Όχι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής! Ούτε βήμα πίσω απ’ τους αγώνες μας!

Κατηγορία: 

Αφού τα πράγματαγίνονται πιο ξεκάθαρα το τελευταίο διάστημα και ξέρουμε πλέον ποιο περίπου θα είναι το νέο περίφημο "Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής", η νέα χρονιά μας βρίσκει αντιμέτωπους με τη συνέχιση της επίθεσης στο δικαίωμά μας να σπουδάζουμε. Την Παρασκευή 11/1 κατατέθηκε το τελικό νομοσχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής που θα προκύψει από τησυγχώνευση των ΤΕΙ Αθήνας και ΤΕΙ Πειραιά και αναμένεται να ψηφιστεί μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Από τα 42 τμήματα θα γίνουν 26. Οι συνέπειες της ίδρυσης αυτού του νέου Πανεπιστημίου θα είναι καταστροφικές. Πολλά τμήματα κλείνουν, ενώ ακόμη περισσότερα συγχωνεύονται, με τους φοιτητές να σπουδάζουν διαφορετικό αντικείμενο από αυτό που επέλεξαν και να παίρνουν πτυχία χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα.

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μαζική επίθεση στον τομέα της εκπαίδευσης με σκοπό την άμεση μείωση των δαπανών και της απόλυσης προσωπικού (διοικητικών , μελών ΔΕΠ κ.α.). Στο νέο πανεπιστήμιο πρόκειται να δημιουργηθούν και τα νέα διετή προγράμματα σπουδών, αρχικά για αποφοίτους ΕΠΑΛ, τα οποία δε θα προσφέρουν καμία εξειδίκευση και κανένα επαγγελματικό δικαίωμα. Ένα τέτοιο "Πανεπιστήμιο" καθόλου δε θα εξαλείψει τον διαχωρισμό ΑΕΙ-ΤΕΙ, ούτε η ύπαρξη φοιτητών δυο ταχυτήτων θα σταματήσει να υφίσταται, αλλά αντίθετα, ο διαχωρισμός αυτός εντείνεται. Επίσης, η ανακοίνωση της συγκλήτου λέει ότι υπάρχει κίνδυνος για να χαθεί το εξάμηνο λόγω των καταλήψεων. Αλήθεια, επί δυο μήνες που δεν είχαμε καθηγητές δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, αλλά τώρα; Επί δύο μήνες εργαστήρια και μαθήματα γίνονται σε τραγικές συνθήκες και τώρα τους έπιασε ο πόνος για τα χαμένα μαθήματα;

Τα τελευταία χρονιά της κρίσης και των μνημονίων, η τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα αντιμετωπίζει τεράστιες δυσκολίες λόγω της πολιτικής των περικοπών και της υποχρηματοδότησης. Συγκεκριμένα, για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, η χρηματοδότηση έχει μειωθεί περίπου 80% από το 2009. Χαρακτηριστικά, το ΤΕΙ Αθήνας, που έχει υποστεί από τις μεγαλύτερες μειώσεις, το 2010 λάμβανε 28.000.000, ενώ το 2015 έλαβε μόλις 9.100.000, δηλαδή μείωση κατά 74% σε 5 χρόνια. Αυτή η δραστική και κατακόρυφη μείωση έχει αντίκτυπο σε πολλές λειτουργίες των ιδρυμάτων και επηρεάζει άμεσα τόσο την ποιότητα των σπουδών όσο και τις ίδιες τις υποδομές των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ. Έτσι με αυτή την μειωμένη χρηματοδότηση θέλουν να στηρίζουν τα παραπάνω, τα 2ετη προγράμματα και τα λοιπά έξοδα που ούτε καν φτάνουν για την συντήρηση ενός ιδρύματος. Έτσι, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ανοίγει  τον δρόμο στους "ευεργέτες" ιδιώτες επενδυτές που θα μπουν στα πανεπιστήμια με μόνο σκοπό το κέρδος είτε για την λειτουργιά της εκπαίδευσης με ιδιωτικά οικονομικά κριτήρια π.χ. δίδακτρα, καθώς τα ιδρύματα θα πρέπει να βρίσκουν μόνα τους πόρους για την κάλυψη των αναγκών τους. Ως Φοιτητική Πορεία θεωρούμε πως ο μόνος δρόμος για να παρθεί πίσω το κατάπτυστο σχέδιο για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής είναι ο δρόμος του αγώνα, χωρίς αυταπάτες ότι τα προβλήματά μας θα λυθούν με παρακάλια και διαλόγους, ιδιαίτερα απέναντι σε ένα υπουργείο και μία κυβέρνηση που έχουν δείξει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουν, αν δεν τους σταματήσουμε εμείς με την ανυποχώρητη πάλη μας! Ούτε βήμα πίσω!

Όχι στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και στις συγχωνεύσεις-καταργήσεις τμημάτων!

Κάτω ο νόμος Γαβρόγλου!

Δημόσια δωρεάν παιδεία!

Να μη χαθεί κανένα εξάμηνο, να διεξαχθούν κανονικά τα μαθήματα και οι εξεταστικές! 

Διαβάστε επίσης