Με μεγάλη επιτυχία συνήλθε στις 25-27 Μαΐου, το 6ο συνέδριο του Μ-Λ ΚΚΕ στην Αθήνα, μέσα σε κλίμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και πίστης στην υπόθεση του κομμουνιστικού κινήματος και για τη δυνατότητα εκπλήρωσης των πολιτικών στόχων και την προώθηση των γενικότερων σκοπών του Μ-Λ ΚΚΕ. Ύστερα από μια τριήμερη, ζωντανή, μεστή και δημιουργική διαδικασία, με τις τοποθετήσεις δεκάδων συντρόφων να διαπνέονται από ένα υψηλό αίσθημα ευθύνης, απαιτητικότητας και προσφοράς, οι Θέσεις της ΚΕ ψηφίστηκαν ομόφωνα, εξοπλίζοντας το Μ-Λ ΚΚΕ να προχωρήσει αποφασιστικά μπροστά σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για την εργατική τάξη και το λαό μας.
Η ιδιαίτερα πετυχημένη κατάληξη των εργασιών του συνεδρίου ήταν το επιστέγασμα όλης της δουλειάς που προηγήθηκε από τη δημοσίευση των θέσεων της ΚΕ. Μια δουλειά που πέρα από τον ουσιαστικό και γόνιμο εσωκομματικό διάλογο, περιελάμβανε επιτυχημένες πολιτικές εκδηλώσεις σε μια σειρά συνοικίες της Αθήνας, τον Πειραιά και σε πόλεις της περιφέρειας για την παρουσίαση των θέσεων της ΚΕ. Στις εργασίες του συνεδρίου συμμετείχαν μέλη του κόμματος και της νεολαίας απ’ όλες τις οργανώσεις της χώρας, καθώς και προσκεκλημένοι σύντροφοι με τους οποίους το Μ-Λ ΚΚΕ συμπορεύεται στα μέτωπα του λαϊκού αγώνα.
Οι εργασίες του συνεδρίου άνοιξαν το απόγευμα της Παρασκευής 25 Μάη με την κεντρική δημόσια πολιτική εκδήλωση στον κατάμεστο πολιτιστικό χώρο του ΣΗΜΑΤΟΣ. Ο σ. Άκης Αδαμόπουλος καλωσόρισε τους συνέδρους και ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εργασιών της πρώτης ημέρας που ξεκίνησε με την προβολή ενός ημίωρου βίντεο αποδίδοντας τιμή στα 100 χρόνια από την ίδρυση του επαναστατικού ΚΚΕ και τα 54 χρόνια από τη γέννηση του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος στη χώρα μας. Στη συνέχεια πήραν τις θέσεις τους στο προεδρείο της συγκέντρωσης οι σύντροφοι Άκης Αδαμόπουλος, Φανή Μανδελενάκη και Γιώργος Ράπτης. Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε εκ μέρους της ΚΕ ο σ. Πέτρος Κουφοβασίλης ο οποίος αναφέρθηκε στα βασικά συμπεράσματα των θέσεων του Μ-Λ ΚΚΕ για την πενηντάχρονη αγωνιστική πορεία του μ-λ κινήματος, τονίζοντας πως καθώς συμπληρώνονται φέτος 100 χρόνια από την ίδρυση του ΚΚΕ, τα βασικά συμπεράσματα που περιέχονται στις θέσεις για το 6ο Συνέδριο, αποχτούν πρόσθετη επικαιρότητα και σημασία, ανοίγοντας μια ουσιαστική και υπεύθυνη συζήτηση που αφορά όχι μόνο το παρελθόν αλλά και την προοπτική και το μέλλον του κινήματος, την υπόθεση της ενότητας των μαρξιστών – λενινιστών και την εκπλήρωση του μεγάλου σκοπού της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος. Στη συνέχεια κλήθηκε στο βήμα και απηύθυνε χαιρετισμό ο σ. Γιάννης Βάρλας εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ (μ-λ).
