Ψήφισμα που προτείνει η Φοιτητική Πορεία προς τους συλλόγους για να τιμήσουμε τον μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Κατηγορία: 

Η Φοιτητική Πορεία, μετά την προβοκατόρικη επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ και τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την εφαρμογή νέων κατασταλτικών μέτρων απέναντι στο φοιτητικό κίνημα εξέδωσε ανακοίνωση για την καταγγελία τους. Η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο έλεγχος της εισόδου στα ιδρύματα και η διαγραφή φοιτητών που θα διαπράττουν “αδικήματα” εντός των σχολών δυναμώνουν την κρατική τρομοκρατία απέναντι στους φοιτητές και τα συλλογικά τους όργανα και ως τέτοια πρέπει να καταγγελθούν πλατιά.

Ιδιαίτερα εν όψει του εορτασμού της 47ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, η Φοιτητική Πορεία καταθέτει τις μέρες αυτές σε φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας το παρακάτω ψήφισμα:

Δε θα περάσει ο φόβος και η τρομοκρατία! Να τιμήσουμε αγωνιστικά την εξέγερση του Πολυτεχνείου!

Η κυβέρνηση της ΝΔ, αξιοποιώντας την τυφλή μηδενιστική δράση ομάδων που οι πρακτικές τους είναι ξένες και εχθρικές προς το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και τους συλλόγους, επιχειρεί να περάσει μία σειρά μέτρων καταστολής απέναντι στους φοιτητές. Συγκεκριμένα, η επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ, λειτούργησε ως αφορμή για να εξαγγελθεί η ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο έλεγχος της εισόδου στα ιδρύματα και η διαγραφή φοιτητών που θα διαπράττουν “αδικήματα” εντός των σχολών. Τα μέτρα αυτά, σε συνδυασμό με την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, στρέφονται ενάντια στο αναφαίρετο δημοκρατικό δικαίωμα των φοιτητών να οργανώνονται στους συλλόγους τους, να συζητούν και να αποφασίζουν ελεύθερα, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο επιτήρησης μέσα στις σχολές, ακριβώς για να χτυπηθεί ο ελεύθερος και ανεμπόδιστος φοιτητικός συνδικαλισμός.

Την ίδια στιγμή που η τηλεκπαίδευση αποκλείει χιλιάδες φοιτητές από την εκπαιδευτική διαδικασία, που εργαζόμενοι και φοιτητές στοιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ενώ το δημόσιο σύστημα υγείας παραμένει με ελάχιστο υγειονομικό προσωπικό και οι ΜΕΘ περιορίζονται συνεχώς, η κυβέρνηση συνεχίζει προκλητικά να κρύβεται πίσω από την ατομική ευθύνη. Είναι το λιγότερο υποκριτικό να λειτουργούν τα σχολεία με μαθητές να στοιβάζονται σε τμήματα των 25 και 26 παιδιών και τα πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά! Όπως το μαθητικό κίνημα διεκδικεί 15 μαθητές στην τάξη και συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας με όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα, έτσι και οι φοιτητές καλούμαστε να διεκδικήσουμε να ανοίξουν οι σχολές μας με την πρόσληψη όλου του απαραίτητου διδακτικού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού καθαριότητας, με όλα τα μέσα προστασίας.

Με όχημα την πανδημία του κορωνοϊού, κυβέρνηση, υπουργείο Παιδείας και μια σειρά πρυτανικές αρχές επιχειρούν ήδη από τώρα να προεξοφλήσουν την ακύρωση του τριήμερου εορτασμού της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, καθώς και της μεγάλης αντιιμπεριαλιστικής πορείας προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη. Τα συνθήματα του Πολυτεχνείου για Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία-Εθνική Ανεξαρτησία, για να φύγουν από τη χώρα μας οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ συνεχίζουν εδώ και σχεδόν μισό αιώνα να εμπνέουν και να φωτίζουν τους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και του λαού. Γι’ αυτό και η κυβέρνηση αξιοποιεί τον κορωνοϊό και την επίθεση στον πρύτανη του ΟΠΑ για να υλοποιήσει τη διαχρονική επιδίωξη των αντιδραστικών κύκλων της Δεξιάς και να περάσει το Πολυτεχνείο στη λήθη.

Μπροστά στην 47η επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου οι φοιτητικοί σύλλογοι καλούνται να βγουν μπροστά και να την κάνουν δική τους υπόθεση, απομονώνοντας προβοκατόρικες ενέργειες που εκθέτουν το φοιτητικό κίνημα και δίνουν επιχειρήματα στις αντιδραστικές φωνές μέσα κι έξω απ’ τις σχολές.

Καταδικάζουμε απερίφραστα τις κυβερνητικές εξαγγελίες και τα νέα μέτρα καταστολής απέναντι στους φοιτητές. Υπερασπιζόμαστε τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές μας ελευθερίες που κατακτήθηκαν με αγώνες, όπως η εξέγερση του λαού και της νεολαίας τον Νοέμβρη του 1973.

Καλούμε τους φοιτητές, τη νεολαία και τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου (με όλα τα μέτρα υγειονομικής προστασίας), καθώς και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία στις 17 Νοέμβρη! 

-Ζήτω ο ηρωικός ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου

-Η τρομοκρατία δε θα περάσει!

-Έξω το ΝΑΤΟ και οι Αμερικάνοι

Διαβάστε επίσης