Όταν οι βιομήχανοι ζητούν ζώνες ελεύθερης... εκμετάλλευσης των εργαζομένων

sve

Καθώς κλείνουν δύο μήνες διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η κυβέρνηση κάνει αγώνα ταχύτητας για να προλάβει τις επιθυμίες των μεγαλοεπιχειρηματιών. Παράλληλα οι μεγαλοβιομήχανοι έχουν βρει την ευκαιρία να κλιμακώσουν τις απαιτήσεις τους. 

Αυτό συνέβη και στο τέλος του Αυγούστου, όταν ο Μητσοτάκης συναντήθηκε με μεγαλοπαράγοντες της Βόρειας Ελλάδας ενόψει της ΔΕΘ. Εκεί ο πρόεδρος των Βιομηχάνων (ΣΒΕ), Α. Σαββάκης, επανέφερε την πρότασή τους για τη δημιουργία «Διεθνούς Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου Θεσσαλονίκης» με ειδικό καθεστώς φορολογίας και εργασιακών δικαιωμάτων, εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Σημείωσε μάλιστα ότι υπάρχει σχετικό θεσμικό πλαίσιο στη χώρα μας, που υφίσταται εδώ και δέκα περίπου μήνες («Ίδρυση και λειτουργία των Ελευθέρων Ζωνών» που θεσμοθέτησε η κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ) και διευκολύνεται έτσι η υλοποίηση της πρότασης του Συνδέσμου Βιομηχάνων. 

Το αίτημα για «Διεθνή Ζώνη Βιομηχανίας και Εμπορίου» εκφράζει τις πιο επιθετικές κερδοσκοπικές επιδιώξεις των μεγαλοβιομηχάνων που θέλουν να δημιουργήσουν ζώνες, όπου να μην εφαρμόζεται η εργατική νομοθεσία, όπου τα εγκαταστημένα εργοστάσια και επιχειρήσεις να λειτουργούν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα για τους εργαζόμενους και θεσμικά -με νόμο- να έχουν πλήρη ασυλία για εργατική υπερεκμετάλλευση. Θυμίζει τη γνωστή πρόταση Σόιμπλε να μετατραπεί η Ελλάδα σε ειδική ζώνη φτηνού εργατικού δυναμικού με ενισχυμένες κρατικές παροχές προς τους επιχειρηματίες 

Η απάντηση του Κυρ. Μητσοτάκη ότι στη ΔΕΘ κάθε άλλο παρά απέκλεισε τη θετική κυβερνητική ανταπόκριση στο προκλητικό αίτημα των βιομηχάνων.

Διαβάστε επίσης