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο σ. Αντώνης Παπαδόπουλος που έκανε την κεντρική εισήγηση των θέσεων της ΚΕ του Μ-Λ ΚΚΕ. Αναλύοντας την διεθνή κατάσταση τόνισε πως αυτό που την χαρακτηρίζει είναι η όξυνση όλων των βασικών αντιθέσεων του σημερινού κόσμου, η ξέφρενη επιθετικότητα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, οι ανακατατάξεις στη δύναμη των διεθνών κέντρων που προκαλούν απότομη κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και σκοτεινιάζουν το διεθνή ορίζοντα. Στο εσωτερικό επίπεδο αναφέρθηκε στην κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τόνισε πως η επιτροπεία δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου, αλλά αντίθετα εδραιώνεται και ενισχύεται. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην όξυνση της κρίσης που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις τονίζοντας τις επικίνδυνες εξελίξεις που προοιωνίζονται για τους λαούς των δύο χωρών. Ταυτόχρονα ανέπτυξε την κριτική αντιπαράθεση του κόμματος απέναντι σε μια σειρά δυνάμεις που αναφέρονται στην αριστερά, (ΚΚΕ, ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ), ενώ υπογράμμισε πως το Μ-Λ ΚΚΕ, σταθερά και αμετακίνητα, την τελευταία τριακονταετία, έχει προβάλει τη γραμμή της ενότητας όλων των δυνάμεων του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος, οργανωμένων και ανένταχτων, στα πλαίσια μιας ενιαίας οργάνωσης, που θα βάλει τέρμα στη διάσπαση και θα του επιτρέψει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην ανασυγκρότηση του κομμουνιστικού κινήματος. Αναφερόμενος στην δράση της Λαϊκής Αντίστασης – Αριστερής Αντιιμπεριαλιστικής Συνεργασίας υπογράμμισε πως αποτελεί έναν σημαντικό τομέα της δουλειάς των οργανώσεων του κόμματος και της νεολαίας, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα τα προβλήματα που έχουν ανακύψει τον τελευταίο χρόνο και τον κίνδυνο που αυτά συνιστούν για την συνολική πορεία του εγχειρήματος της ΛΑ-ΑΑΣ. Τέλος, κατέγραψε τα θετικά βήματα που έχει διανύσει το κόμμα από το 5ο συνέδριο και αφορούν το άπλωμα της ιδεολογικοπολιτικής του επιρροής και της οργανωτικής του ανάπτυξης, εντοπίζοντας ταυτόχρονα και τις αδυναμίες που εξακολουθούν να εκδηλώνονται σε αυτόν τον τομέα που πρέπει να αντιμετωπισθούν. Η εκδήλωση έκλεισε μέσα σε αγωνιστικό κλίμα με τον ύμνο της κομμουνιστικής διεθνούς.
Την επόμενη μέρα οι εργασίες συνεχίστηκαν με την ανάδειξη προεδρείου, που συγκροτήθηκε από τους συντρόφους Δημήτρη Κοντοφάκα, Αρετή Σπαχή και Παναγιώτη Αργυράκη. Πριν ξεκινήσουν οι ομιλίες και κάτω από τους ήχους του «Επέσατε θύματα» προβλήθηκαν στην οθόνη, σε κλίμα μεγάλης συγκίνησης, τα πρόσωπα και εκφωνήθηκαν τα ονόματα των συντρόφων που έφυγαν από τη ζωή στο διάστημα που μεσολάβησε από το 5ο συνέδριο μέχρι σήμερα: του σ. Ισαάκ Ιορδανίδη πρωτεργάτη τις ίδρυσης του μαρξιστικού – λενινιστικού κινήματος της Ελλάδας, του σ. Γιώργου Ταχτσή, του σ. Στέφανου Ριζάκη, του σ. Νίκου Βοσνίδη, της σ. Άννας Βοσνίδη, του σ. Θανάση Καλώνη, του σ. Τάσου Αγγελόπουλου, του σ. Βασίλη Καρμπάτσα, του σ. Γιώργου Χούμπλη, του σ. Κώστα Κουτμάνη, του σ. Ηλία Μεταλλίδη, του σ. Μανούσου Ριτζάκη, του σ. Σάκη Σαμαρά, του σ. Παναγιώτη Σίνη.
