1.Στις 16 Μαΐου διεξήχθησαν φέτος οι εκλογές στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους. Η υποχώρηση του φοιτητικού κινήματος αντανακλάται ακόμη και στην ανάγνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών, αφού λόγω της ανυπαρξίας της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, που θα μπορούσαν να εκδώσουν συνολικά αποτελέσματα για όλους τους συλλόγους, κάθε πολιτική δύναμη δίνει δικά της αποτελέσματα, αλλοιώνοντας με τον τρόπο αυτό τα πραγματικά αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.
2.Θα βγάζαμε σίγουρα λάθος συμπεράσματα αν εξετάζαμε τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών έξω από το ευρύτερο πολιτικό και κοινωνικό κλίμα μέσα στο οποίο αυτές έγιναν, έξω από την κατάσταση που επικρατεί στις σχολές και τους συλλόγους, έξω εντέλει από τη φάση στην οποία βρίσκεται το φοιτητικό κίνημα. Αν σήμερα κυριαρχούν αρνητικοί συσχετισμοί, με πρώτη τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και ένας μεγάλος νικητής των εκλογών είναι η αποχή, που φτάνει γύρω στο 40%, αυτό δε γίνεται για αόριστους λόγους, αλλά αποτελεί συνέπεια της υποχώρησης του φοιτητικού κινήματος και ευρύτερα του εργατικού-λαϊκού κινήματος.
3.Η Φοιτητική Πορεία καταδικάζει απερίφραστα τα γεγονότα που έλαβαν χώρα σε συλλόγους όπως της ΑΣΟΕΕ και της ΝΟΠΕ, όπου με ευθύνη των κυρίαρχων εκεί δυνάμεων (ΠΑΣΠ και ΔΑΠ αντίστοιχα) είτε δεν πραγματοποιήθηκαν εκλογές, όπως στην ΑΣΟΕΕ, είτε στήθηκαν κάλπες σε δύο διαφορετικά σημεία (Νομική και Ζάππειο), όπως στη Νομική. Το έδαφος για να πραγματοποιούνται τέτοιες ενέργειες που εκφυλίζουν τη διαδικασία των φοιτητικών εκλογών και αμαυρώνουν τους συλλόγους καλλιεργείται βέβαια τα τελευταία χρόνια από τις επιθέσεις τυφλής και μηδενιστικής βίας διαφόρων ομάδων με αναφορά στον αναρχικό-αντιεξουσιαστικό χώρο. Για μας είναι ξεκάθαρο ότι τέτοιου τύπου πρακτικές δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τις λογικές της δεξιάς και παρακρατικής βίας και το μόνο που έχουν να προσφέρουν είναι οι καλύτερες υπηρεσίες στις αντιδραστικές απόψεις που θέλουν να καταργήσουν τις φοιτητικές εκλογές.
4.Η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διατηρεί λίγο-πολύ τις ψήφους που έλαβε πέρυσι, παραμένοντας πρώτη δύναμη σε ΑΕΙ-ΤΕΙ. Πιο συγκεκριμένα, η φοιτητική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας λαμβάνει γύρω στο 41% στα ΑΕΙ και 45% στα ΤΕΙ. Τα ποσοστά της ΔΑΠ αποτελούν αντανάκλαση της αρνητικής κατάστασης που επικρατεί στους συλλόγους και της υποχώρησης των συλλογικών και δημοκρατικών διαδικασιών, ιδιαίτερα φέτος, όπου πέρα από σποραδικές περιπτώσεις δεν αναπτύχθηκαν φοιτητικοί αγώνες ενάντια στην αντιεκπαιδευτική και αντιλαϊκή πολιτική.
5.Η ΠΚΣ παραμένει και αυτή στα περσινά της περίπου ποσοστά, λαμβάνοντας γύρω στο 21% των ψήφων στα ΑΕΙ και 19% στα ΤΕΙ. Οι δυνάμεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ στις σχολές καθόλου δεν θα έπρεπε να πανηγυρίζουν για το γεγονός ότι σε αυτές τις συνθήκες διατηρούν τις ψήφους τους, όταν μάλιστα η μόνη μάχη που έδωσαν με ιδιαίτερο ζήλο ήταν εκείνη των φοιτητικών εκλογών, αφού απουσίασαν από κάθε αγώνα που ξέσπασε φέτος, τόσο στα ΤΕΙ, όσο και στις καθηγητικές σχολές.
