Όχι σε τράπεζα θεμάτων & βάση του 10! Όχι στο Λύκειο των ταξικών φραγμών!

Κατηγορία: 

Συμμαθητές-τριες, 6 μήνες αφότου η ΝΔ ανέλαβε την κυβερνητική εξουσία, δίνουν και παίρνουν οι θριαμβολογίες για την «ανάπτυξη» που ήρθε ή πρόκειται να έρθει. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι για όλους εμάς, για όλο το λαό, τα μνημόνια είναι εδώ, όλη η πολιτική που φέρνει ανεργία, φτώχεια, περικοπές σε Υγεία-Παιδεία, καθώς και το χτύπημα των δημοκρατικών δικαιωμάτων βρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή. 
Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική η κατάσταση και στον χώρο της εκπαίδευσης. Η πολιτική της υποχρηματοδότησης συνεχίζεται με αποτέλεσμα ένα μεγάλο κομμάτι σχολείων να υπολειτουργεί. Σχολεία χωρίς καλοριφέρ, σχολεία με σοφάδες να πέφτουν, σχολεία που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις αναγκαίες φωτοτυπίες ή ακόμα χειρότερα σχολεία σε διπλοβάρδιες λόγω έλλειψης κτηρίων. Τμήματα με 30 μαθητές στην τάξη και σχολεία με εκατοντάδες μαθητές, στοιβαγμένοι σαν τα κοτόπουλα.  Χιλιάδες κενά καθηγητών, ακόμα και σε πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, τα οποία αναπληρώνονται 2 και 3 μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ακόμα χειρότερη η κατάσταση από όλες τις απόψεις στα ΕΠΑΛ και στα ΕΠΑΣ.  Και στο τέλος, όποιος έχει τα λεφτά να πάει φροντιστήριο, μόνο αυτός έχει πιθανότητες για την είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.  Αυτή είναι η «κανονικότητα» της μνημονιακής πολιτικής στα σχολεία, την οποία εφάρμοσαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει η ΝΔ σήμερα. 
Σε αυτό το πλαίσιο, η Υπουργός Παιδείας, Κεραμέως, έχει εξαγγείλει την επαναφορά της Τράπεζας Θεμάτων στις εξετάσεις όλων των τάξεων του Λυκείου, καθώς και της βάσης του 10, για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σαν να μην έφτανε ο γολγοθάς των Πανελληνίων, με την Τράπεζα Θεμάτων και οι προαγωγικές εξετάσεις μετατρέπονται σε «μίνι-πανελλήνιες», γίνονται αυξημένης δυσκολίας. Για να το πούμε απλά: όποιος δεν έχει κι άλλο χρόνο, αντοχές και λεφτά για να τρέχει στα φροντιστήρια πολλά χρόνια πριν την Γ'Λυκείου, τότε δεν θα τα βγάζει πέρα με το σχολείο-εξεταστικό κέντρο και θα το εγκαταλείπει. Και κυρίως, για τους παραπάνω λόγους, θα το εγκαταλείπουν τα πιο φτωχά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας. Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση ψήφισε και την εξίσωση των πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων με εκείνα των ιδιωτικών κολεγίων, στέλνοντας ξεκάθαρα το βαθιά ταξικό μήνυμα πως η εκπαίδευση πρέπει να σταματήσει να είναι δημόσια και δωρεάν, να πάψει να είναι για όλους. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το μέτρο της επαναφοράς της βάσης του 10. Τα παιδιά κυρίως των πιο φτωχών λαΪκών στρωμάτων, τα οποία δεν έχουν τα λεφτά να τρέχουν στα φροντιστήρια, θα γράφουν χαμηλότερους βαθμούς και θα αποκλείονται μαζικά από την τριτοβάθμια εκπαίδευση όσοι δεν ξεπερνούν το 10. Ο στόχος τους βέβαια δεν είναι καμιά «αριστεία», όπως προκλητικά και υποκριτικά λένε. Ο στόχος τους είναι μια Παιδεία των λίγων κι εκλεκτών, ένα ακόμα πιο ταξικό Λύκειο, με τα παιδιά των εργατικών-λαϊκών οικογενειών έξω από αυτό.
Η Μαθητική Πορεία, απέναντι σε αυτήν την πολιτική, καλεί όλους τους μαθητές να ορθώσουν το ανάστημά τους. Ο μόνος τρόπος για να μην περάσει το "νέο" Λύκειο των ταξικών φραγμών είναι να οργανώσουμε τον αγώνα μας, με αγωνιστικά μαθητικά συμβούλια και Γενικές Συνελεύσεις στα σχολεία. Να βγούμε στους δρόμους και να φτιάξουμε ένα κοινό μέτωπο μαθητών-γονιών-καθηγητών-φοιτητών, για να ανατρέψουμε συνολικά την αντιεκπαιδευτική-αντιλαϊκή επίθεση!
 -Όχι στην Τράπεζα Θεμάτων
-Όχι στη βάση του 10
-Αγώνας για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία 

Διαβάστε επίσης