Χιλιάδες στο δρόμο ξανά στη Θεσσαλονίκη

Κατηγορία: 

Πολύ μαζική, ξανά, η φοιτητική διαδήλωση σήμερα στην πόλη της Θεσσαλονίκης με χιλιάδες φοιτητές να συμμετέχουν. Χιλιάδες φοιτητές διαδήλωναν επί ώρες, με κόσμο είτε να μπαίνει αυθόρμητα στη διαδήλωση είτε να χειροκροτάει. Η διαδήλωση κατέληξε ξανά στον χώρο του ασύλου, το ΑΠΘ. Η παρουσία της αστυνομίας ήταν προκλητική, αν και για πρώτη φορά αυτές τις βδομάδες η αστυνομία δεν απέκλεισε με κλούβες. Η προσυγκέντρωση ξεκίνησε από την Πρυτανεία του ΑΠΘ και στη συνέχεια η διαδήλωση πήγε στο κεντρικό σημείο, στο Άγαλμα Βενιζέλου. Kι εκεί ξεκινάνε τα γνωστά προβλήματα.

Τα δύο συντονιστικά-καπέλα, το ένα της ΚΝΕ-ΕΑΑΚ και το άλλο του αναρχικού-αντιεξουσιαστικού χώρου, επί τρία τέταρτα διαφωνούσαν για το δρομολόγιο της διαδήλωσης, μια κίνηση που προφανώς οδήγησε για κάποια ώρα σε αποσυσπείρωση του κόσμου. Τελικά, η διαδήλωση συνεχίστηκε και επέστρεψε στο ΑΠΘ, με τον κόσμο όμως να ξαναβγαίνει μαζικά στο δρόμο. Κι ενώ η διαδήλωση φτάνει στο ΑΠΘ, μια μικρή ομάδα αναρχικών, προχωρά στη γνωστή τυφλή ενέργειά της και πετάει μολότωφ στις αστυνομικές δυνάμεις.
Μια κίνηση καθαρά ανούσια και προβοκατόρικη, που θα μπορούσε, αν ήθελε, να τη χρησιμοποιήσει η αστυνομία για να διαλύσει τη διαδήλωση. Μια κίνηση βέβαια που δεν συζητήθηκε σε κανένα από τους Συλλόγους που επικαλείται το αναρχικό συντονιστικό, αλλά ήταν μια απόφαση παρμένη από τον α/α χώρο, που κατά τα άλλα λειτουργεί "οριζόντια" και "αμεσοδημοκρατικά". Όπως ακριβώς οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ προσέτρεχαν και στη Θεσσαλονίκη στις γνωστές τυχοδιωκτικές συγκρούσεις με τα ΜΑΤ, κρατώντας το πανό των Συλλόγων, έτσι και ο α/α χώρος λειτούργησε σαν να είναι τσιφλίκι του το φοιτητικό κίνημα, καθώς προέβη σε αυτή την ενέργεια έχοντας τις πλάτες των διαδηλωτών. Και το τονίζουμε αυτό, διότι ο "μπαρουτοκαπνισμένος" α/α χώρος, θεωρεί "λίγες" τις διαδηλώσεις αν δεν έχουν μολότωφ, αλλά τον Νοέμβρη-Δεκέμβρη, που δεν υπήρχε ο λαός στο δρόμο για να τους καλύψει, ο χώρος αυτός λούφαξε κανονικά και υποτάχθηκε στις φασιστικές απαγορεύσεις και στα κελεύσματα της κυβέρνησης.

Η Φοιτητική Πορεία συμμετείχε και σε αυτή τη διαδήλωση με δικό της πανό. Με τα συνθήματά της κατήγγειλε την αντιεκπαιδευτική πολιτική και την τρομοκρατία.
Οι φοιτητές θα πρέπει να συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα, κόντρα στη γραμμή της υπόσκαψης του αγώνα από ΚΝΕ-ΕΑΑΚ, καθώς και κόντρα στην τυφλή προβοκατόρικη δράση του α/α χώρου.

Διαβάστε επίσης