6.Η ΠΑΣΠ, η φοιτητική παράταξη του χρεοκοπημένου ΠΑΣΟΚ, αν και ο πολιτικός της φορέας βρίσκεται σε διαρκή και βαθιά κρίση, καταφέρνει παρόλα αυτά, λόγω και των μηχανισμών που διαθέτει, να παίρνει περίπου το 13% των ψήφων στα ΑΕΙ και 25% στα ΤΕΙ, όπου διατηρεί και τη δεύτερη θέση. Πέρα βέβαια από τον εκλογικό μηχανισμό και τις πελατειακού τύπου σχέσεις της ΠΑΣΠ, η διατήρηση των ποσοστών της συνδέεται άρρηκτα με το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια δεν έχουν αναπτυχθεί ιδιαίτερα σημαντικοί αγώνες από το φοιτητικό κίνημα.
7.Οι δυνάμεις της ΕΑΑΚ, είτε αυτόνομα είτε σε συνεργασία με την ΑΡΕΝ και το ΑΡΔΙΝ, σημειώνουν σημαντική υποχώρηση, τόσο σε ψήφους, όσο και σε ποσοστά, καταγράφοντας γύρω στο 13% στα ΑΕΙ και 3% στα ΤΕΙ. Ιδιαίτερα στα ΑΕΙ, η ΕΑΑΚ χάνει πάνω από 600 ψήφους, καταγράφοντας για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε σχέση με όλες τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Το γεγονός αυτό αποτελεί λογική συνέπεια της κρίσης που διαπερνά συνολικά το χώρο αυτό το τελευταίο διάστημα, καθώς και των αντιπαραθέσεων που έχουν ξεσπάσει στο εσωτερικό του, που αρκετές φορές πήραν και οργανωτική διάσταση, αμαυρώνοντας τις ιδέες και το ήθος της Αριστεράς στις σχολές. Και δε θα μπορούσε βέβαια να ήταν αλλιώς, όχι μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι οι δυνάμεις αυτές προέρχονται από ετερόκλητα πολιτικά ρεύματα, αλλά κυρίως γιατί το βασικό πολιτικό οπλοστάσιο των δυνάμεων της ΕΑΑΚ και της ΑΡΕΝ και των πολιτικών τους φορέων (ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΛΑΕ), όπως το «μεταβατικό πρόγραμμα», έχει σήμερα χρεοκοπήσει, επειδή βασικά ποτέ δεν αποτέλεσε «εναλλακτική αντικαπιταλιστική πρόταση» στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μάλλον συμπλήρωμα της ρεφορμιστικής πολιτικής.
8.Η Φοιτητική Πορεία έδωσε τη μάχη των φοιτητικών εκλογών σε 12 σχολές και 3 πόλεις, αποτυπώνοντας και τα θετικά βήματα που έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο διάστημα. Ειδικότερα, στην Αθήνα, η Φοιτητική Πορεία έλαβε 22 ψήφους στη Φιλοσοφική, 7 ψήφους στο Πάντειο, από 4 ψήφους στο Μαθηματικό και στη ΣΤΕΦ στο ΤΕΙ Αθήνας και 2 ψήφους στο Φυσικό. Στα Γιάννενα, πήρε 8 ψήφους και μία έδρα στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό, 6 ψήφους στο Παιδαγωγικό και από 2 ψήφους στο Οικονομικό και την Καλών Τεχνών. Στη Θεσσαλονίκη, οι δυνάμεις της Φοιτητικής Πορείας έλαβαν 15 ψήφους στη Νομική, 8 ψήφους στην Ιατρική, ενώ στη ΣΤΕΓ του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμη τα αποτελέσματα, την ίδια στιγμή που υπάρχουν καταγγελίες για νοθεία από τη ΔΑΠ. Αναμφίβολα η παρουσία της Φοιτητικής Πορείας στις σχολές παραμένει ασθενική και μένουν ακόμη πολλά βήματα που πρέπει να πραγματοποιήσει στην κατεύθυνση της ανάπτυξης των δυνάμεών της και της σύνδεσής της με νέους αγωνιστές. Με αισιοδοξία, αλλά και πατώντας στα πόδια μας, δώσαμε τη μάχη των φοιτητικών εκλογών, αναδεικνύοντας την πολιτική κατεύθυνση που υπηρετούμε πάνω από 20 χρόνια στο φοιτητικό κίνημα. Για μας οι φοιτητικές εκλογές αποτελούν ένα μόνο στιγμιότυπο στη μακρά πορεία για την αγωνιστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος και την ανασύνταξη των συλλόγων σε μαχητική αντιιμπεριαλιστική κατεύθυνση. Αξιοποιώντας τις νέες δυνατότητες και ιδιαίτερα τους πολιτιστικούς χώρους της Πορείας σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, ξεπερνώντας αδυναμίες και ελλείψεις, βάζοντας ως πρώτο καθήκον τη σύνδεσή μας με νέους συναγωνιστές, ο δρόμος που έχουμε να διανύσουμε είναι μακρύς, αλλά ιδιαίτερα ελπιδοφόρος.