Όχι στη δίωξη της συνδικαλιστικής δράσης!

Κατηγορία: 

Πριν από λίγες ημέρες η δικαστική αρχή Ξάνθης προχώρησε σε κλήσεις για ανάκριση 11 φοιτητών από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης με βάση καταθέσεις που έγιναν από το γνωστό για την ακροδεξιά του ρητορική, καθηγητή κ. Παύλου, του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών. Οι έντεκα αυτοί φοιτητές χαρακτηρίζονται ως «υπαίτιοι για το κλίμα βίας και τρομοκρατίας» στο ΔΠΘ.

Όμως η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική. Οι συγκεκριμένες κινήσεις συνδέονται με τις μηνύσεις που είχαν γίνει πέρσι σε μέλη του συλλόγου για την συνδικαλιστική τους δράση. Οι 11 φοιτητές είχαν πρωτοστατήσει κατά το προηγούμενο έτος στις κινητοποιήσεις του φοιτητικού συλλόγου, διεκδικώντας ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, ενάντια στην αυθαιρεσία ορισμένων καθηγητών όπως ο Παύλου. Οι μηνύσεις εναντίον τους αποτελούν στην πραγματικότητα χτύπημα στο φοιτητικό συνδικαλισμό ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση και στοχοποιώντας οποιαδήποτε δημοκρατική φωνή παλεύει για το δικαίωμα στη μόρφωση, για την προάσπιση των φοιτητικών και ευρύτερων εκπαιδευτικών κεκτημένων, κόντρα στην εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών.

Το συγκεκριμένο περιστατικό αφενός ούτε τυχαίο, ούτε μεμονωμένο είναι, αφετέρου δεν αφορά αποκλειστικά τον χώρο των πανεπιστημίων. Είναι ξεκάθαρο ότι όσο βαθαίνει η κρίση με τις πολιτικές τής φτώχειας, της εξαθλίωσης, της διάλυσης των κοινωνικών δομών και της εξάρτησης, τόσο περισσότερο θα οξύνεται και η επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, τόσο θα απλώνεται ο αυταρχισμός, μέσα κι έξω απ’ τα φοιτητικά αμφιθέατρα και τις σχολές.

Από τη μεριά τους οι φοιτητές, αφού φροντίσουν να απομονώσουν πρακτικές που εκθέτουν το φοιτητικό κίνημα και βάζουν τους φοιτητές στη θέση του απολογούμενου, θα πρέπει να παλέψουν μέσα από τους συλλόγους, μέσα από μαζικές οργανωμένες διαδικασίες, ενάντια στις διώξεις αυτές, αλλά και συνολικότερα ενάντια στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων, προασπίζοντας την ελεύθερη κι ανεμπόδιστη συνδικαλιστική δράση.

  • Όχι στις διώξεις των φοιτητών του ΔΠΘ. Άμεση αθώωσή τους!

  • Όχι στην περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης!

  • Φοιτητικό κίνημα οργανωμένο και μαζικό, στο πλευρό του λαϊκού κινήματος και των λαϊκών διεκδικήσεων

Διαβάστε επίσης