AUKUS: Κλιμάκωση της αμερικανικής επιθετικότητας, όξυνση των ενδοιμπεριαλιστικών αντιθέσεων και απρόβλεπτες συνέπειες για τους λαούς

Κατηγορία: 
aukus

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Περιοδικό Πορεία, τεύχος 53, που κυκλοφορεί

«Φωτιά» στο διεθνές γεωπολιτικό σκηνικό έβαλε η αιφνιδιαστική τριμερής στρατιωτική συμφωνία «AUKUS» μεταξύ ΗΠΑ, Βρετανίας και Αυστραλίας, η οποία έχει ως βασικό στόχο τον περιορισμό της οικονομικής επέκτασης και επιρροής της Κίνας, μεταφέροντας έτσι το κέντρο βάρους των εξελίξεων στην περιοχή του Ειρηνικού και της ανατολικής - νοτιοανατολικής Ασίας.

Είναι η πρώτη φορά μετά από αρκετά χρόνια που ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός πραγματοποιεί μία τέτοιου τύπου κίνηση δίχως να κρατάει ούτε τα προσχήματα, καθώς η ηγεσία της Ουάσινγκτον δηλώνει ευθαρσώς ότι θέλει να περιορίσει την Κίνας με καθαρά στρατιωτικά μέσα, με πολλούς να χαρακτηρίζουν τη νέα συμφωνία ως το «ΝΑΤΟ» της Ασίας.

Την ίδια ώρα, ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός δε διστάζει να παρακάμψει εντελώς τη Γαλλία, αποκλείοντάς τη από τη συμφωνία (η Γαλλία διαθέτει παρουσία στον Ειρηνικό και Ινδικό Ωκεανό με αποικίες, υπερπόντια εδάφη και στρατιωτικές βάσεις), ενώ η Αυστραλία ακυρώνει αιφνιδιαστικά μια τεράστια παραγγελία γαλλικών υποβρυχίων αξίας 56 δις ευρώ, προκειμένου να αγοράσει πυρηνοκίνητα από τις ΗΠΑ.

Η στάση αυτή προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της Γαλλίας, με το Παρίσι να δηλώνει ότι «αποτελεί λυπηρή απόφαση, η οποία είναι αντίθετη στο γράμμα και το πνεύμα της συνεργασίας που επικρατούσε ανάμεσα στη Γαλλία και την Αυστραλία…».

Ήδη, η παρουσία του Μακρόν στη σύνοδο EUMED 9, και η δημόσια αντίδρασή του στην AUKUS, οδηγούν σε νέα γεωπολιτική κατεύθυνση που πιθανότατα να έχει σοβαρές συνέπειες και στο ΝΑΤΟ, με τον Γάλλο πρόεδρο να μιλά ακόμα και για «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ». Άλλωστε, η σκληρή στάση της Γαλλίας δημιουργεί προβληματισμό στο σύνολο της ΕΕ και τη Δύση ευρύτερα, καθώς η παραγκώνιση της Γαλλίας σημαίνει εμμέσως και παραγκώνιση της ίδιας της ΕΕ από τις ΗΠΑ. Εξέλιξη που δείχνει πως οι ενδοϊμπεριαλιστικές διαμάχες κλιμακώνονται απότομα και οι ΗΠΑ δεν διστάζουν να αφήσουν κυριολεκτικά στα κρύα του λουτρού τους συμμάχους τους.

Μάλιστα, η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, προανήγγειλε τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης με το ΝΑΤΟ, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλίας για την αναβάθμιση της Κοινής Πολιτικής Άμυνας και Ασφάλειας της ΕΕ, όπου αναβαθμισμένος θα είναι και ο ρόλος της Γαλλίας.

Η αλλαγή του αμερικανικού δόγματος αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» που οδήγησε σε ανάφλεξη την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, της Ανατολικής Μεσογείου και της Βόρειας Αφρικής, με τις εισβολές σε Αφγανιστάν και Ιράκ, την «Αραβική Άνοιξη» και τους εμφυλίους σε Λιβύη και Συρία, και η μετατόπιση του κέντρου βάρους στον Ειρηνικό και την Ασία δημιουργεί ένα σοβαρό γεωπολιτικό κενό στο τόξο που περιλαμβάνει τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Βαλκανική και τον Καύκασο.

