, ακολουθώντας με τη σειρά του τις δεκάδες αεροπορικές εταιρίες, ανακοίνωσε την απόλυση 6.500 εργαζομένων που αντιπροσωπεύουν περίπου το 15% του συνόλου εκείνων που απασχολεί. Ακόμα, η θυγατρική της Air France, Hop, αναμένεται να ανακοινώσει επιπλέον 1.000 απολύσεις.

Αλλά και η γνωστή για την αντεργατική της πολιτική και τις άθλιες συνθήκες εργασίας Ryanair σχεδιάζει την απόλυση 3.500 εργαζομένων...

Διαβάστε επίσης