8 χρόνια μετά, δεν τρομοκρατούμαστε, δεν συναινούμε!

Κατηγορία: 

Στις 6 Δεκέμβρη 2008, ο ειδικός αστυνομικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας δολοφόνησε εν ψυχρώ τον 15χρονο μαθητή Αλέξη Γρηγορόπουλο. Με την πράξη αυτή, το αντιλαϊκό έργο που για χρόνια παιζόταν από το αστικό σύστημα και τις αντιδραστικές κυβερνήσεις του σε βάρος του λαού, φανερώθηκε με τον πιο συμβολικό τρόπο: η νεολαία είδε στη δολοφονία του νεαρού μαθητή, τη δολοφονία των ονείρων και των δικαιωμάτων της, τη δολοφονία του μέλλοντός της. Η πρόκληση δεν έμεινε αναπάντητη, αντίθετα, ξεσήκωσε μεγάλες λαϊκές αντιδράσεις.

Μέσα σε λίγες μέρες ξέσπασαν εκατοντάδες καταλήψεις σε σχολεία και πανεπιστήμια, οργανώθηκαν απεργίες και μαζικές διαδηλώσεις, απαιτώντας την καταδίκη του αστυνομικού-δολοφόνου, με παράλληλη καταγγελία της κατασταλτικής κρατικής πολιτικής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ορθώθηκαν μαζικές εκπαιδευτικές και λαϊκές κινητοποιήσεις ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές ξεπουλήματος της δημόσιας παιδείας και υπονόμευσης των εργασιακών δικαιωμάτων. Η κυβέρνηση επιδόθηκε τότε σε ένα όργιο καταστολής, τρομοκρατίας και συκοφάντησης των αγώνων, αλλά δεν κατάφερε να κάμψει τα δίκαια αισθήματα λαού και νεολαίας.

Οχτώ χρόνια μετά, οι αντιλαϊκές πολιτικές που τον Δεκέμβρη του ’08 έβγαλαν στους δρόμους τη νεολαία, όχι απλά επιβιώνουν, αλλά επιτείνονται. Μέσω των μνημονίων, οι διαδοχικές κυβερνήσεις, υλοποιώντας τις εντολές των ξένων αφεντικών του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε., σαρώνουν δημοκρατικά, εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα, χτυπώντας αλύπητα τα συμφέροντα των φτωχών και λαϊκών νοικοκυριών στο βωμό της κρίσης, με υποσχέσεις «ανάπτυξης».

Όμως όσο οι κρατικές πολιτικές θα συνεχίζουν να εξυπηρετούν τα συμφέροντα του ιμπεριαλισμού και της κεφαλαιοκρατίας, τόσο η καταστολή και η τρομοκρατία κατά των λαών θα εντείνεται. Αυτό μας δείχνουν οι απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, οι αντισυνταγματικές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, η κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, τα μαθητοδικεία. Σ’ αυτό το πλαίσιο είδαμε πριν από δύο χρόνια τα ΜΑΤ να εισβάλουν στη Νομική με εντολή του Πρύτανη Φορτσάκη, ενώ σήμερα είναι η δήθεν «κυβέρνηση της αριστεράς» που δικάζει τους αγωνιζόμενους μαθητές για τις καταλήψεις στη Φθιώτιδα και αλλού, που απαγορεύει διαδηλώσεις και προετοιμάζει καινούρια χτυπήματα στον δημοκρατικό συνδικαλισμό.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αφού ψήφισε με σύσσωμη την αντιπολίτευση το τρίτο μνημόνιο, ετοιμάζει τώρα νέα λεηλασία των λαϊκών συμφερόντων. Το ξεπούλημα του δημοσίου τομέα, ιδιαίτερα των βασικών αγαθών του νερού και του ρεύματος, η επαναφορά του αναχρονιστικού θεσμού του lock out, που επιτρέπει στους εργοδότες σε περίπτωση απεργίας να κλείνουν τις επιχειρήσεις εξωθώντας τους εργαζόμενους είτε στην πείνα, είτε στην υποτιμημένη εργασία, οι συνεχείς μειώσεις σε μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις, είναι κάποια μόνο από τα μέτρα που έλαβε ή προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση. Στον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, η πολιτική των μνημονίων εφαρμόζεται με τα δρομολογούμενα νέα λουκέτα σε τμήματα και σχολές, τη σταθερή υποχρηματοδότηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τη γενίκευση των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά, την αφαίρεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αποφοίτων ΤΕΙ, την αλλαγή του τρόπου αναγνώρισης της «διδακτικής επάρκειας» στις καθηγητικές σχολές και άλλα πολλά αντιεκπαιδευτικά και αντεργατικά μέτρα.

Απέναντι στην αχαλίνωτη επίθεση που δέχεται η νεολαία, να μη λυγίσουμε, να μη φοβηθούμε! Αντίθετα, όπως τον Δεκέμβρη του ’08, έτσι και σήμερα χρειάζεται μαζικότητα, όσο και πεποίθηση, αποφασιστικότητα στην προετοιμασία και οργάνωση των διεκδικήσεών μας! Για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδια, για να μην ξεπουλήσουν περαιτέρω την αξιοπρέπεια και τη ζωή του λαού μας, για να μη γίνουμε η γενιά της υποταγής και των σκυμμένων κεφαλιών, αλλά η γενιά με πίστη στην υπομονετική οργάνωση και στους αγώνες!

Διαβάστε επίσης