Αυτό το μεγάλο κενό προσπαθεί να καλύψει ο δυτικοευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός, με αναβαθμισμένο το ρόλο της Γαλλίας, σε μια περιοχή που εκτείνεται από το σύνολο των ακτών της Μεσογείου έως και τη ζώνη του Σάχελ, στην υποσαχάρια Αφρική, παλιό «τσιφλίκι» των Γάλλων αποικιοκρατών.

Τι σηματοδοτούν οι εξελίξεις αυτές για την Ελλάδα

Οι κλυδωνισμοί στις ευρωατλαντικές σχέσεις και μετά τη στρατιωτική συμφωνία της AUKUS δεν ήταν δυνατόν να αφήναν ανεπηρέαστη την Ελλάδα. ΗΠΑ και Γαλλία αποτελούν τους δύο βασικούς γεωπολιτικούς και στρατιωτικούς «πάτρωνες» της ντόπιας μεγαλοαστικής τάξης στους οποίους ζητάει συχνά - πυκνά προστασία απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, δίνοντας κυριολεκτικά «γη και ύδωρ» και αγοράζοντας στρατιωτικό εξοπλισμό, την ώρα που ο λαός και η νεολαία αγκομαχούν εν μέσω πανδημίας, ακρίβειας, φτώχειας και καταστολής.

Λίγες μόλις ημέρες μετά τον αιφνιδιασμό της AUKUS η Γαλλία πούλησε στην Ελλάδα στρατιωτικό εξοπλισμό αξίας 5 δισ. ευρώ, υπογράφοντας σχετική συμφωνία για αγορά 3+1 φρεγατών Belharra και 3+1 κορβετών Gowind. Όλα αυτά αφού έχει προηγηθεί η συμφωνία για την προμήθεια 24 μαχητικών Rafale, η οποία ανέρχεται σε 3,3 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο η Ελλάδα να αποστείλει στρατιωτική δύναμη στη ζώνη του Σάχελ, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των Γάλλων ιμπεριαλιστών και νεοαποικιοκρατών, καθώς στη συμφωνία που υπογράφτηκε υπάρχει σχετικός όρος.

Στο ίδιο πλαίσιο, άγνωστο παραμένει το ποια στάση θα κρατήσει η Τουρκία και τι θα επιδιώξει να πράξει μπροστά στα νέα δεδομένα που ανακύπτουν.

Οι ιμπεριαλιστές λοιπόν τη γη ξαναμοιράζουν και προσπαθούν αναμφίβολα να χαράξουν σύνορα με το αίμα των λαών.

Αναμφίβολα βρισκόμαστε σε μια μεταβατική περίοδο που σημειώνονται μεγάλες διαιρέσεις και ανακατατάξεις στην ισχύ και την επιρροή των διεθνών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ - Κίνας - Ρωσίας - ΕΕ, με καταιγισμό εξελίξεων στο πλαίσιο του μεταξύ τους ολοένα και κλιμακούμενου ανταγωνισμού, ο οποίος παίρνει έναν όλο πιο απροκάλυπτο και βίαιο χαρακτήρα που απειλεί να αποτελέσει τη «σπίθα» για μια παγκόσμια πολεμική ανάφλεξη και αιματοκύλισμα των λαών.

Η ανάγκη για τη συγκρότηση ενός πλατιού, μαζικού, οργανωμένου, μαχητικού αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος που θα ξεσκεπάζει την υποκρισία και τα φιλοπόλεμα σχέδια των ιμπεριαλιστών προβάλλει επιτακτικά για μία ακόμα φορά στο προσκήνιο σε Ελλάδα, αλλά και σε κάθε χώρα που σέρνεται και απειλείται σε φιλοπόλεμα σχέδια και στρατιωτικές συμφωνίες.

Γιώργος Β.

Διαβάστε επίσης