Όλοι στις απεργιακές συγκεντρώσεις και τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια!

Κατηγορία: 
logo foititiki poreia

Να τολμάμε να αγωνιζόμαστε, να τολμάμε να νικάμε!

Στις 8 Μάρτη, τελικά, φαίνεται ότι θα φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο-έκτρωμα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί τη μεγαλύτερη επίθεση απέναντι στη δημόσια δωρεάν παιδεία και κανονική βόμβα στο άρθρο 16 του Συντάγματος, το οποίο ουσιαστικά καταργεί. Στόχος του είναι όχι μόνο η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων που αυτόματα θα σημάνει υποβάθμιση των δημοσίων, αλλά και η περαιτέρω εισαγωγή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων και στα δημόσια πανεπιστήμια. Στο νομοσχέδιο υπάρχει καθαρά διάταξη που επιτρέπει τη θέσπιση διδάκτρων και στα δημόσια πανεπιστήμια. Τέτοιος θα είναι ο «ανταγωνισμός» δημοσίων-ιδιωτικών που ευαγγελίζονται, ένας ανταγωνισμός για το ύψος του αποκλεισμού των παιδιών του λαού.
Κύριος στόχος του νομοσχεδίου δεν είναι φυσικά η αναβάθμιση της εκπαίδευσης. Είναι η όξυνση των ταξικών φραγμών. Να γίνουν ακόμα περισσότεροι αυτοί που δεν θα μπορούν να σπουδάσουν. Φροντιστήρια, εξετάσεις, ΕΒΕ που κόβει χιλιάδες παιδιά και, στο τέλος, πανεπιστήμια ιδιωτικά και δημόσια με δίδακτρα απλησίαστα για το λαό. Δεύτερον, έτσι υποβαθμίζεται η παρεχόμενη γνώση. Μετατρέπεται κυριολεκτικά σε εμπόρευμα, την ποιότητα μάλιστα της οποίας θα καθορίζουν με άμεσο τρόπο οι ολιγάρχες των ιδιωτικών.
Ο λαός και το φοιτητικό κίνημα γνωρίζουν πολύ καλά τα παραπάνω. Για αυτό και έχουν βγει σε μαζικό αγώνα σχεδόν δύο μήνες τώρα. Οι φοιτητές, συσπειρωμένοι στους Φοιτητικούς Συλλόγους, έστειλαν το μήνυμα της αντίστασης, έσπασαν τη λογική του «δε γίνεται τίποτα» και δημιουργούν προβλήματα στην προώθηση της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση προσπάθησε να φέρει το νομοσχέδιο μέσα σε γιορτές και εξεταστική για να αποφύγει τις αντιδράσεις. Μετά έφερε τις απειλές περί «χαμένης εξεταστικής και χαμένου εξαμήνου». Έβαλε τη ΔΑΠ στις συνελεύσεις, η οποία ηττήθηκε αποφασιστικά. Το ίδιο και η ΠΑΣΠ που δεν είχε να πει τίποτα άλλο παρά: «ανοιχτές σχολές». Στη συνέχεια, επιστράτευσε την καταστολή, αλλά ούτε έτσι της πέρασε. Μόνο η τηλεξεταστική και η τηλεκπαίδευση της έμεινε και είναι ζήτημα για τους Φοιτητικούς Συλλόγους να ξεπεράσουν αυτά τα εμπόδια, τα οποία αποτελούν, ουσιαστικά, καταστολή του αγώνα και των καταλήψεων.
Από την άλλη, διαλυτικό ρόλο παίζουν οι κυρίαρχες δυνάμεις που αναφέρονται στην Αριστερά στο φοιτητικό κίνημα. Η ΚΝΕ/ΠΚΣ αποδέχθηκε την τηλεξεταστική. Οι δυνάμεις των ΕΑΑΚ αρνήθηκαν να δώσουν σοβαρή μάχη απέναντι σε αυτήν. Δύο μήνες τώρα, οι δύο αυτές δυνάμεις προκαλούν διάσπαση στο φοιτητικό κίνημα. Δύο «συντονιστικά», δύο «πλαίσια», οι ίδιοι φοιτητικοί σύλλογοι σε δύο διαφορετικά πανό, δύο διαδηλώσεις, με αποτέλεσμα αντικειμενικά να αποδυναμώνουν τον αγώνα. Έφτασαν στο σημείο να ανοίγουν ο ένας τα κεφάλια του άλλου (πρακτικές που δεν έχουν καμία σχέση με την αριστερά και το οργανωμένο φοιτητικό κίνημα και αποτελούν βούτυρο στο ψωμί των ΜΜΕ για τη συκοφάντηση του αγώνα) με επίδικο…το ποιος θα είναι στην πρώτη θέση στις διαδηλώσεις!
Η Φοιτητική Πορεία καλεί τους φοιτητές να συνεχίσουν στον δρόμο του αγώνα. Μαζικά και ενωτικά μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους. Με πραγματική ενότητα πάνω στο παλλαϊκό αίτημα της υπεράσπισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Η νίκη μπορεί να έρθει μόνο με τη συνέχιση των καταλήψεων και των διαδηλώσεων, μόνο με την ήττα των παραπάνω εκφυλιστικών και διασπαστικών φαινομένων. Μόνο με μια πραγματική κλιμάκωση του αγώνα, με τη συνέχιση των απεργιών, για να μπορέσει όλος ο λαός να μπει στην κομβική αυτή μάχη.

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΙΡΡΑΚΑΚΗ – ΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

ΚΑΤΩ ΟΙ ΤΑΞΙΚΟΙ ΦΡΑΓΜΟΙ – ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

ΚΑΤΩ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ – ΟΧΙ ΣΕ ΤΗΛΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση την Τετάρτη 28/2,
11:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος!
Όλοι στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Πέμπτη 29/2,
12:00 στα Προπύλαια!

Διαβάστε επίσης