Στη συνέχεια δεκάδες σύνεδροι ανέβηκαν στο βήμα για να αναπτύξουν τις απόψεις τους πάνω στις Θέσεις της ΚΕ, θίγοντας μια σειρά καίρια ιδεολογικά και πολιτικά ζητήματα, όσο και ζητήματα που αφορούν την παρέμβαση μας στους συνδικαλιστικούς χώρους, το άπλωμα της επιρροής και την οργανωτική ανάπτυξη του κόμματος. Έγινε μια πλούσια, ουσιαστική συζήτηση στην οποία πήραν μέρος παλιοί και νέοι σύντροφοι από όλες τις οργανώσεις της Αθήνας και της επαρχίας, όπου αναπτύχθηκε η εμπειρία που αποκτήθηκε από το προηγούμενο συνέδριο, κατατέθηκαν κριτικές και αυτοκριτικές παρατηρήσεις, επισημάνσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση των αδυναμιών και ελλείψεων, για τη βελτίωση της δράσης του κόμματος και της νεολαίας την επόμενη περίοδο. Ιδιαίτερα θετική αίσθηση προκάλεσαν οι ομιλίες των συντρόφων της νεολαίας και συντρόφων που στρατολογήθηκαν πρόσφατα στο κόμμα, δημιουργώντας ένα κλίμα αισιοδοξίας σε όλο το κομματικό σώμα. Το σύνολο των ομιλιών χαρακτηρίστηκε από την σύμπνοια στους στόχους του Μ-Λ ΚΚΕ και για το πώς μπορούν να προωθηθούν, από την διάθεση και τη θέληση όλων των κομματικών δυνάμεων να συμβάλουν στην εκπλήρωση των καθηκόντων που τέθηκαν. Οι ομιλίες συνεχίστηκαν και την τρίτη μέρα μέχρι το μεσημέρι, ενώ το κλείσιμο όλης της συζήτησης έκανε ο σ. Αντώνης Παπαδόπουλος απαντώντας σε μια σειρά ζητήματα που τέθηκαν. Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με την ομόφωνη υπερψήφιση των θέσεων της ΚΕ από το σύνολο του σώματος, πιστοποιώντας το υψηλό επίπεδο ιδεολογικοπολιτικής ενότητας και συσπείρωσης των μελών του κόμματος γύρω από την ιδεολογικοπολιτική του γραμμή. Στην συνέχεια το συνέδριο εξέλεξε νέα Κεντρική Επιτροπή, η οποία στην πρώτη της συνεδρίαση εξέλεξε Πολιτικό Γραφείο και Γραμματέα της ΚΕ. Η επιτυχία του 6ου συνεδρίου του κόμματος οφείλεται σε όλη την δουλειά που προηγήθηκε από τη δημοσίευση των θέσεων, στον ουσιαστικό εσωκομματικό διάλογο στις ΚΟΒ και στους πυρήνες της νεολαίας, όπως επίσης και στις δημόσιες συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα και βοήθησαν στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάδοση των θέσεων της ΚΕ σε ευρύτερα τμήματα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων. Οι αποφάσεις του 6ου συνεδρίου αποτελούν σημαντικό όπλο για την προώθηση της δουλειάς του κόμματος την περίοδο που ξανοίγεται μπροστά μας. Με βάση αυτές και τα καθήκοντα που όρισε το 6ο συνέδριο θα πρέπει όλοι οι σύντροφοι, και ιδιαίτερα η νέα ΚΕ να επεξεργαστεί τους τρόπους με τους οποίας θα προωθηθεί έμπρακτα η πάλη για την επίτευξη των σκοπών του κόμματος, για τη συμβολή μας στην ανάπτυξη του αντιπολεμικού- αντιιμπεριαλιστικού αγώνα και της ανασυγκρότησης του κομμουνιστικού κινήματος.
Βαδίζοντας στην ιδεολογικοπολιτική κατεύθυνση του 6ου συνεδρίου, συμμετέχοντας στους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας, τιμώντας το σ. Ισαάκ, τον πρωτεργάτη της ίδρυσης του μ-λ κινήματος, που την απώλειά του θρηνήσαμε πριν τρία χρόνια και όλους τους επαναστάτες συντρόφους μας που έφυγαν τα τελευταία χρόνια, ας προχωρήσουμε αποφασιστικά μπροστά, εμπνεόμενοι από τους αγώνες και τις θυσίες των κομουνιστών, των λαϊκών αγωνιστών, όλων των παιδιών της εργατικής τάξης που έδωσαν τη ζωή τους και την ψυχή τους στη μεγάλη υπόθεση του λαού μας, στην υπόθεση της επανάστασης, του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού.